ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα κ. Υπουργέ, να ξεκινήσω από την επικαιρότητα και να σας ρωτήσω αν είστε ακόμη ερωτευμένος με την κυρία Λούκα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Γιατί βάζετε το «ακόμα»; Και βέβαια είμαι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσα χρόνια είστε μαζί;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Είκοσι χρόνια τώρα. Σήμερα όμως δεν είναι η ημέρα των ερωτευμένων, είναι η γιορτή των ερωτευμένων. Η ημέρα των ερωτευμένων πρέπει να είναι κάθε ημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνείτε λοιπόν με αυτά που είπα στην αρχή. Έχω μια διαφωνία με τις ειδικές ημέρες και στις παγκόσμιες ημέρες π.χ. για το παιδί.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτές είναι για να τονίσουν το γεγονός, αλλά δεν συμβαίνει μια φορά το χρόνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, δεν ήταν καθόλου ερωτική η ατμόσφαιρα χθες στο Κοινοβούλιο. Η ψηφοφορία οδήγησε σε μια απόφαση άλλοι λένε κόλαφο για την Κυβέρνηση άλλοι λένε ότι δεν έγινε τίποτα περισσότερο από το δικαίωμα που έχει ο βουλευτής να ψηφίζει κατά συνείδηση. Άκουγα σήμερα το πρωί τον Υπουργό Εσωτερικών τον κ. Σκανδαλίδη σε μια τηλεοπτική συνέντευξή του να λέει ότι «δεν καταλαβαίνω όλους αυτούς που προσπαθούν να βγάλουν πολιτικό συμπέρασμα από αυτό που έγινε χθες στη Βουλή. «Θεωρώ», έλεγε ο κ. Σκανδαλίδης, «ότι πρέπει να ξεφύγουμε από τον κομματισμό που επιβάλλει στους βουλευτές να λειτουργούν ως εντολοδόχοι του κόμματος και να ψηφίζουν αυτά που κατεβάζει το κόμμα τους. Πρέπει να λειτουργούν ελεύθερα, με γνώμονα τη συνείδησή τους». Ομολογώ ότι έχω ακούσει άλλα στο παρελθόν.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ θα συμφωνήσω και θα διαφωνήσω με αυτά που είπε ο κ. Σκανδαλίδης.
Κατ΄ αρχήν, θα συμφωνήσω ότι δεν πρέπει να αναγιγνώσκουμε στις χθεσινές εξελίξεις ένα βαθύτερο πολιτικό νόημα. Ήταν ένα νομοσχέδιο που δεν αφορά στην κυβερνητική πολιτική αλλά στην ποιοτική σύνθεση της Βουλής και, καλώς, οι Βουλευτές ψήφισαν κατά συνείδηση. Αυτό είναι το ένα.
Το δεύτερο όμως, και πρέπει να το πω, είναι ότι η αρνητική αυτή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα μιας ακατανόητης κατ΄ εμέ ακαμψίας της κυβέρνησης η οποία θα μπορούσε να είχε βοηθήσει για να λυθεί το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί. Και πρέπει να σας πω ότι εγώ προσωπικά είχα κάνει και μια πρόταση που, αν γινόταν αποδεκτή από την κυβέρνηση, εφ΄ όσον είχε γίνει αποδεκτή από τους συναδέλφους μου στην ολομέλεια της Βουλής, θα μπορούσε να είχε καταλήξει σε μια συμφωνία.
Ποιο ήταν το πρόβλημα; Το πρόβλημα ήταν πώς θα βάλουμε στον νόμο εξαιρέσεις, δηλαδή επαγγελματικές δραστηριότητες που ήταν συμβατές με τη διάταξη του Συντάγματος που απαγορεύει μεν την άσκηση επαγγέλματος, επιτρέπει όμως επαγγελματικές δραστηριότητες, για να έχουν οι βουλευτές κάποια επαφή με το επάγγελμα που είχαν και που θα έχουν όταν θα φύγουν από τη Βουλή.
Εκεί το νομοσχέδιο, κατά τη γνώμη της πλειοψηφίας, δεν αντιμετώπισε τα πράγματα, ήταν άτολμο και υπήρχαν συγκεκριμένες προτάσεις πώς αυτό το πράγμα θα μπορούσαμε να το διατυπώσουμε σ΄ ένα νόμο και πώς θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί.
Εάν λοιπόν, αφήναμε να πάρει πρωτοβουλία ο Πρόεδρος της Βουλής, μαζί με την Κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των κομμάτων, να συγκροτήσουμε μια ομάδα εργασίας και να διατυπώσουμε ένα κείμενο στην κατεύθυνση της Έκθεσης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής που αποτελείται από επιφανείς νομομαθείς, νομίζω ότι θα μπορούσαμε να είχαμε καταλήξει σε μια διατύπωση που θα έλυνε αυτό το θέμα και δεν θα φθάναμε στο χθεσινό αποτέλεσμα. Χάθηκε δηλαδή μια ευκαιρία γιατί η Κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει απάνω της ένα θέμα που δεν της ανήκει, ήταν θέμα της Βουλής.
Και πρέπει να σας πω ότι είμαι και προσωπικά στεναχωρημένος διότι, όταν γίνεται μια πρόταση από κάτω, πρέπει να απαντηθεί. Δεν είχαν καν την ευθιξία να απαντήσουν στην πρότασή μου. Γι΄ αυτό νομίζω ότι, σ΄ ένα μεγάλο βαθμό, το χθεσινό αποτέλεσμα είναι αποτέλεσμα της ακαμψίας και της έλλειψης ευθιξίας από την πλευρά της κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρέπει να βγαίνει για εσάς πολιτικό συμπέρασμα από τη χθεσινή αποτυχία να περάσει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ναι. Νομίζω ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει πολύ πιο σοβαρά την κοινοβουλευτική της ομάδα, θα πρέπει να ακούει λίγο προσεκτικά τις απόψεις των άλλων και να τις λαμβάνει υπόψη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν λέτε κυβέρνηση, εννοείτε τον Πρωθυπουργό;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εννοώ όλο το Υπουργικό Συμβούλιο. Όταν υπάρχουν απόψεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αυτές πρέπει και να συζητούνται και να ανοίγονται σε ένα διάλογο.
Εμένα δεν μου έκανε καλή εντύπωση – είμαι στη Βουλή είκοσι και χρόνια – όταν γίνεται μια πρόταση που έχει ευρύτατη στήριξη, όταν η προοπτική συμφωνίας είναι εμφανής, η μη ανταπόκριση της κυβέρνησης. Για εμένα δεν είναι κατανοητό.
Το νόημα είναι ότι θα πρέπει η κοινοβουλευτική ομάδα να αφεθεί να παίξει ένα ρόλο δημιουργικό. Νομίζω ότι όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θέλουμε και στηρίζουμε την κυβέρνηση αλλά αυτό που ζητούμε είναι να συζητάμε και να συνθέτουμε απόψεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει τώρα ένα θέμα. Με βάση το χθεσινό αποτέλεσμα έχουμε πλέον το απόλυτο ασυμβίβαστο που σημαίνει ότι χάθηκε η παραμικρή ευκαιρία μέσω των εξαιρέσεων που προέβλεπε ο νόμος σε κάποιες περιπτώσεις να ασκήσουν το επάγγελμά τους, ο κύριος Βενιζέλος μάλιστα μίλησε για κοινοβουλευτικό αυτογκόλ, το συμμερίζεστε;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να είμαι λίγο αυστηρός όσον αφορά τον κ. Βενιζέλο.
Αυτό το οποίο ζητούσαμε εμείς είναι το σχέδιο νόμου να περιέχει τις απόψεις που ο ίδιος είχε εκφράσει ως εισηγητής της πλειοψηφίας στην ψήφιση της αναθεώρησης του Συντάγματος. Αυτό που θέλαμε – και είναι σημαντικό – είναι να διατυπώσουμε ποιες δραστηριότητες είναι συμβατές με το βουλευτικό αξίωμα. Και θέλαμε να το κάνουμε αυτό για να δώσουμε το δικαίωμα, τη δυνατότητα πρόσβασης όχι μόνο στο μηχανικό, στο δικηγόρο, στο γιατρό, που είναι ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας και πρέπει να αντιπροσωπεύονται στο Κοινοβούλιο, αλλά και στον αγρότη, και σ΄ αυτόν που έχει ένα μαγαζί να μπορεί να είναι υποψήφιος βουλευτής. Αυτά δεν τα είχε το νομοσχέδιο και εμείς θέλαμε να εμπλουτίσουμε το νομοσχέδιο με περιπτώσεις που θα ήταν συμβατές με το Σύνταγμα.
Τώρα χάθηκε, όπως είπατε, αυτή η ευκαιρία, αλλά υπάρχουν και άλλες ευκαιρίες, μπορεί τώρα ή η κυβέρνηση να φέρει ένα άλλο νομοσχέδιο που θα αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα που δεν τολμούσε να αντιμετωπίσει το νομοσχέδιο που καταψηφίσθηκε ή ομάδα βουλευτών, στηριζόμενη στην πλειοψηφία του κοινοβουλίου, να φέρει μια πρόταση νόμου για να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως ο υπουργός τύπου χθες ήταν ξεκάθαρος ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να φέρει νόμο.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό το είπε η κυβέρνηση εν θερμώ. Αλλά πρέπει να σας πω ότι δεν νομοθετεί η κυβέρνηση, νομοθετεί η Βουλή. Οι βουλευτές μπορούν να πάρουν την πρωτοβουλία

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος είναι ο αριθμός βουλευτών που προβλέπεται;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Μπορεί να είναι και ένας βουλευτής, δεν έχει σημασία, πρέπει όμως να έχει τη στήριξη από 151 βουλευτές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει αυτή η δυνατότητα για 151 βουλευτές;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Το γεγονός ότι 149 βουλευτές και πολλοί απόντες είχαν την άποψη ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι ικανοποιητικό σημαίνει ότι η πλειοψηφία θα ήθελε ένα άλλο νομοσχέδιο που θα ήταν ικανοποιητικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω όμως αν αυτοί οι 149 μπορεί να συμφωνήσουν σε ένα συγκεκριμένο κείμενο.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Γι” αυτό πρότεινα εγώ αυτή τη διακομματική επιτροπή να δουλέψει ένα κείμενο. Γιατί, εάν είχαν συμφωνήσει, θα είχαμε χθες ένα συμφωνημένο νομοσχέδιο. Εάν πάλι δεν είχαμε καταλήξει σε συμφωνία για τους λόγους που υπονοείτε εσείς, τότε η ασυμφωνία θα ήταν ευθύνη του κοινοβουλίου και όχι της κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούγονται τώρα διάφορα σενάρια που θέλουν τον Κώστα Σημίτη να παραιτείται μετά την Ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε., να τον διαδέχεται ο Γιώργος Παπανδρέου και πάντως η διαδοχή να γίνεται πριν τις εκλογές. Χρεώνουν στον Πρωθυπουργό, κάποια σενάρια, ότι δεν μπορεί να ελέγξει την κοινοβουλευτική ομάδα, ότι δεν μπορεί, όπως το προηγούμενο διάστημα, να ελέγξει το κόμμα. Βλέπετε εσείς ορατό κάποιο τέτοιο σενάριο;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Υπάρχουν πολλά σενάρια που κυκλοφορούν. Εγώ δεν θέλω να συμμετέχω σε αυτά που δεν ξέρω τι σκοπιμότητες εξυπηρετούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Ρόϊτερ κάνει λόγο για διαδοχή του Σημίτη από τον Γ. Παπανδρέου πριν τις εκλογές.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό μπορεί να το λέει το Ρόϊτερ: Εμείς όμως πρέπει να πάρουμε ως βάση τη δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού που έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Και η δική μας η προσπάθεια δεν είναι να εμπλακούμε σ΄ αυτά τα σενάρια, αλλά να προσπαθήσουμε δημιουργικά να βελτιώσουμε το κυβερνητικό έργο και τη λειτουργία της κοινοβουλευτικής ομάδας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να περάσω στο δεύτερο θέμα που ήθελα να συζητήσω μαζί σας. Είναι το θέμα της δικής σας πρωτοβουλίας και της πρωτοβουλίας του κ. Αναστάσιου Πεπονή, όπως αποκάλυψε σε εκπομπή ο κ. Φραγκλίνος Παπαδέλης, τότε υφυπουργός υγείας, το 1996 και πάντως πριν από τις εκλογές, να αναλάβει ένας εθνικός, κρατικός φορέας τις αεροδιακομιδές, με την ένταξη σε αυτόν όλων των πτητικών μέσων και υπό την σκέπη των ενόπλων δυνάμεων, κάτι που γίνεται τώρα, μετά από τρία τραγικά δυστυχήματα στα οποία έχασαν 14 συνάνθρωποί μας τη ζωή τους.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Το επιβεβαιώνω αυτό. Το θέμα αυτό είχε τεθεί όταν ήμουν Υπουργός Εθνικής Άμυνας, είχαν επεξεργασθεί το σχέδιο μία ομάδα τεχνικών υπό την καθοδήγηση του τότε υφυπουργού του κ. Κουρή,

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και του κ. Παπαδέλη από την άλλη, με υπουργούς τον κ. Πεπονή και εσάς.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Είχαμε συμφωνήσει και αποφασίσει τη συγκρότηση ενός ενιαίου φορέα. Είχε προχωρήσει αυτό αλλά, μετά την αποχώρησή μου από το υπουργείο δεν ξέρω τι έγινε, απ΄ ότι φαίνεται σταμάτησε. Αλλά χαίρομαι, έστω και αργά, η κυβέρνηση χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να επαναφέρει το θέμα και να συστήσει τον ενιαίο αυτό φορέα. Πρέπει να σας τονίσω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ποιος συντηρεί τα ελικόπτερα και ποιος τα χειρίζεται. Είναι μια λεπτή δουλειά που δεν την αφήνεις σε οποιοδήποτε και, πιστεύαμε τότε, όπως πιστεύει και τώρα η κυβέρνηση, ότι αυτά πρέπει να ανατεθούν στους κατ΄ εξοχήν ειδήμονες, δηλαδή στην ελληνική αεροπορία. Λυπάμαι που δεν ακολουθήθηκε τότε η συμφωνία και ως αποτέλεσμα είχαμε μια διαφορετική διαδικασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Παπαδέλης είπε ότι η προσπάθεια σκόνταψε στα συμφέροντα. Το συμμερίζεστε αυτό;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Επειδή δεν ξέρω ακριβώς τι συνέβη, δεν θέλω να το σχολιάσω. Εγώ σας λέω ποια ήταν η δική μας πρόθεση και απόφαση και εάν εγώ τουλάχιστον έμενα στο υπουργείο άμυνας θα είχαμε έτσι προχωρήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn