ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρσένη, καλημέρα σας. Βλέπω ότι σε μία εποχή που πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ τηρούν μια σιγή ασφαλείας από τις εξελίξεις, εσείς με τη συνέντευξή σας στα ΝΕΑ ξεδιπλώνετε μια γκάμα προτάσεων και αναλύσεων. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχετε πολλές ελπίδες από τον κυοφορούμενο ανασχηματισμό;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πολιτικά δεν κινήθηκα ποτέ με τέτοιου είδους σκοπιμότητες. Απλώς πιστεύω ότι τώρα που επίκεινται κάποιες πρωτοβουλίες, τώρα που πρόκειται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματός μας, είναι καιρός να πούμε και τις δικές μας απόψεις. Απόψεις που – νομίζω – πρέπει να ληφθούν υπόψη για μια σειρά πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει το ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαβάζω στη συνέντευξή σας ότι η κριτική που ασκείτε στον κο. Σημίτη είναι πως «περιχαρακώθηκε σε ένα στενό κύκλο ανθρώπων», ότι «αισθανόταν πολιορκημένος μέσα στο ίδιο του το κόμμα» και ότι «τα πρόσωπα τα οποία εμπιστεύθηκε τελικά τον διέψευσαν αν δεν τον πρόδωσαν κιόλας». Πιστεύετε ότι αυτή είναι η αιτία που πολλά από τα πρόσωπα που βρέθηκαν δίπλα στον Πρωθυπουργό απομακρύνθηκαν με σκιές;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Βασική προϋπόθεση, για να διευθύνεις σωστά έναν χώρο ή ένα κόμμα, είναι να είσαι ανοιχτός σε σκέψεις και σε ρεύματα που έρχονται από παντού. Δεν μπορείς να κλείνεσαι σε ένα περιβάλλον που σκέφτεται όπως σκέφτεσαι και εσύ. Πρέπει να ακούσεις και διαφορετικές απόψεις, ίσως και πρόσωπα που διαφωνούν μαζί σου, για να μπορείς να διαμορφώσεις μια άποψη που θα είναι συγχρονισμένη και με το κλίμα της εποχής. Νομίζω, και αυτό το έχω πει πολλές φορές και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ότι θα ήταν πολύ καλύτερο να έπαιρνε αποφάσεις αφού είχε τη δυνατότητα να μιλήσει με πολλούς και να ακούσει άλλες απόψεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωστόσο θεωρείτε ότι στο Εκτελεστικό Γραφείο, τα τελευταία 6-7 χρόνια, γίνεται μια ουσιώδης πολιτική συζήτηση;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όχι. Ακριβώς εκεί είναι το πρόβλημα. Το Εκτελεστικό Γραφείο δεν λειτουργεί ως ανώτατο καθολικό όργανο. Εάν εξετάσετε πολλά σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν στον τόπο, το Εκτελεστικό Γραφείο δεν λειτούργησε ούτε και πριν ούτε και αμέσως μετά το γεγονός. Δείτε θέματα σημαντικά όπως το θέμα του πολέμου στο Ιράκ ή της Ευρωπαϊκής Προεδρίας ή και εσωτερικά θέματα, σας θυμίζω παλαιότερα το Ασφαλιστικό. Θα διαπιστώσετε ότι το Εκτελεστικό Γραφείο δεν λειτούργησε με γρήγορα αντανακλαστικά για να διαμορφώσουμε μια ενιαία γραμμή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο Εκτελεστικό Γραφείο δεν συζητήθηκε το Ασφαλιστικό; Θυμάμαι μάλιστα ότι και ο κος Πάγκαλος είχε πει ότι σε αυτή την υπόθεση πρέπει να βγούμε όλοι μπροστά και πρώτος-πρώτος ο Πρόεδρος.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Το θέμα είναι πότε συζητήθηκε: Πρώτα έγινε μια κυβερνητική ανακοίνωση και μετά βγήκε το Εκτελεστικό. Εγώ νομίζω ότι η δουλειά ενός Εκτελεστικού Γραφείου είναι να λειτουργεί ως καταλύτης στη διαμόρφωση μιας πολιτικής άποψης πριν εξαγγελθούν μέτρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατά συνέπεια, τεκμαίρω ότι η ιδέα που κυκλοφορεί τελευταία περί ασυμβίβαστου της ιδιότητας του Υπουργού και του μέλους του Εκτελεστικού Γραφείου και του διαχωρισμού του κόμματος από την κυβέρνηση σας βρίσκει σύμφωνο;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ πιστεύω ότι ο κανονισμός που έχουμε είναι σοφός: Λέει ότι ένα μεγάλο κομμάτι του Εκτελεστικού Γραφείου δεν πρέπει να έχει κυβερνητικές ευθύνες για να μπορεί απερίσπαστα να δουλεύει για το ίδιο το κόμμα, αλλά να επιτρέπει από την άλλη πλευρά σε ορισμένα στελέχη να έχουν και υπουργικές ευθύνες και να είναι και μέλη του Εκτελεστικού. Αν κρατήσουμε αυτές τις ισορροπίες νομίζω δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Πάντως δεν θεωρώ ότι το πρόβλημα βρίσκεται εκεί. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι το Εκτελεστικό Γραφείο πρέπει να λειτουργεί συλλογικά, θα πρέπει το ίδιο να καθορίζει με δική του πρωτοβουλία μια πολιτική ατζέντα και να διαμορφώνει μια πολιτική κατάσταση αντί να ακολουθεί τα πολιτικά γεγονότα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι το πρόβλημα είναι στην επιλογή προσώπων, στην αλλαγή πολιτικής, πού είναι το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ; Πολλοί λένε ότι είναι τέτοια η κόπωση της κοινωνίας από την πολύχρονη παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, που ακόμα και αλλαγές πολιτικής δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν πιστεύω σε αυτή τη θεωρία της κόπωσης, ξέρετε. Η εμπειρία και άλλων χωρών μας δείχνει ότι πρόσωπα κυριάρχησαν στην πολιτική τους σκηνή για πολλά χρόνια, χωρίς να κουράσουν το κοινό ή να κουραστούν και οι ίδιοι, και κόμματα έμειναν στην εξουσία πολλές δεκαετίες. Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι η ανανέωση του ίδιου του κόμματος και η προσαρμογή της πολιτικής κατεύθυνσης του κόμματος ώστε να ανταποκρίνεται στο κοινό αίσθημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αυτό το κοινό αίσθημα εσείς το συνοψίζετε σε κάποιες προτεραιότητες;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Σαφώς. Οι προτεραιότητες είναι αυτές που ακούμε από τον κόσμο. Ο κόσμος περίμενε και εξακολουθεί να περιμένει από εμάς να δώσουμε ένα στίγμα σαφέστατο, ότι κινούμεθα σε μία κοινωνία και οικονομία που εξασφαλίζει ένα κατώτατο οικογενειακό εισόδημα για όλους, ότι εξασφαλίζει μια πιο δίκαιη κατανομή του εθνικού εισοδήματος και του πλούτου, ένα σύγχρονο δημόσιο, αδιάφθορο το οποίο να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας ιδίως στο χώρο της παιδείας και της υγείας, και τέλος αλλά πιο σημαντικό, ότι εξασφαλίζει εργασία και δημιουργεί θέσεις για τους νέους που μπαίνουν στην αγορά εργασίας.
Αυτά νομίζω ότι είναι τα θέματα που απασχολούν τον κόσμο, αυτά είναι και τα θέματα στα οποία εμείς πρέπει να δώσουμε πρώτη προτεραιότητα. Και πρέπει, με μια διάθεση αυτοκριτικής, να πούμε ότι έχουμε υστερήσει στην επίτευξη αυτών των στόχων και πρέπει τώρα να δώσουμε τώρα να τους δώσουμε μια ιδιαίτερη προτεραιότητα. Εξάλλου, αυτά τα θέματα πρέπει να είναι προτεραιότητες ενός κινήματος όπως το ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περιγράψατε με λίγα λόγια, νομίζω, το προηγούμενο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, μαζί με την προσδοκία που υπήρχε ότι η οικονομία θα πήγαινε ακόμη καλύτερα. Τρία χρόνια μετά τις εκλογές, πιστεύετε ότι υπάρχει απόθεμα εμπιστοσύνης, ώστε να πιστωθείτε εκ νέου με μια περίοδο καλλιέργειας αυτών των προσδοκιών;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ειλικρινά πιστεύω πως ναι. Πρώτα-πρώτα, όπως σας είπα πρέπει να κάνουμε αυτές τις παραδοχές με μία αυτοκριτική διάθεση. Να πούμε ότι έγιναν πολλά προς αυτές τις κατευθύνσεις, όχι όμως αρκετά. Να πούμε ότι έχουμε υστερήσει στην επίτευξη αυτών των στόχων, να εξηγήσουμε ποια ήταν τα προβλήματα και γιατί και να δώσουμε ένα νέο πολιτικό στίγμα το οποίο νομίζω ότι περιμένει ο κόσμος από εμάς.
Καταλαβαίνω τι λέτε και δεν υποτιμώ τη δυσκολία να ξανακερδίσουμε την αξιοπιστία μας στον κόσμο. Νομίζω όμως ότι οφείλουμε να προσπαθήσουμε και νομίζω ότι μπορούμε να την ξανακερδίσουμε. Σε αυτό παίζει ρόλο όχι μόνο η εξαγγελία ενός προγράμματος, αλλά η πρακτική μας, η καθημερινή μας στάση και η αξιοποίηση προσώπων που μπορούν να σηματοδοτήσουν αυτή την αλλαγή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην τελευταία συζήτηση που έγινε με την πρόταση της ΝΔ, υπήρχε η εντύπωση ότι ο Αρσένης έχει μία πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά με άλλο άρθρο και με άλλο σκεπτικό από εκείνο της ΝΔ. Τι απέγινε αυτή η πρόταση; Πρόκειται να επανέλθει;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Η πρόταση αυτή παραμένει ανοιχτή. Είχε πολύ θετική αποδοχή από την κοινοβουλευτική ομάδα και σε άλλα κόμματα, δυστυχώς όμως δεν ήταν εφικτό να κλείσει αυτό το θέμα στις 12 το βράδυ που περάσαμε σε ψηφοφορία. Νομίζω όμως ότι πρέπει να το ξαναδούμε και να συσταθεί μια επιτροπή έρευνας που θα ρίξει φως σε αυτή την περιπέτεια του Χρηματιστηρίου.
Πρέπει να σας πω ότι υπάρχει μία πικρή εμπειρία από αυτές τις επιτροπές. Μια εξεταστική επιτροπή που δεν γίνεται με μια ευρύτατη συναίνεση, ουσιαστικά κομματικοποιεί το θέμα και δεν βγαίνουν στην επιφάνεια τα θέματα που πρέπει να φωτιστούν. Έχουμε κάνει πολλές εξεταστικές επιτροπές, χωρίς θετικά αποτελέσματα.
Προτείνω τη σύσταση μιας επιτροπής έρευνας με το άρθρο 44, που θα αποτελείται από ολιγάριθμα μέλη του κοινοβουλίου από όλα τα κόμματα βέβαια, θα πλαισιωθεί από εμπειρογνώμονες και με τη βοήθειά τους θα εξετάσει όλες τις πτυχές της λειτουργίας ή μη του Χρηματιστηρίου, ιδίως στα χρόνια 1999-2000, και θα καταθέσει το πόρισμά της. Αυτό το πόρισμα θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για ένα πολιτικό διάλογο στη βουλή και θα είναι και μία πηγή στοιχείων που θα δώσει τη δυνατότητα στη Βουλή να προχωρήσει παραπέρα, αν χρειαστεί, σε ανακριτικές επιτροπές πια, ή και στη Δικαιοσύνη, αν ορισμένα πράγματα εμπίπτουν στον ποινικό κώδικα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο υπαινιγμός σας για ποινικές ευθύνες σημαίνει ότι από τον ορίζοντα των υποψιών σας δεν ξεφεύγουν πολιτικά πρόσωπα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν θέλω να αρχίσω με μια συγκεκριμένη προκατάληψη. Αν θέλετε όμως να σας πω την άποψή μου, νομίζω ότι – χωρίς να μιλάω για πολιτικά πρόσωπα ή Υπουργούς, αλλά και για υπεύθυνους στη Χρηματαγορά – θα πρέπει να υπάρχουν κάποια προβλήματα μη επιμελούς τήρησης των κανόνων. Δεν ξέρω αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, αλλά πολιτικές ευθύνες εγώ μπορώ ήδη να καταλογίσω πολύ εύκολα σε ορισμένους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν νομίζω ότι λειτούργησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επαρκώς. Θα πρέπει να δούμε επίσης και ποιος ήταν ο ρόλος των Τραπεζών, οι οποίες ήταν και ανάδοχοι για τις εταιρείες που εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο. Όλα αυτά τα πράγματα πρέπει να τα δούμε. Εγώ θα ήθελα όλα αυτά να τεκμηριωθούν από την έρευνα της επιτροπής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρσένη, σας ευχαριστούμε πολύ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn