ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρσένη, πρωταγωνιστείτε στα τελευταία δημοσιεύματα, λόγω των όσων είπατε χθες.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Είπα τα πράγματα έτσι όπως τα βλέπω και πρότεινα λύσεις που νομίζω ότι, αν υιοθετηθούν, θα λύσουν πολλά από τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στο ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάνατε λόγο για «κουλτούρα κλειστής παρέας». Τι εννοείτε;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εννοώ το εξής, ότι βασικές αποφάσεις και επιλογές δεν παίρνονται με σεβασμό στην κομματική συλλογικότητα, δεν λαμβάνονται μέσα στα όργανα, αλλά εκτός θεσμών, παρουσιάζονται ουσιαστικά σαν τετελεσμένα γεγονότα και επικυρώνονται εκ των υστέρων από τα συλλογικά όργανα. Π.χ., εγώ δεν θυμάμαι – εκτός αν πάω πολλά χρόνια πίσω – ένα θέμα να έρχεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για συζήτηση και διαμόρφωση μιας κοινής άποψης. Όλα τα θέματα έρχονται στην Κ.Ο. κατόπιν εορτής και αυτό είναι πρόβλημα. Δημιουργείται ένα κενό, τα κατ” εξοχήν υπεύθυνα πολιτικά όργανα δεν λειτουργούν και το κενό αυτό καλύπτεται από μια παρέα, συνήθως εξωθεσμική, η οποία αποφασίζει και δημιουργεί πολιτικές καταστάσεις. Αυτό το κλειστό κύκλωμα ήταν πάντοτε η γάγγραινα κομμάτων που ήταν κυβερνήσεις. Δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Στην νεότερη ιστορία της Ελλάδος έχουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις και αυτή τη νοσηρή κατάσταση χτύπησα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εισηγηθήκατε μια κατάσταση «διαρκούς συνόδου» για την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Τι εννοείτε;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πιστεύω ότι, όπως ήρθαν τα πράγματα, το ζωντανό κύτταρο του κόμματος είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα, που αποτελείται από βουλευτές που έχουν επαφή με το εκλογικό σώμα, έχουν εμπειρία και, φυσικά, έχουν τη διάθεση να δώσουν έναν εκλογικό αγώνα. Θέματα που αφορούν στη διαμόρφωση του εκλογικού μας αγώνα, της εκλογικής μας δράσης, ακόμα και στη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων υποψηφιοτήτων θα πρέπει να συζητώνται στην Κ.Ο. Προκύπτουν θέματα και αυτά θα πρέπει να συζητούνται στην Κ.Ο., όπως επίσης και οι προτάσεις πολιτικών σε διάφορους τομείς.
Αυτό λοιπόν που προτείνω εγώ είναι να μην έχουμε μια Κ.Ο. για λίγες ώρες, κάθε 5-6 μήνες, αλλά ουσιαστικά, επί καθημερινής βάσεως, να λειτουργεί η Κ.Ο. είτε σε ολομέλεια είτε σε ομάδες εργασίας, για να αντιμετωπίζει τα πολιτικά θέματα της ημέρας και του σχεδιασμού του εκλογικού αγώνα. Αυτό μπορεί να το κάνει σε συνεργασία με το κόμμα, επιμένω όμως ότι είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα αυτή τη φορά που μπορεί να μας δώσει συλλογικότητα, ενότητα στις εργασίες και δυναμισμό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρ” όλα αυτά, παρ” όλο που το ΠΑΣΟΚ έχει κουλτούρα κλειστής παρέας …

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν έχει το ΠΑΣΟΚ «κουλτούρα κλειστής παρέας». Υποφέρει από «κουλτούρα κλειστής παρέας».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρ” ότι έχει πρόβλημα αξιοπιστίας, παρ” ότι εξέθρεψε «επιτήδειους επαγγελματίες της προσκόλλησης» και όλα αυτά που εσείς διαπιστώσατε, πρέπει να «πάμε όλοι μαζί» είπατε. Πώς θα γίνει αυτό; Γιατί αυτά που επισημαίνετε δημιουργούν αποστάσεις, εκ των πραγμάτων;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ πρότεινα τα εξής πράγματα, συγκεκριμένα: Πρώτον, ορισμένες πολιτικές διαφορές που υπάρχουν μέσα στο κόμμα – είναι ανοικτό μυστικό ότι υπάρχουν όπως και σε όλα τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη – και αφορούν στο τι ΠΑΣΟΚ θέλουμε, πού θα πάμε μεσοπρόθεσμα κλπ. είναι ζητήματα που θα έπρεπε να τα είχαμε συζητήσει, είναι ανοικτά θέματα και δεν είναι σκόπιμο να τα βάλουμε στην προεκλογική σκακιέρα. Είναι θέματα που πρέπει να συζητήσουμε μετά τις εκλογές.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να συμφωνήσουμε και αυτή τη συμφωνία πρέπει να την επιτύχουμε μέσα στην Κ.Ο. σε ένα ελάχιστο πρόγραμμα έντιμης συνεννόησης και συλλογικής δράσης για τις εκλογές πάνω σε 4-5 βασικά θέματα που ανέφερα συγκεκριμένα. Αν συμφωνήσουμε, εκ των πραγμάτων θα βγαίνουμε ενοποιημένα προς τα έξω. Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε γιατί, ανεξάρτητα του τι πιστεύει ο καθένας από εμάς, όλοι θέλουμε την εκλογική μας νίκη.
Υπάρχει και ένα θέμα που εμμέσως αναφέρεται και είναι σημαντικό: Υπάρχουν πρόσωπα που έχουν ενοχλήσει, που έχουν προσβάλει το κοινό αίσθημα που, κατά την προσωπική μου γνώμη, προβληματίζουν και πρέπει να προβληματίζουν τον Πρωθυπουργό για το αν πρέπει να πάρουν ενεργό ή μεγάλο ρόλο στην εμφάνιση του ΠΑΣΟΚ στον προεκλογικό αγώνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρσένη, να σας ευχαριστήσουμε. Καλή σας μέρα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Καλή σας μέρα.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn