ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρσένη, ένα πρώτο συμπέρασμα από αυτές τις επιχειρήσεις θα ήταν ότι η Ευρώπη, εκ των υστέρων, νομιμοποιεί αυτόν τον πόλεμο και κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να έχει ρόλο και συμφέροντα στο μεταπολεμικό Ιράκ. Ποια είναι τα δικά σας συμπεράσματα;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν είναι βέβαιο ότι η Ευρώπη θα ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, έχουμε όμως ενδείξεις ότι οι Ευρωπαίοι αυτή τη στιγμή παζαρεύουν με την Αμερική, για να έχουν και αυτοί μία συμμετοχή στη μεταπολεμική κατάσταση και στην κατανομή των οικονομικών οφελών ναό αυτόν των πόλεμο. Εάν γίνει αυτό, εάν εκ των υστέρων νομιμοποιηθεί αυτός ο παράνομος προληπτικός πόλεμος, αυτό θα είναι μία μεγάλη ήττα για την ΕΕ και θα είναι νομίζω καταστροφικό και για την ειρήνη στον κόσμο.
Κάποιοι πρέπει να σταματήσουν επιτέλους αυτή την τρέλα, ότι ο κόσμος μπορεί να κυβερνηθεί μόνο από μία χώρα, η οποία από μόνη της θα αποφασίζει, παραμερίζοντας διεθνείς κανόνες και τον ΟΗΕ και ασκώντας προληπτικό πόλεμο. Αυτό, ξέρετε, άμα αρχίσει, δεν έχει τέλος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχει τέλος…

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν θέλω να κάνω παρομοιώσεις, αλλά πριν από τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο, είχαμε αυτά τα φαινόμενα της επεκτατικής, χιτλερικής Γερμανίας με την Τσεχία κλπ. Πού αποσκοπούσε αυτό; Αποσκοπούσε στο να αλλάξει ο χάρτης της Ανατολικής Ευρώπης. Και πού οδήγησε; Οδήγησε στον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω αν μπορούμε να κάνουμε εύκολα αυτούς τους παραλληλισμούς. Είναι όμως κάποια συμπεράσματα που καλό θα είναι να τα έχουμε υπόψη μας.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Η πρόθεσή μου δεν είναι να κάνω παραλληλισμούς. Θέλω να πω κάτι άλλο: Εάν, το 1939, ο Τσάμπερλαιν της Αγγλίας, πατούσε πόδι, και δεν άφηνε τον Χίτλερ να μπει στην Τσεχοσλοβακία και να νομιμοποιηθεί εκ των υστέρων η στρατιωτική επίθεση της τότε Γερμανίας, η ροή των πραγμάτων θα ήταν διαφορετική. Αυτό λοιπόν που λέω είναι ότι τώρα είναι η στιγμή να αρνηθούν οι δυνάμεις της ειρήνης και η ΕΕ να νομιμοποιήσουν, έστω και εκ των υστέρων, αυτόν τον πόλεμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια και μας γυρίσατε λίγο πίσω, να υπενθυμίσω ότι ο Τσάμπερλαιν όχι μόνο δεν πάτησε πόδι, αλλά, μέχρι και το τέλος, επεδίωξε να συνεργαστεί με τον Χίτλερ και να υπενθυμίσω και την τραγική συμφωνία του Μονάχου.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Βλέπετε, δεν μαθαίνουμε τίποτε από την ιστορία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τη συνέχεια… Θα υπάρξει μία κυβέρνηση από απόστρατους αμερικανούς αξιωματικούς, θα γίνει μία διαχείριση της ειρήνης, δεν ξέρω πόσο θα αποδώσει και αν θα υιοθετηθεί αυτή η προσπάθεια από τον ιρακινό λαό… Εσείς τι εκτιμάτε;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εκτιμώ ότι το Ιράκ θα είναι μία ακυβέρνητη πολιτεία, ότι οι αμερικανοί θα αναγκαστούν να έχουν ισχυρότατη και μόνιμη στρατιωτική παρουσία εκεί, ότι θα είναι πολύ δύσκολο να βρουν αξιόπιστες πολιτικές δυνάμεις για την ανασυγκρότηση της χώρας και, φοβάμαι ότι η αστάθεια αυτή στο Ιράκ θα είναι και εξαγώγιμη.
Άλλωστε, οι αμερικανοί δεν το έχουν κρύψει: Δεν έχουν μπει απλώς στο Ιράκ. Μας έχουν πει ότι η πρόθεσή τους είναι να αλλάξουν το χάρτη της ευρύτερης περιοχής, επομένως έπονται κάποιες επιχειρήσεις ή δραστηριότητες πολιτικού ή στρατιωτικού χαρακτήρα από τις ΗΠΑ που αποσκοπούν στην ανακατανομή της πολιτικής δύναμης και στο χώρο της Συρίας και στο χώρο της Παλαιστίνης και στο Ιράν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιες πρόσφατες ειδήσεις από το Ιράκ δίνουν τις πρώτες ενδείξεις ενός πιθανού εμφυλίου πολέμου.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όπως σας είπα και πριν, φοβάμαι ότι το Ιράκ θα γίνει μία ακυβέρνητη πολιτεία. Οι Σηϊτες που αποτελούν και την πλειοψηφία του πληθυσμού δεν θα θέλουν να επωμιστούν το βάρος της συνεργασίας με τα στρατεύματα κατοχής, θα ζητήσουν όμως φυσικά να έχουν το «πάνω χέρι» στις πολιτικές εξελίξεις. Αυτό βέβαια θα τους φέρει σε σύγκρουση με άλλες ομάδες, όπως οι Σουνίτες, χωρίς να ξεχνάμε και το κουρδικό πρόβλημα στο Βορρά.
Δεν ξέρω ποια πολιτική κίνηση, ποια πολιτική φυσιογνωμία ή κόμμα θα μπορέσει να δημιουργήσει προϋποθέσεις συνοχής και διακυβέρνησης της χώρας. Ο μόνος οργανωμένος πολιτικός χώρος, αυτή τη στιγμή, είναι το κόμμα Μπαθ, το κόμμα δηλαδή του Σαντάμ Χουσεϊν. Τι θα κάνουν τώρα οι αμερικανοί; Θα συνεργαστούν με το κόμμα αυτό, τουλάχιστον με τα μεσαία και κατώτερα στελέχη ή θα γίνει εκκαθάριση;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι Κούρδοι βρίσκονται ήδη στο Κιρκούκ, οι αμερικανοί διαβεβαιώνουν ότι θα αποχωρήσουν, έχει περικυκλωθεί η Μοσούλη… Ο Αλί Μπιράν, πριν λίγες μέρες, μας έλεγε ότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα σήμαινε συναγερμός στην Τουρκία. Ποια είναι η δική σας κρίση;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ότι καμία δύναμη αυτή τη στιγμή δεν είναι αξιόπιστη. Γι” αυτό και οι Τούρκοι έχουν αμφιβολίες για το αν οι αμερικανοί θα κρατήσουν το λόγο τους, καθώς είναι δύσκολο να συγκρατήσεις τους Κούρδους. Δεν λέω ότι δεν θα τα καταφέρουν οι αμερικανοί να εκδιώξουν τους Κούρδους από πόλεις που, στο κάτω-κάτω είναι δικές τους, αλλά εκεί θα έχουμε τριβές, αναστάτωση και ανασφάλεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn