ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς βλέπετε τις σημερινές δηλώσεις Θωμαδάκη;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Στην επιστολή αυτή ο κος. Θωμαδάκης δεν επιρρίπτει ευθύνες ούτε στον κο. Μανίκα ούτε στον κο. Νεονάκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κε. Υπουργέ, δεν είναι μόνο θέμα πολιτικών ευθυνών, είναι και θέμα πολιτικής αισθητικής.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό θέλω να πω κι εγώ. Το ζήτημα είναι ότι και οι δύο, αλλά κυρίως ο Νεονάκης ήταν μεγάλοι παίκτες στο Χρηματιστήριο. Αυτό δημιουργεί εντυπώσεις που τελικά και νομοτελειακά καταλήγουν στις σημερινές παραιτήσεις τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι όλο αυτό το κλίμα που ξεκίνησε με τα δημοσιεύματα της Αυριανής είναι κάτι που μπορεί να ξεπεραστεί ή η αλγεινή εντύπωση που δημιουργεί είναι αξεπέραστη για τις ερχόμενες εκλογές;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πρέπει να σας πω, κε Παρρά, ότι πολύ πριν βγουν στην επιφάνεια όλα αυτά τα θέματα και μάλιστα σε μία εκπομπή μαζί σας, είχα πει ότι το ΠΑΣΟΚ το ίδιο θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του οίκου του και μάλιστα είχα χρησιμοποιήσει και τη λέξη «αυτοκάθαρση». Νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση και να μην περιμένει άπραγο να χτυπιέται από πυρά της αντιπολίτευσης ή άλλων. Αν έγιναν και έγιναν πράγματα τα οποία δεν θα έπρεπε να είχαν γίνει, πράξεις, παραλείψεις, απροσεξίες, ή και πολιτικές ευθύνες δεν νομίζω ότι αυτά θα πρέπει να χρεωθούν σε μία ολόκληρη παράταξη. Αυτοί οι οποίοι είναι υπεύθυνοι, σε αυτούς θα πρέπει να καταλογίσουμε τις ευθύνες και να προχωρήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιος θα μπορούσε να σας πει ότι την ευθύνη για την τοποθέτηση στους όποιους θώκους, κομματικούς και κυβερνητικούς, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και η ηγετική ομάδα. Βαρύνεται επομένως για τις επιλογές του με κάποιες ευθύνες ο κος Σημίτης;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ο καθένας έχει ευθύνη για τις επιλογές του. Αυτό είναι σαφές. Το ζήτημα είναι ότι κάνοντας επιλογές μπορεί να κάνεις και λάθος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να διορθώνεις και τα λάθη που έχουν γίνει. Αυτό το οποίο εγώ είχα ζητήσει από την ηγετική ομάδα και τον κο. Σημίτη είναι να δει κάποια πράγματα και να τα αντιμετωπίσει με δική του πρωτοβουλία. Περιμένοντας και αφήνοντας αυτό το πράγμα να κακοφορμίζει πολύ καιρό, φτάνουμε σε ένα σημείο να βρισκόμαστε ουσιαστικά σε ομηρία ορισμένων γεγονότων, για τα οποία η παράταξη, ολόκληρη δεν ευθύνεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάτε για τις περίφημες πρωτοβουλίες που όλοι αναμένουμε να αναπτύξει ο κος Σημίτης στο τέλος της ελληνικής προεδρίας. Πιστεύετε ότι έπρεπε να λειτουργήσει νωρίτερα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Μα το έχω πει αυτό. Είχα πει ότι δεν μπορούμε να βάλουμε τα εσωτερικά πολιτικά θέματα στον πάγο και να ανοίξουμε την υπόθεση τον Ιούλιο. Βλέπετε τώρα ότι τα εσωτερικά πολιτικά γεγονότα τρέχουν και όταν δεν υπάρχουν αντανακλαστικά από την πλευρά της κυβέρνησης και φυσικά οι εξελίξεις αυτές είναι δυσμενείς για εμάς. Εγώ θα προτιμούσα – και έτσι νομίζω ότι πρέπει να γίνεται – όταν υπάρχει ένα πρόβλημα να το αντιμετωπίζεις αμέσως, ακαριαία και αποφασιστικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη συνέντευξή του, ο κος Πάγκαλος εκφράζει την άποψη ότι το κυβερνών κόμμα, αν και έχει πολλές επιτυχίες για τις οποίες μπορεί κανείς να υπερηφανεύεται, εξαιτίας μιας σειράς λαθών και συμπεριφορών κομματικών στελεχών τα οποία επέλεξαν – αν και προέρχονται από λαϊκές γειτονιές – να συναναστρέφονται την πλουτοκρατία (επανέρχεται με έναν άλλο τρόπο στην περίφημη «κοτερολογία») έχουν δρομολογήσει έτσι την ιστορία ώστε τελικά το ΠΑΣΟΚ θα χάσει τελικά τις εκλογές. Συμφωνείτε με αυτό τον φόβο;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εδώ και πολύ καιρό έχω μιλήσει γι” αυτό το θέμα. Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, εάν κάνει δύο πράγματα:
Πρώτα απ” όλα να δώσει ένα σαφέστερο πολιτικό στίγμα, με προοδευτικό περιεχόμενο, κυρίως στην οικονομική και κοινωνική πολιτική και
Δεύτερον, να προσέξει τη συμπεριφορά του και προς το κοινό αλλά και μεταξύ μας. Νομίζω ότι η συμπεριφορά μερικών έχει βλάψει την εικόνα του ΠΑΣΟΚ προς τα έξω. Γι” αυτό μίλησα για «αυτοκάθαρση». Αυτό όμως δεν είναι μόνο έργο του Προέδρου του κινήματος και του Πρωθυπουργού. Πρέπει να είναι έργο του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ όμως βλέπουμε στελέχη του Εκτελεστικού Γραφείου να βαρύνονται με ευθύνες.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Το Εκτελεστικό Γραφείο έχει ακυρωθεί, δεν λειτουργεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το λέω αυτό γιατί, αν η αυτοκάθαρση είναι έργο του Εκτελεστικού Γραφείου και την ίδια ώρα στελέχη του Εκτελεστικού Γραφείου βαρύνονται με ευθύνες…

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό σημαίνει ότι τότε ευθύνεται όλο το Εκτελεστικό Γραφείο και όλο το ΠΑΣΟΚ, έτσι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το τελευταίο μου ερώτημα έχει να κάνει με κάποια πρωτοβουλία που, αν θυμάμαι καλά, είχατε προτείνει στον κο. Χριστοδουλάκη, για το θέμα του Χρηματιστηρίου και για όλα όσα ακούγονται.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ είμαι της άποψης ότι η βουλή πρέπει να ανταποκρίνεται στο κοινό αίσθημα και πρέπει να συστήσει μία επιτροπή για να ερευνήσει το θέμα του Χρηματιστηρίου. Επιμένω ότι το θέμα αυτό είναι ανοικτό στη λαϊκή συνείδηση και πρέπει η βουλή να έχει το πόρισμά της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επομένως, η κίνηση της Ν.Δ. ήταν σωστή;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ήταν λάθος η προσέγγισή της. Το θέμα το προσέγγισε με μία πολύ στενή κομματική διάθεση πολιτικής εκμετάλλευσης ενός ευαίσθητου ζητήματος, και γι” αυτό πρότεινα η κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλία και να στέρξει στην σύσταση μιας τέτοιας επιτροπής είτε εξεταστικής με το άρθρο 144 ή αν δεν θέλει αυτό, με το άρθρο 44, μιας επιτροπής έρευνας ενός μεγάλου πολιτικού θέματος.
Νομίζω μάλιστα ότι υπήρξε ανταπόκριση από την πλευρά της κοινοβουλευτικής ομάδας στην πρότασή μου, συζήτησα με κυβερνητικά στελέχη και με τον κο. Χριστοδουλάκη, ο οποίος δεν είναι αντίθετος σε αυτή την ιδέα και πρέπει να σας πω ότι θα συνεχίσω την προσπάθειά μου να γίνει μία πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση. Διαφορετικά η βουλή θα είναι ανοιχτή και υπόλογος απέναντι στο κοινό που θέλει να έχει ένα πόρισμα από τους εκλεγμένους βουλευτές, να μάθει τι ακριβώς έγινε, ποια ήταν τα προβλήματα, πού υπάρχουν ευθύνες και τι πρέπει, εν πάση περιπτώσει, να γίνει από εδώ και πέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρσένη, σας ευχαριστώ πολύ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Παρακαλώ, κι εγώ σας ευχαριστώ.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn