ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρσένη, καλησπέρα. Έχετε ανθρώπους δικούς σας που γιορτάζουν;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Στο άμεσο περιβάλλον μου όχι, αλλά, όπως όλοι, έχω πολλούς φίλους και γνωστούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γι΄ αυτό το θέμα κύριε Αρσένη, το κοινωνικοοικονομικό, από τη μια μεριά έχουμε σήμερα αυτές τις οικονομικές εξελίξεις με τις πτωχεύσεις επιχειρήσεων, δεν πιστεύω ότι μπορούμε να μιλήσουμε για ντόμινο είναι διακριτές περιπτώσεις, η κάθε επιχείρηση έχει ξεχωριστή ιστορία και διαφορετικούς λόγους που κατέληξε όπως κατέληξε αλλά υπάρχει, δημιουργείται ένα κλίμα από αυτές τις δυσοίωνες εξελίξεις, ο κόσμος ανησυχεί και έχουμε βεβαίως και αυτές τις αθροιζόμενες διαρκώς αυξανόμενες απολύσεις, τι θα γίνει με την ανεργία; Θα ήθελα τη γνώμη σας σχετικά και με αυτό που ανέφερε ο κ. Πολυζωγόπουλος ότι υπάρχει ένα σχέδιο απορύθμισης των εργασιακών δικαιωμάτων, βεβαίως το σχέδιο υπάρχει αλλά εσείς θα μας πείτε εάν και πώς συνδέεται με τις εξελίξεις.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Τα πράγματα πρέπει να τα πάρουμε από την αρχή. Και πρώτα απ΄ όλα θέλω να πω το εξής: Αυτά που συμβαίνουν σήμερα δεν μπορούσαμε να τα είχαμε προβλέψει αρκετό καιρό πριν; Τώρα ανακαλύπτουμε ότι υπάρχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας; Τώρα ανακαλύπτουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα αυξανόμενης ανεργίας;
Πολλοί παρατηρητές αυτά τα προβλήματα τα είχαν εντοπίσει εδώ και πολύ καιρό και, θα μου επιτρέψετε να σας πω, ότι εγώ προσωπικά εδώ και δύο χρόνια λέω ότι εάν εγκαίρως, τότε, δύο χρόνια πριν, δεν παίρναμε συγκεκριμένα μέτρα θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια οικονομική κρίση λόγω του παραγωγικού ελλείμματος που αντιμετωπίζουμε σήμερα.
Σήμερα λοιπόν θα πρέπει να ρωτήσουμε το ΣΕΒ και τους επιχειρηματίες που εδώ και 5-6 μήνες δεν μιλούσαν γι΄ αυτό και λένε σήμερα ότι αντιμετωπίζουμε κρίση, δεν το ήξεραν ότι τα θεμέλια της κρίσης αυτής είχαν μπει μερικά χρόνια πίσω; Το ίδιο θα ρωτήσω και την ΓΣΕΕ και την Κυβέρνηση. Το κακό που παρατηρούμε σήμερα, η ζημιά που γίνεται οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είχαμε φροντίσει να κτίσουμε τις δομές της οικονομίας μας σε μια άλλη βάση μερικά χρόνια πριν.
Έχουμε βέβαια μια αύξηση εισοδήματος, που κυρίως οφείλεται σε έργα υποδομής, αλλά έχουμε αφήσει πίσω την παραγωγή μας στο χώρο της βιομηχανίας και στον αγροτικό τομέα. Για να σας δώσω μια αίσθηση του μεγέθους της κρίσης, μερικά χρόνια πριν το 25% της κατανάλωσής μας ερχόταν από έξω, σήμερα οι εισαγωγές είναι το 52% της κατανάλωσής μας. Οι εξαγωγές μας έχουν συρρικνωθεί. Όταν λοιπόν δεν μπορούμε να καλύψουμε τη ζήτηση για την κατανάλωσή μας με ελληνικά προϊόντα και δεν έχουμε και πόρους για να καλύψουμε τις αυξανόμενες εισαγωγές μας έχουμε κρίση. Τώρα τι κάνουμε από εδώ και πέρα,

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τι θα έπρεπε να είχαμε κάνει;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ είχα καταθέσει σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης δύο χρόνια πριν. Θα έπρεπε απλούστατα να είχαμε κάνει μια αναπτυξιακή κινητοποίηση, εμπλέκοντας όλους τους φορείς της ανάπτυξης, και τους εργαζόμενους, και τις επιχειρήσεις αλλά και το κράτος, στην ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων σε προϊόντα υψηλής ποιότητας και υψηλής τεχνολογίας με εξειδικευμένη, ακριβή εργασία. Θα έπρεπε δηλαδή να είχαμε επιχειρήσεις οι οποίες ανταγωνιστικά αντέχουν να πληρώσουν ευρωπαϊκούς μισθούς. Αυτή η αναδιάρθρωση της παραγωγής, οι νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, δεν μπορεί να φυτρώσουν έτσι από μόνες τους, χρειαζόταν μια συντονισμένη προσπάθεια, κίνητρα και συγκεκριμένοι στόχοι που δεν δόθηκαν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτός φαντάζομαι είναι ένας σχεδιασμός που έπρεπε να προέλθει από την κυβέρνηση.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ότι η κυβέρνηση έπρεπε να πάρει την πρωτοβουλία να τεθεί επικεφαλής μιας αναπτυξιακής, συμμετοχικής πρωτοβουλίας όπου θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες και με ένα γενναίο πρόγραμμα κατάρτισης και εξειδίκευσης του εργατικού μας δυναμικού να παράγουμε όχι προϊόντα χαμηλού εργατικού κόστους – στα οποία ποτέ δεν θα είμαστε ανταγωνιστικοί σε παγκόσμιο επίπεδο – αλλά προϊόντα υψηλής ποιότητας, όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Χρειαζόμαστε ένα καινούργιο επιχειρηματικό πνεύμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ο επιχειρηματικός τομέας όμως κύριε Αρσένη, συμπεριφέρθηκε κοντόφθαλμα, για να μην πω και κερδοσκοπικά.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ότι ο επιχειρηματικός τομέας δεν εκμεταλλεύθηκε τις ευκαιρίες που παρουσιάσθηκαν, είχε δυνατότητες βραχυχρόνια για υψηλότερα κέρδη αλλού, έπαιξε αρνητικό ρόλο το χρηματιστήριο σ΄ αυτή την κατεύθυνση και δεν χρησιμοποιήθηκαν οι δυνατότητες για νέες καινοτόμες προσπάθειες. Υπάρχει έλλειμμα δημιουργικής επιχειρηματικότητας στον τόπο. Εάν κοιτάξετε γύρω σας θα δείτε πολύ λίγες νέες καινοτόμες πρωτοβουλίες επιχειρηματιών προς αυτή την κατεύθυνση. Η δραστηριότητα έχει περιορισθεί κυρίως σε κατασκευαστικά έργα ή δραστηριότητες γύρω από το δημόσιο τομέα και, να σας τα πω και λαϊκά, εάν ψάξετε, θα βρείτε λίγα φουγάρα καινούργια να έχουν κτισθεί. Επιχειρήσεις που θα έπρεπε να είχαν αναπτυχθεί σε νέους τομείς δραστηριότητας δεν έχουν γίνει και εκεί νομίζω θα έπρεπε να έχει γίνει μια συνεννόηση ανάμεσα στην Κυβέρνηση, στους επιχειρηματίες ή στους νέους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους για να υποδεχθούν ένα νέο εργατικό δυναμικό. Αυτό δεν έγινε, η ζημιά έχει γίνει και τώρα είναι αργά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο σημείο που βρισκόμαστε, τι μπορεί να γίνει;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ νομίζω ότι πρέπει να γίνουν δύο πράγματα και να πούμε την αλήθεια στον κόσμο. Το πρώτο να παραδεχθούμε ότι η ζημιά έχει γίνει και ότι θα κλείσουν και πολλές άλλες επιχειρήσεις, κυρίως εμπορικά καταστήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανοίγουν ταυτόχρονα και μερικά όμως.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ανοίγουν, αλλά πολλά θα κλείσουν, η ανεργία θα αυξηθεί. Και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει προς ένα πρόγραμμα δικτύου κοινωνικής προστασίας αυτών των ατόμων που βγαίνουν στην ανεργία και δεν θα μπορέσουν να επανακάμψουν στην αγορά γιατί η αγορά ζητάει άλλες ειδικότητες τις οποίες δεν κατέχουν και δεν θα είναι εύκολο να καταρτισθούν σε αυτές.
Χρειαζόμαστε λοιπόν σαφώς μια κοινωνική πολιτική, ένα δίκτυο για την προστασία αυτών των ατόμων. Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι να μην καθόμαστε με κίνητρο να περιμένουμε τους νέους επιχειρηματίες να έρθουν για να πάρουν νέες καινοτόμες δραστηριότητες, θα πρέπει να γίνει μια στόχευση από την κυβέρνηση στους τομείς που μπορούν να αναπτυχθούν και να γίνουν προγραμματικές συμφωνίες με τον ιδιωτικό τομέα για να μπορέσουν να προωθηθούν αυτές οι νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα μπορέσουν να απορροφήσουν ένα ειδικευμένο και καλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό. Αυτό θα πάρει κάποιο καιρό, κάποια χρόνια, αλλά έστω και αργά πρέπει να το ξεκινήσουμε τώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις επισημάνσεις σας αυτές.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ. Δεν ήθελα να είμαι απαισιόδοξος αλλά νομίζω ότι αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να καλλιεργούμε ψευδαισθήσεις. Να πούμε την αλήθεια στον κόσμο και να φροντίσουμε να έχουμε την κοινωνική ευαισθησία γι΄ αυτούς που δυστυχώς θα είναι τα θύματα αλλά να κοιτάξουμε και μπροστά να ανοίξουμε έναν αναπτυξιακό δρόμο για το μέλλον.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn