ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς μπορεί το σημερινό ΠΑΣΟΚ να απευθυνθεί στον κόσμο;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όταν πρέπει να μιλήσουμε στον κόσμο ή στον αγρότη, μπορούμε να του πούμε ότι «εσύ θα κάθεσαι στο καφενείο σου ή στο χωριό σου και εγώ θα σου λύσω το πρόβλημα, θα σου δώσω περισσότερα λεφτά». Αυτή είναι μία μορφή πολιτική λόγου που δεν νομίζω ότι ταιριάζει σε ένα σύγχρονο σοσιαλιστικό κόμμα.
Το άλλο είναι να του πούμε «θα κάνω αυτό στον αγροτικό τομέα και, για να το κάνω, θα πρέπει να δουλέψουμε μαζί. Έλα να το κάνουμε μαζί και το προϊόν αυτής της δουλειάς θα σου ανήκει κατά το 70-80%». Αυτού του είδους την πολιτική συμφωνία, αν δεν την κάνεις, δεν έχεις αξιοπιστία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέγοντας ότι τα όργανα που σήμερα δεν λειτουργούν σωστά, είναι απλοί επικυρωτές αποφάσεων, θέλετε να πείτε ότι η εξουσία και τα κέντρα αποφάσεων έχουν περάσει σε χέρια εξωθεσμικά.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Τα οποία ούτε εσείς ούτε εγώ τα ξέρουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορούμε να τα υποθέσουμε όμως. Είναι κάποιες παρέες, κάποιοι κύκλοι, κάποιοι «πρωινοί καφέδες»…

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ακριβώς. Αυτό όμως δημιουργεί μία τεράστια απόσταση ανάμεσα στο λαϊκό αίσθημα της βάσης, σε αυτό που θέλουν οι ψηφοφόροι μας, και σε αυτό που νομίζουμε ότι υπάρχει και αυτό που κάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα των παροπλισμών ολόκληρων αντιλήψεων, είδατε κάποια ένδειξη ότι μπορεί να διορθωθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ ήμουν σαφέστατος. Με ενοχλεί το γεγονός ότι φωνές οι οποίες έχουν μια διαφοροποίηση από την κυρίαρχη θέση αποκλείονται από τα ΜΜΕ συστηματικά. Εγώ βρήκα μια ανταπόκριση χθες και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και ο κος Χρυσοχοϊδης είπαν ότι δέχονται την πρότασή μου ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση όλα τα στελέχη θα συμμετέχουν ισότιμα και στη διαμόρφωση των αποφάσεων και στην προς τα έξω προβολή των θέσεών τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να δούμε πώς θα υλοποιηθεί αυτό. Υπάρχει όμως και θέμα ισότιμης συμμετοχής στη διαχείριση. Σας έπεισε ο Πρωθυπουργός ότι το προεκλογικό παιχνίδι είναι ανοιχτό ακόμη και «παίζεται» αρκεί να το προσπαθήσετε;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ότι αρχίζουμε από αυτή την υπόθεση. Νομίζω ότι όλοι έχουμε συνείδηση και ο ίδιος ότι υπάρχουν προβλήματα, ότι το κλίμα δεν είναι θετικό και ότι το ζητούμενο είναι πώς θα αντιστρέψουμε αυτό το κλίμα. Εγώ πιστεύω ότι, αν πάρουμε κάποιες αποφάσεις, αν συμφωνήσουμε σε κάποια από τα μέτρα που συζήτησα, το κλίμα θα βελτιωθεί αισθητά. Ως πολιτικός πάντα ελπίζω, είμαι αισιόδοξος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι αυτή η λογική της αναδρομής στο ’61, στη βία και νοθεία, αποδίδει;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Σε αυτή τη λογική του «σκληρού ροκ» του Κ. Λαλιώτη είχα από τότε πει ότι αυτά τα πράγματα δεν συγκινούν τον κόσμο πια. Υπάρχει πάντα βέβαια το αντανακλαστικό του έλληνα, του δεξιού, του αντιδεξιού κλπ. Για τη νέα γενιά, που είναι άνθρωποι 35 και κάτω, είναι σαν να τους μιλάς για τον Κολοκοτρώνη, είναι παλιά πράγματα αυτά. Τον κόσμο τον απασχολεί το σήμερα και το αύριο. Τον απασχολεί η οικονομική του κατάσταση, η ανασφάλεια που έχει για το αύριο και, νομίζω, το κόμμα που θα κερδίσει τις εκλογές είναι το κόμμα που μπορεί να του εγγυηθεί το μέλλον του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη συνομιλία που είχαμε.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Σας ευχαριστώ και εγώ.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn