ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πέστε μας, ποια είναι η αίσθησή σας, γιατί τόσοι περιορισμοί; Δεν είναι ενοχλητικοί και δεν εμποδίζουν τον πολίτη να διαμορφώσει άμεση άποψη;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ότι ο νόμος ετοιμάστηκε με διαφορετικούς υπολογισμούς αλλά, με περιορισμούς ή χωρίς περιορισμούς, εγώ πιστεύω ότι θα γίνει άγρια εκμετάλλευση του θεάματος αυτού και, πιστεύω, ότι οι περιορισμοί κακό κάνουν δεν κάνουν καλό. Εδώ χθες το βράδυ, Τσακάλωφ και Βουκουρεστίου, είχαν κλείσει τους δρόμους για τρεις ώρες γιατί ένας τηλεοπτικός σταθμός έκανε αναπαράσταση της δολοφονίας του Μομφεράτου. Καταλαβαίνετε τώρα τι γίνεται, αυτά τα πράγματα θα παίζονται και είναι ζημιά για την πολιτική ζωή του τόπου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να τα καταγράφουν σημαίνει ότι κάποια ώρα θα τα μεταδώσουν.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν έχουμε καιρό κε. Κομίνη να συζητήσουμε κάτι το οποίο είναι πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες του κόσμου, η άρνηση δηλαδή του τουρκικού κοινοβουλίου να επιτρέψει παρουσία, στάθμευση και διέλευση των αμερικανικών στρατευμάτων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως θέλει να αυξήσει την τιμή η Τουρκία, μήπως είναι παιχνίδι αυτό;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν ξέρω αν αυτό είναι παιχνίδι ή διαίσθηση των Τούρκων να μην πάνε αντίθετα στη γενικότερη άποψη του μουσουλμανικού κόσμου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι τελεσίδικο όμως αυτό.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Μπορεί να γίνει και δεύτερη ψηφοφορία. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, είναι ένα από τα σημαντικά θέματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε τώρα σε κάποια θέματα που θίγετε στη συνέντευξή σας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, στο Δημήτρη Στεργίου. Κύριε Αρσένη, λέτε πολλά πράγματα περιφερειακά και φοβάμαι ότι υπονοείτε κάτι κεντρικό το οποίο δεν το λέτε. Λέτε κουράσαμε, δεν κάναμε αλλαγές, δεν παίρνουμε μέτρα για την καθημερινότητα – ο πολίτης αυτό περιμένει, λέτε ότι είστε παρών και θα αγωνισθείτε γι΄ αυτές τις πολιτικές θέσεις, ουσιαστικά όμως λέτε, χωρίς να το κατονομάζετε, ότι δεν προχωρεί η κυβέρνηση.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό λέω, αλλά δεν το λέω περιφερειακά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ότι δεν προχωρεί σημαίνει ότι βαδίζετε προς εκλογική αποτυχία και τίθεται πλέον ως αναγκαιότητα η άποψη για αλλαγή της κεντρικής ηγεσίας.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Λέω κάτι άλλο, και το λέω από το 1996. Ότι εμένα δεν με απασχολεί το θέμα της αλλαγής προσώπου και ηγεσίας μόνο και αυτό καθ΄ αυτό. Δηλαδή άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.
Αυτό που με απασχολεί είναι ότι έχουμε ξεφύγει από τις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις του ΠΑΣΟΚ και δεν έχει γίνει ένας διάλογος, μια συζήτηση, μια επίλυση αυτού του θέματος όσον αφορά την κατεύθυνση της κοινωνικής μας πολιτικής, της οικονομικής μας πολιτικής και των εθνικών μας θεμάτων. Και αν γίνει αυτό, που πρέπει να γίνει, αν αποφασίσουμε επιτέλους να αλλάξουμε πλεύση και πορεία και να “μαστε πιο αποτελεσματικοί, τότε αναπόφευκτα μπαίνει και το θέμα της αλλαγής δομών και προσώπων.
Με το να αλλάξουμε ένα πρόσωπο και να κρατήσουμε τις ίδιες δομές και την ίδια πολιτική δεν κάνουμε τίποτα, κάνουμε μια επικοινωνιακή πολιτική που μπορεί να ξεγελάσει κάποιους για λίγο χρόνο, αλλά δεν κάνουμε επί της ουσίας τίποτα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρσένη, επαρκεί ο χρόνος για τόσο μεγάλες και ουσιώδεις αλλαγές; Όλοι πιστεύουμε ότι, από τον Ιούνιο που τελειώνει η Προεδρία ιδιαίτερα, γιατί δίνεται μεγάλη σημασία σ΄ αυτό …

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Φοβάμαι ότι τον χρόνο τον έχουμε φάει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα συμφωνούμε στο ότι εκείνο που μπορεί να επιδιώξει το ΠΑΣΟΚ είναι μια αλλαγή εσωτερική, προσώπων και γραμμής …

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Γραμμής και προσώπων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:… για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές. Αυτό όμως, όσοι γνωρίζουν τον πεισματικό χαρακτήρα του Πρωθυπουργού, παρά το ότι δικοί του δημοσιογράφοι έγραψαν ότι μπορεί να παραιτηθεί, δεν θεωρούν ότι μπορεί να φθάσει εκεί, αλλά σε μια αλλαγή συγκλονιστική ιδεολογική, κομματική και προσώπων …

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ειλικρινή;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω, αυτό δεν μπορεί να το κρίνει κανείς πριν δει τις αλλαγές, για να ανακατέψει πάλι την τράπουλα πριν τις εκλογές και να δείξει πάλι ανανεωμένο το κόμμα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ δεν θα είμαι θετικός σε μια τέτοια εξέλιξη. Το θέμα δεν είναι επικοινωνιακό, το θέμα δεν είναι να συσκοτίσουμε ένα πρόβλημα. Το θέμα είναι να αλλάξουμε πραγματικά, αλλάζοντας πολιτική και κατόπιν πρόσωπα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει όμως και το πρόβλημα της οικονομίας.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό είναι βασικό κ. Κομίνη, αν και δεν το συζητάμε. Αυτό το καταλαβαίνει ο κόσμος, μπήκαμε στο ισχυρό Ευρώ, αλλά έχουμε λιγότερα Ευρώ στην τσέπη μας. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και πρέπει να πούμε την αλήθεια στον κόσμο, γιατί υπήρχε η ψευδαίσθηση ότι, μπαίνοντας στην ΟΝΕ, θα μπούμε στους κήπους του παραδείσου. Δεν είναι αυτή η πραγματικότητα. Έχουμε τεράστιο παραγωγικό έλλειμμα, πρέπει να γίνουν σημαντικές προσπάθειες για να επιβιώσουμε οικονομικά και αυτό πρέπει να το εξηγήσουμε στον κόσμο, τι δηλαδή πρέπει να κάνουμε, πώς θα το κάνουμε και ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα τα ξαναπούμε, σας ευχαριστώ πολύ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Στη διάθεσή σας, σας ευχαριστώ κι εγώ.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn