ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τις εξελίξεις γύρω από το ασυμβίβαστο, νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία πολιτική κρίση. Υπήρχαν τα περιθώρια να αποφευχθεί;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ είχα καταψηφίσει το σχετικό άρθρο του Συντάγματος, είχα καταθέσει τις απόψεις μου στην Ολομέλεια χθες, είχα κάνει μία συμβιβαστική πρόταση η οποία θα μας έβγαζε από το αδιέξοδο και θα καταλήγαμε – πιστεύω – σε ομοφωνία. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε, αλλά δεν απάντησε καν στην πρότασή μου, μία πρόταση που πρέπει να πω ότι είχε γίνει αποδεκτή από την Ολομέλεια. Έκανα λοιπόν μία προσπάθεια σύνδεσης και ομοφωνίας.
Από εκεί και πέρα, πρέπει να σας πω ότι δεν συμμερίζομαι τις εκτιμήσεις που άκουσα λίγο πριν, ότι δηλαδή υπάρχει ευρύτερη κυβερνητική κρίση, διότι το νομοσχέδιο αυτό δεν αφορά την κυβερνητική πολιτική. Αφορά τη συγκρότηση της Βουλής και τους βουλευτές. Και γι” αυτό το λόγο, οι βουλευτές αφέθηκαν ελεύθεροι να ψηφίσουν κατά συνείδησιν, όπως έγινε και στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Δεν μπορούμε λοιπόν από αυτή την εμπειρία να εξάγουμε γενικότερα συμπεράσματα, όσον αφορά την τύχη νομοσχεδίων που αφορούν κυβερνητική πολιτική ή κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, υπάρχει διάχυτη πολιτική αίσθηση ότι το ασυμβίβαστο είναι ουσιαστικά το επιφαινόμενο της ιστορίας. Είναι μία εξέλιξη που δεν έχει γίνει ποτέ μετά τη μεταπολίτευση, θεωρείται προσωπική ήττα Σημίτη.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ θεωρώ ότι υπάρχει και περιεχόμενο στο θέμα αυτό. Πάντως, θα δεχθώ και την άποψή σας ότι ο χειρισμός από την πλευρά της κυβέρνησης – για να το πω πολύ ήπια – δεν ήταν ο καλύτερος. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να είχε δείξει λιγότερη αλαζονεία και μεγαλύτερη ευαισθησία σε εποικοδομητικές προτάσεις που έκαναν πολλοί βουλευτές και μάλιστα πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Εάν υπήρχε ένας πραγματικός διάλογος, εγώ δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε έναν καλό συμβιβασμό στο ασυμβίβαστο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανεξαρτήτως πάντως των δικών σας προθέσεων, το αποτέλεσμα συνιστά σοβαρή πολιτική κρίση.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να έχω επιφυλάξεις. Το αν θα έχουμε ή όχι πολιτική κρίση θα εξαρτηθεί από τοποθετήσεις βουλευτών πάνω σε πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν είτε την εξωτερική μας πολιτική είτε την εσωτερική οικονομική κατάσταση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι ήττα Σημίτη;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ νομίζω ότι είναι ήττα της κυβέρνησης με την έννοια ότι η κυβέρνηση έδειξε μία ακατανόητη ακαμψία και έλλειψη ευαισθησίας να ανταποκριθεί στις εποικοδομητικές που έγιναν και μάλιστα από τα μέλη της κοινοβουλευτικής μας ομάδας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνεπώς, αυτό το ηχηρό μήνυμα έχει ευρύτερη αντανάκλαση.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Το μήνυμα που ελπίζω να εισπραχθεί είναι ότι θα πρέπει το κοινοβούλιο να αντιμετωπίζεται με μία διαφορετική ευαισθησία και οι απόψεις μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και να συζητώνται. Γιατί η κοινοβουλευτική ομάδα δεν είναι μία ομάδα ανθρώπων οι οποίοι υπακούουν σε κελεύσματα κάποιας αρχής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, είναι μία κίνηση που αθροίζεται σε μία σειρά εξελίξεων που πλήττουν προσωπικά τον κο. Σημίτη, όπως η υπόθεση Πανταγιά.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αθροίζεται, όμως όχι με δική μας υπευθυνότητα, έτσι; Γιατί εγώ δεν νομίζω ότι – και προσωπικά αλλά και εκ μέρους όλων των συναδέλφων – δεν υπήρχε καμία πρόθεση να πλήξουν τον Πρωθυπουργό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το αποτέλεσμα όμως;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Το αποτέλεσμα νομίζω δεν είναι ευχάριστο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ. Καλό απόγευμα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Γεια σας.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn