ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαπιστώνω στη χθεσινή σας ομιλία και τη χθεσινή σας ψήφο μια αντίφαση: Ενώ προτείνετε στην κυβέρνηση με δική της πρωτοβουλία να συστήσει επιτροπή με βάση το άρθρο 144 του κανονισμού της βουλής (με βάση δηλαδή το άρθρο με το οποίο και η ΝΔ ζητά τη σύσταση αυτής της επιτροπής), στο τέλος λέτε ότι υπάρχει υποκρισία στη ΝΔ και καταψηφίζετε την πρόταση.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν υπάρχει αντίφαση. Να σας το εξηγήσω: Είμαι από τους λίγους βουλευτές στο χώρο του ΠΑΣΟΚ που χθες τόνισα ότι η βουλή θα πρέπει να ανταποκριθεί στο κοινό αίσθημα και θα πρέπει να προχωρήσει στην έρευνα του θέματος, το οποίο εγώ θεωρώ ανοιχτό. Εκείνο στο οποίο διαφώνησα είναι η προσέγγιση της ΝΔ, ο χειρισμός του θέματος, διότι η πρότασή της είναι σαφώς ενταγμένη σε μία αντιπολιτευτική πολιτική, με πολεμική διάθεση εναντίον του ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όμως, κε Αρσένη, και το ΠΑΣΟΚ να ήταν στη θέση της ΝΔ η αντιπολιτευτική διάθεση θα υπήρχε.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αφήστε με να ολοκληρώσω τη σκέψη μου και θα σας πω. Όταν η πρόταση αυτή εντάσσεται σε μία πολεμική εναντίον ενός κόμματος, αποκλείεται εκ προοιμίου βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος να συμφωνήσει με αυτή την πρόταση.
Από την άλλη πλευρά όμως, και σε αυτό επιμένω, είναι ότι η εξεταστική επιτροπή ή ακόμα και μία επιτροπή έρευνας με το άρθρο 144 θα πρέπει να γίνει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Εδώ θα ήθελα να δείτε τη σημασία της πρότασης: Για να έχουμε μία ευρύτατη συναίνεση στη βουλή, για να έχουμε μία πραγματική έρευνα εις βάθος και όχι προεκλογικό ποδόσφαιρο, χρειάζεται η πρωτοβουλία αυτή να αναληφθεί από την πλειοψηφία της βουλής. Χθες, σας λέω ότι είχα ανταπόκριση στο αίτημα αυτό από πολλούς συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ. Μίλησα επίσης και με κυβερνητικά στελέχη και θα πρέπει να σας πω ότι δεν ήταν κατ΄ αρχήν αντίθετοι με αυτή την ιδέα.
Πρέπει ακόμη να σας πω ότι η πρόταση αυτή δεν παραμένει στην ιστορία, εγώ θα την συνεχίσω και νομίζω ότι θα πρέπει να αναληφθεί πρωτοβουλία αν όχι από την κυβέρνηση από την κοινοβουλευτική μας ομάδα, για να γίνει μία έρευνα στη βουλή, αλλά με όρους και προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν τη διεξαγωγή μιας πραγματικής έρευνας. Αυτή είναι η θέση μου.
Εάν η ΝΔ ήθελε πραγματικά να προχωρήσει στη σύσταση μιας τέτοιας επιτροπής και όχι να κάνει μικροπολιτική εκμετάλλευση του θέματος, θα μπορούσε να είχε ανακινήσει μία πρωτοβουλία βουλευτών στη βουλή από όλα τα κόμματα, οπότε θα ήταν μια κοινή πρόταση από πολλά κόμματα. Αυτό θα ήταν μία προσέγγιση στην οποία πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν να συμμετάσχουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτές είναι ειδικές λεπτομέρειες.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν είναι λεπτομέρειες. Είναι βασικό το θέμα αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η σύσταση της επιτροπής, οποιασδήποτε επιτροπής, γίνεται για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και σε τι βαθμό η πολιτική αναμείχθηκε σε αυτό το όργιο.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Και όχι μόνο. Δεν είναι μόνο θέμα πολιτικών ευθυνών είναι και θέμα έρευνας του τι ακριβώς συνέβη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η τεχνική διαδικασία για τη συγκρότηση μιας τέτοιας επιτροπής δεν νομίζω ότι παίζει κάποιο ρόλο, γιατί, εφόσον αναγνωρίζετε πολλοί στο ΠΑΣΟΚ ότι πρέπει να ερευνηθεί το θέμα, σημαίνει ότι είστε σε διάσταση με αυτό που λέει ο Υπουργός σας, ότι δηλαδή, «δεν υπάρχει θέμα, ότι είμαστε αθώοι, ορίστε έχουμε και το χαρτί της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (που διορίζουμε εμείς βέβαια)». Συνεπώς, δεν χρειάζεται να το διερευνήσουμε και δεν μπορούμε να ταράξουμε τα νερά στο Χρηματιστήριο.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Σας είπα ότι εγώ δεν συμφωνώ με αυτή την προσέγγιση. Νομίζω ότι η πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνεί με αυτή την προσέγγιση και σε μία κατ” ιδίαν συζήτηση που είχα με τον κο. Χριστοδουλάκη μου είπε ότι δεν θα ήταν αντίθετος σε μία πρωτοβουλία της ίδιας της κυβέρνησης για σύσταση μιας επιτροπής διερεύνησης του θέματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν το κάνει λοιπόν;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Γι” αυτό΄σας είπα ότι η ιστορία δεν έχει τελειώσει. Και αυτό εξηγεί και τη στάση μου. Εγώ θα προσπαθήσω η πρωτοβουλία αυτή να αναληφθεί ή από την κυβέρνηση ή από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι επιτροπές που έχετε ήδη συστήσει στη βουλή, όπως η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας, γιατί δεν μπορεί να διερευνήσει το θέμα;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Μπορεί να γίνει αυτό, εν μέρει όμως. Χρειάζεσαι μία ειδική επιτροπή, κατά τη γνώμη μου, η οποία θα στηριχθεί και από εμπειρογνώμονες, για να μπει σε βάθος στη μελέτη του θέματος αυτού. Βεβαίως η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας μπορεί να καλέσει σε ακρόαση και να συζητήσει, δεν θα είναι όμως επαρκής αυτή η διαδικασία. Νομίζω ότι χρειάζεται ή Εξεταστική Επιτροπή ή Επιτροπή Έρευνας Μείζονος Δημόσιου Ενδιαφέροντος, όπως λέει το άρθρο 44.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ειλικρινά δεν έχω κατανοήσει γιατί δεν έχετε ενισχύσει τις επιτροπές που έχετε συστήσει στη βουλή ώστε να ερευνήσουν αυτά για τα οποία συστάθηκαν. Γιατί, π.χ. η επιτροπή αυτή δεν μπορεί να καλέσει εμπειρογνώμονες; Καλύπτεσθε πίσω από τον τύπο…

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι ο κανονισμός της βουλής είναι πολλές φορές περιοριστικός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε εμάς τους τρίτους, αυτά φαίνονται σαν προφάσεις εν αμαρτίαις.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν νομίζω ότι είναι πρόφαση, αλλά ο κανονισμός θα πρέπει να τροποποιείται όταν δεν επιτρέπει στη βουλή να κάνει αποτελεσματικά το έργο της. Σε αυτή την περίπτωση, πάντως, νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα είτε μιας Εξεταστικής Επιτροπής είτε μιας Επιτροπής Έρευνας του θέματος.
Εγώ αυτό θέλω να σας πω: Από τη δική μου πλευρά, η υπόθεση δεν έχει κλείσει. Οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να συνεχιστούν. Έχει όμως πολύ μεγάλη σημασία το να αναληφθούν από το κυβερνών κόμμα με τη συνεργασία και των άλλων, ώστε να έχουμε μία ευρύτατη συναίνεση. Μια πρόταση που γίνεται με πολεμική διάθεση που απευθύνεται με γενικόλογες κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης θέτει εκτός μάχης τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή ο βουλευτής είναι ή δεν είναι ελεύθερος;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι έχουμε φτάσει σε αυτή τη βουλή οι κομματικές γραμμές να είναι τόσο σαφώς προδιαγεγραμμένες, ώστε να αφήνουν ελάχιστα περιθώρια λειτουργίας του βουλευτή. Εγώ, ξέρετε, συχνά ξεπερνάω αυτές τις γραμμές και βρίσκομαι υπό συνεχή κριτική στο κόμμα μου. Επιμένω όμως ότι ο βουλευτής πρέπει να λειτουργεί με βάση τη συνείδησή του και με βάση την εντολή που έχει από αυτούς που των εξέλεξαν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και στη συνείδησή του υπάρχει και το θέμα της κομματικής πειθαρχίας.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ναι, νομίζω όμως ότι και αυτή είναι ευθύνη του βουλευτή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα περιμένουμε πάντως να γίνει αυτό.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Σας το λέω με κάθε υπευθυνότητα ότι η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Παρακαλώ.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn