ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρσένη, δύο θέματα που απασχολούν σήμερα την κοινή γνώμη και την πολιτική είναι αυτή η κρίση που έχει προκληθεί από αποκαλύψεις, εντός και εκτός εισαγωγικών, σχετικά με τη συμμετοχή στελεχών του κυβερνώντος κόμματος στη φούσκα του ’89 αλλά και τη διαπλοκή που είναι εμφανής τόσο στον τομέα των δημοσίων έργων όσο και σε υποθέσεις εκδοτικών συμφερόντων.
Το δεύτερο φυσικά είναι η οικονομία που συνδέεται άμεσα με όλα αυτά. Θέλω να ρωτήσω, γιατί όλοι λέμε θεωρητικά ότι ο Πρωθυπουργός καθυστερεί, πρέπει να πάρει αποφάσεις, πρέπει να πάρει μέτρα, αλλά, κύριε Αρσένη, υπάρχει τρόπος αντίδρασης από τον Πρωθυπουργό, δεδομένου ότι όλα αυτά είναι μετέωρα και τίποτα δεν υπάρχει που να μπορεί βεβαιωμένα να αποδειχθεί ώστε να πάρει τις αποφάσεις του;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εδώ δεν μιλάμε με όρους ποινικής δικονομίας, μιλάμε πολιτικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή τι πρέπει να κάνει, να πάρει τα κεφάλια αυτών που καταγγέλλεται ότι έχουν διαπράξει κάτι ασυμβίβαστο με το αξίωμά τους; Πώς να το κάνει αυτό;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτό που είναι μεμπτό πολιτικά αφορά μόνο την ποινική δικονομία. Εδώ υπάρχει το πολιτικό κλίμα και ο έχων την ευθύνη, σ΄ αυτήν την περίπτωση ο Πρωθυπουργός, θα πρέπει να το αξιολογήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς πώς το αξιολογείτε;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ νομίζω ότι έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα γύρω από ορισμένες καταστάσεις και ορισμένες ενέργειες και ο Πρωθυπουργός οφείλει να πει ότι αυτά, στο βαθμό που έχουν γίνει, δεν αφορούν και δεν εμπλέκουν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Θα πρέπει λοιπόν ο ίδιος, με δική του πρωτοβουλία, χωρίς να περιμένει να βληθεί από πυρά άλλων, που έχουν και κομματικές σκοπιμότητες στο κάτω – κάτω, να προχωρήσει σ΄ αυτό που λέω αυτοκάθαρση. Εάν τώρα απομακρυνθούν και πρόσωπα που δεν έχουν ευθύνη, αλλά έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα γύρω από αυτούς, αυτό είναι μέσα στο πολιτικό παιχνίδι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε δηλαδή ότι για όποιον έχει προκύψει κάποια αναφορά που τον συνδέει με πράξεις που δεν είναι συμβατές με το αξίωμά του και την ύπαρξή του ως στελέχους της κυβέρνησης να τον θέσει σε διαθεσιμότητα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν θα το διατύπωνα ακριβώς έτσι. Για να φύγει και από αυτή τη δυσκολία που εσείς υπαινίσσεστε, θα έλεγα ότι θα μπορούσε και πρέπει να πει ότι εμείς θα πάρουμε την πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς – που σας σημειώνω ότι το είχαμε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα του 1996 – και να πει ότι εγώ θα δημιουργήσω τώρα μια κατάσταση όπου άνθρωποι που έχουν την πείρα και έχουν το ήθος για να πορευθούμε προς αυτή την εκστρατεία θα μπουν μέσα σ΄ αυτό το παιχνίδι.
Εκεί θα πρέπει να κάνει κάποιες ανακατατάξεις, χωρίς να περιορίσει αυτό το πράγμα σε θέματα συγκεκριμένων ευθυνών, συγκεκριμένων προσώπων. Αυτό πρέπει να το σηματοδοτήσει προς τα έξω γιατί ο δικός μας κόσμος τώρα ανησυχεί, ότι κάτι πρέπει να κάνει γι΄ αυτό το πράγμα. Δεν νομίζω ότι αυτό πρέπει να το περιορίσει στην ποινική ή πολιτική ευθύνη του α ή του β. Θα πει γενικά ότι εδώ έχει κλείσει ένας κύκλος πολιτικής πορείας του ΠΑΣΟΚ και, έστω και αργά, θα πρέπει να δεχθούμε ότι το θέμα της διαφθοράς και της διαπλοκής έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και αρχίζω αυτή την εκστρατεία ενάντια στη διαφθορά και τη διαπλοκή και αναδιατάσσω τις δυνάμεις μου για να δώσω αυτή τη μάχη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με κάποια προσχήματα λέτε να το κάνει. Οπωσδήποτε θα βγουν κάποιοι πληγωμένοι, θα ξεπεράσει ίσως την κρίση αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα θεωρηθεί φερέγγυα αυτή η πρακτική δεδομένου ότι από το 1996 που λέτε ότι ήταν στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ έχουν περάσει 7,5 – 8 χρόνια και όχι μόνο δεν έγινε αυτό αλλά ουδέποτε αναγνώρισε η κυβέρνηση ότι υπάρχει διαφθορά και διαπλοκή.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Το είχαμε πει, νομίζω ότι κακώς δεν το έχει αναγνωρίσει γιατί ο κόσμος πιστεύει τώρα ότι η διαφθορά είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση και νομίζω ότι πρέπει να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας σ΄ αυτό το χώρο και αυτό δεν μπορεί να γίνει με λόγια, πρέπει να γίνει με πράξεις.
Πρώτα απ΄ όλα, ορισμένα πράγματα που πρέπει να ερευνηθούν σε βάθος και να επιβληθούν κυρώσεις, όπως στην υπόθεση του χρηματιστηρίου, πρέπει να το τολμήσουμε. Πρέπει να εφαρμόσουμε τους νόμους και να επιβάλλουμε κυρώσεις, νομίζω ότι και με την υφιστάμενη νομοθεσία θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε πολλά θέματα αλλά δεν εφαρμόζονται οι νόμοι και, τρίτον, θα πρέπει να προχωρήσουμε εκεί που χρειάζεται σε ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για τη θωράκιση του δημόσιου τομέα από συμπτώματα διαπλοκής και διαφθοράς. Αν κάνουμε αυτές τις κινήσεις, νομίζω ότι η αξιοπιστία θα επανέλθει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτές οι κινήσεις πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν ταχύτατα και όχι μετά την Προεδρία;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτές οι κινήσεις πρέπει να γίνουν τώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να πάμε στο θέμα της οικονομίας. Και εκεί είναι που υπάρχουν θεωρίες αλλά στην πράξη τα πράγματα δεν είναι μάλλον έτσι όπως τα περιγράφουν οι θεωρίες. Είδαμε και τη συγκέντρωση των 300 (που δεν ήταν 300) στην οποία φημολογείτο ότι θα ήσασταν και ομιλητής αλλά τελικά είδαμε ότι δεν ήσασταν, και έγιναν εισηγήσεις αλλαγής πλεύσης της κυβέρνησης. Για να γίνει όμως αλλαγή πλεύσης πρέπει να υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Υπάρχει;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ έχω τονίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι δεν θα έπρεπε να περάσουμε την αίσθηση στον κόσμο ότι έχουμε ισχυρή οικονομία, ότι όλα πάνε καλά και θα πάνε ακόμα καλύτερα μετά το 2004. Θυμάστε και σε δικές σας εκπομπές έχω τονίσει ότι έχουμε ένα παραγωγικό έλλειμμα που οφείλεται στη μειωμένη μας ανταγωνιστικότητα η οποία, ιδίως μετά το 2004, θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας. Αυτά τα έχουμε πει από καιρό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν όμως κύριες Αρσένη αναλύσουμε αυτά που είπατε φθάνουμε σε μια αγορά εργασίας διαφορετική από τη σημερινή. Γιατί όταν λέτε ότι η ανταγωνιστικότητά μας δεν είναι αυτή που πρέπει για να μπορέσουμε να έχουμε αύξηση παραγωγής σημαίνει ότι θα πρέπει να ρίξουμε το κόστος της παραγωγής.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όχι, αυτό είναι λάθος. Μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Ο ένας είναι ότι θα κρατήσεις τη δομή της παραγωγής σου και θα μειώσεις το κόστος της παραγωγής, δηλαδή το εργατικό κόστος, για να γίνεις ανταγωνιστικός και η άλλη εναλλακτική είναι να προχωρήσεις με ακριβή αλλά αναβαθμισμένη εργασία σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.
Η πρώτη εναλλακτική δεν είναι ρεαλιστική για την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί δεν είναι κοινωνικά αποδεκτή αλλά γιατί πάντοτε θα υπάρχει κάποια Τουρκία, Αίγυπτος ή άλλη χώρα που θα παράγει με μικρότερο εργατικό κόστος. Για εμάς η μόνη εναλλακτική είναι η δεύτερη. Αλλά, για να το κάνεις αυτό θα έπρεπε να έχεις ήδη ξεκινήσει νέες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, να έχουν γίνει επενδύσεις σε αυτό το χώρο και να έχει αναβαθμισθεί η ποιότητα του εργατικού μας δυναμικού με αποτελεσματικά προγράμματα κατάρτισης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα οποία είναι άλλο σκάνδαλο αυτό, που κρύβεται βέβαια που δαπανήθηκαν δισεκατομμύρια στο παρελθόν χωρίς …

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Να παραδεχθούμε κύριε Κομίνη ότι έγιναν σφάλματα στο παρελθόν …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά δεν είναι λάθη, αυτά είναι σκάνδαλα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Από εδώ και πέρα όμως πρέπει να μάθουμε και από αυτά τα λάθη. Το να μην τα αναγνωρίζουμε νομίζω ότι είναι διπλό λάθος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό όμως δεν έγινε κύριε Αρσένη.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Γι΄ αυτό πιέζω για να τα αναγνωρίσουμε αυτά και να πούμε στον κόσμο ότι τα πράγματα από εδώ και πέρα, μετά το 2004, θα είναι πιο δύσκολα και θα πρέπει να γίνουν τώρα προσπάθειες και προγράμματα να μειώσουμε τουλάχιστον, την αρνητική επίπτωση που θα έχουμε σε λίγα χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς είστε από εκείνους που προβλέπουν ότι όταν θα τελειώσουν τα Ολυμπιακά έργα και θα απορροφηθεί και το Γ΄ ΚΠΣ θα έχουμε κάθετη πτώση του ρυθμού ανάπτυξης. Αυτό λένε και οι βιομήχανοι και ανεβάζουν μάλιστα και την ανεργία στο 18%.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό είναι μια συνδικαλιστική πίεση από τους εργοδότες οι οποίοι πρέπει να πω ότι ούτε και αυτοί έκαναν αυτό που θα έπρεπε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να επενδύσουν με εθνικά και όχι με κερδοσκοπικά κριτήρια.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ακριβώς. Πού είναι όμως το πρόβλημα; Το πρόβλημα έγκειται στο ότι, όταν θα τελειώσουν τα δημόσια και τα Ολυμπιακά έργα και τα έργα του ΚΠΣ, παράλληλα, θα έχουμε λιγότερες εταιρείες που θα παράγουν γιατί κάποιες ή θα μεταναστεύσουν σε χώρες με χαμηλότερα εργατικά π.χ. στη Βουλγαρία κλπ ή θα κλείσουν. Θα έχουμε λοιπόν ένα πρόβλημα αποδιοργάνωσης της παραγωγής μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό όμως που λέτε κ. Αρσένη να γίνει απέχει λίγο, 1,5 – 2 χρόνια από την επικίνδυνη ώρα Χ. Τι προλαβαίνουμε σε αυτά τα χρόνια όσον αφορά την αναδιάρθρωση της οικονομίας.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Φοβάμαι ότι την ύφεση μετά το 2004 δεν μπορούμε να την αποφύγουμε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να ανασυγκροτηθούμε σε ένα συντονισμένο πρόγραμμα ανάπτυξης και κοινής προσπάθειας ούτως ώστε μετά από 3 – 4 χρόνια να έχουμε μια αυτοτροφοδοτούμενη αναπτυξιακή πορεία. Τα χρόνια 2005 και 2006 εγώ δεν τα βλέπω θετικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας ελπίσουμε ότι δεν θα γίνουν τα πράγματα έτσι όπως τα φοβόμαστε. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn