ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολλοί πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα κατεβεί στις εκλογές με το σημερινό σχήμα. Ο κος. Σημίτης μάλλον δημιούργησε περαιτέρω σύγχυση με τις πρόσφατες δηλώσεις του. Φαίνεται πως η ιστορία της διαδοχής πάει να γίνει «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» και έχει διαμορφώσει προσδοκίες στην κοινή γνώμη.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Υπάρχει μια κατάσταση την οποία, νομίζω, πρέπει να την ξεδιαλύνουμε και, αν χρειαστεί, να δοθούν και περισσότερες εξηγήσεις. Ο κος. Σημίτης ήταν σαφής όταν είπε ότι θα ηγηθεί του προεκλογικού αγώνα. Δεν νομίζω ότι πρέπει να υπάρχουν ερωτηματικά και δεν πρέπει να τροφοδοτούνται, τουλάχιστον από το δικό μας χώρο, πληροφορίες για το αντίθετο. Νομίζω ότι αυτό το θέμα πρέπει να κλείσει.
Θεωρώ ότι ο προεκλογικός αγώνας που έχουμε μπροστά μας θα είναι ένας δύσκολος προεκλογικός αγώνας και θα ήθελα, από εδώ και πέρα τουλάχιστον, κλείνοντας όλα αυτά τα σενάρια, να ασχοληθούμε με τις πολιτικές μας προτάσεις και να τις προβάλουμε αξιόπιστα στον κόσμο. Πάνω σε αυτή τη βάση πρέπει να δοθεί ο εκλογικός μας αγώνας και νομίζω ότι, εάν συσπειρωθούμε όλοι γύρω από ένα πρόγραμμα που είναι αξιόπιστο, οι προοπτικές για το ΠΑΣΟΚ θα είναι καλές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή μιλήσατε για ένα αξιόπιστο πρόγραμμα, πόσο πειστική είναι η ρητορική του ΠΑΣΟΚ για τον εαυτό του, μετά θα δούμε και τη ρητορική του ενάντια στη ΝΔ., όταν δεν έχει καταφέρει το ΠΑΣΟΚ να εξυγιάνει το δικό του χώρο και να επιβάλει μια νέα ηθική στη δημόσια ζωή; Μάλιστα, εν όψει προεκλογικής περιόδου, η κυβέρνηση εμφανίζεται να «κλείνει φιλικά το μάτι», όπως γράφει η Καθημερινή, σε κάθε είδους παράνομες συμπεριφορές (αυθαιρετούχους, καταπατητές κλπ.)

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ θα σας απαντήσω ειλικρινά σε αυτό το θέμα. Η αξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ βασίζεται στη μεγάλη ιστορική του πορεία, στο γεγονός ότι έχει βαθιές ρίζες στα λαϊκά στρώματα. Εγώ θα είμαι ο πρώτος που θα σας πω ότι, φυσικά, σε αυτή την πορεία έχουν γίνει και λάθη και νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει ευθαρσώς και με αυτοκριτική διάθεση να παραδεχθεί ότι σε ορισμένους τομείς δεν έγιναν όσα θα έπρεπε να είχαν γίνει ή ότι ορισμένα πράγματα δεν έγιναν καλά, ότι υπήρχαν συμπτώματα αλαζονείας στα οποία αναφερθήκατε και δεν θα πρέπει να χρεωθούν σε ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ. Αυτή η στάση θα αυξήσει την αξιοπιστία μας στον κόσμο. Προχωρώντας προς την εκλογική αναμέτρηση, θα πρέπει να δώσουμε δείγματα γραφής, ότι εννοούμε αυτά που λέμε. Ξέρετε, εγώ, εδώ και πολύ καιρό, έχω μιλήσει για την ανάγκη μιας εσωτερικής αυτοκάθαρσης του ίδιου του ΠΑΣΟΚ, για να μπορέσει να αυξήσει την αξιοπιστία του. Δύο πράγματα θα είναι τα σημαντικά στην εκλογική αναμέτρηση: Πρώτα απ” όλα, το εκλογικό πρόγραμμα του κόμματος και δεύτερον η αξιοπιστία του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, κε. Αρσένη, τι πρέπει να αλλάξει στη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ στο χρονικό διάστημα μέχρι τις εκλογές;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Έγινε ένα θετικό βήμα με την κατάθεση της Χάρτας Σύγκλισης, η οποία φυσικά χρειάζεται περισσότερη επεξεργασία, αποτελεί όμως ένα πλαίσιο που δείχνει την πολιτική μας δράση και πάνω σε αυτή τη βάση θα πρέπει τα άλλα κόμματα να προβάλουν τις δικές τους πολιτικές επιλογές και να δούμε πού διαφέρουμε και πού συγκλίνουμε. Έτσι, θα μπορεί να γίνει μια συζήτηση σε πολιτική βάση και θα ξέρει ο πολίτης ποιες είναι οι πολιτικές επιλογές των κομμάτων. Τώρα αυτό το θέμα δεν είναι σαφές.
Το δεύτερο θέμα είναι αυτό που θέσατε και εσείς: Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να μιλήσει στον κόσμο με αξιοπιστία και έχει πολύ μεγάλη σημασία το ποιοι θα μιλήσουν στον κόσμο και ποια θα είναι και η δική τους αξιοπιστία. Γι” αυτό εγώ ήμουν πάντοτε υπέρ – και επιμένω σε αυτό το θέμα – της συστράτευσης όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που έχουν μια ιστορική πορεία, που διατηρούν μια αξιοπιστία στον κόσμο, ακόμα και ατόμων που μπορεί να μην έχουν μια απόλυτη ταύτιση σε όλες τις θέσεις της κυβερνητικής μας τακτικής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφέρεστε σε κάποιον συγκεκριμένα, κε. Αρσένη;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Είναι αρκετά πρόσωπα τα οποία, φυσικά, είναι στις δικές μας τάξεις, τα οποία φυσικά θα στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ στην εκλογική τους πορεία, θα μπορούσαν όμως να είχαν ένα πιο ενεργό ρόλο στη συγκρότηση της εκλογικής μας μάχης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εν όψει των εκλογών, το ΠΑΣΟΚ επιλέγει και μια ορισμένη ρητορική εναντίον της ΝΔ, κε. Αρσένη, περί ακροδεξιάς, λαϊκισμού, ανικανότητας στη διοίκηση κλπ. Τη θεωρείτε αποτελεσματική αυτή τη ρητορική;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Θα σας πω ποια είναι η δική μου πολιτική προτίμηση: Η δική μου προτίμηση είναι να αντιπαρατεθώ με τη ΝΔ με όρους πολιτικούς.
Όπως ξέρετε, η ΝΔ, μέχρι στιγμής, δεν έχει αποφασίσει, ίσως δεν μπορεί να καταθέσει το οικονομικό της πρόγραμμα, για να μπορέσουμε να το συγκρίνουμε και να το συζητήσουμε πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Εγώ λοιπόν θα ήθελα, όλα αυτά τα πράγματα να τα δούμε πάνω σε μια συγκεκριμένη βάση και από την οπτική γωνία που ενδιαφέρει τον πολίτη. Τον πολίτη τον ενδιαφέρει πώς σήμερα στέκονται τα κόμματα απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που τον απασχολούν, δηλαδή στην ανεργία, στην ακρίβεια, στην ποιότητα ζωής, στην καθημερινότητα όπως λέμε και στη δημόσια διοίκηση.
Γι” αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να μιλήσουμε με συγκεκριμένες προτάσεις που, νομίζω, θα αναδείξουν και τη διαφοροποίηση ανάμεσα στα κόμματα. Μέσα από μια τέτοια συζήτηση, θα φανεί ποιοι έχουν μια συντηρητική και ποιοι μια προοδευτική άποψη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας περάσουμε στο μεγάλο πρόβλημα, στο πρόβλημα της οικονομίας, κε. Υπουργέ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ νομίζω ότι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και έχετε διατελέσει κραταιός Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Τα οικιακά οικονομικά του καθενός μας έχουν γίνει πολύ δύσκολα, όλοι το βιώνουμε. Τα μακροοικονομικά μεγέθη είναι επίσης και αυτά προβληματικά (δημόσιο χρέος, ελλείμματα). Έχουμε και τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, που δεν ξέρω τι συνεπάγονται για την Ελλάδα…

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Συνηθίζουμε να λέμε ότι αυτά είναι θέματα που αφορούν στην Ευρώπη και δεν επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται ή δεν λαμβάνονται στην Ευρώπη θα έχουν μια σημαντική επίδραση στην οικονομική μας κατάσταση, στην οικονομική μας ζωή.
Όσον αφορά στο Σύμφωνο Σταθερότητας, εγώ εδώ και πολλά χρόνια, επιμένω ότι ήταν μια ανόητη συμφωνία, διότι, ουσιαστικά, υπέτασσε τη δημοσιονομική πολιτική των κρατών μελών σε μια δογματική μονεταριστική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας. Και, φυσικά, έφτασε το όλο Σύμφωνο Σταθερότητας να έλθει σε αντίθεση με τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Γερμανίας και της Γαλλίας σχετικά με τις κυβερνητικές επιλογές για την απασχόληση και την ανάπτυξη. Και γι” αυτό το Σύμφωνο Σταθερότητας ουσιαστικά κουρελιάστηκε.
Νομίζω ότι αυτή η εμπειρία πρέπει να μας διδάξει ότι υπάρχει ένα μεγάλο θεσμικό έλλειμμα σήμερα στην Ευρώπη: Πρέπει να συγκροτήσουμε έναν μηχανισμό συντονισμού των δημοσιονομικών πολιτικών της Ευρώπης που θα εξασφαλίζουν υψηλά επίπεδα απασχόλησης στα ευρωπαϊκά κράτη και μηχανισμούς καταπολέμησης της ανεργίας. Δεν μπορείς να έχεις σε επίπεδο εθνικό δημοσιονομικές πολιτικές και μάλιστα κάτω από τις διαταγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να έχεις τη νομισματική πολιτική σε επίπεδο ευρωπαϊκό.
Θα πρέπει λοιπόν ο συντονισμός αυτός να γίνει. Θα ήταν προτιμότερο, μάλιστα, τώρα που μιλάμε για πολλά θέματα αναθεώρησης του Συντάγματος της Ευρώπης, όπως η δημιουργία της θέσης Υπουργού Εξωτερικών της Ευρώπης (ενώ ουσιαστικά δεν έχουμε κοινή εξωτερική πολιτική), να προτείνουμε τη θέση Υπουργού Οικονομικών της Ευρώπης που θα έχει την ευθύνη του συντονισμού των δημοσιονομικών πολιτικών.
Καλό είναι βέβαια να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό, αλλά δεν είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να μας ενδιαφέρει. Πρέπει να μας ενδιαφέρει και η απασχόληση και το επίπεδο διαβίωσης και πολλά άλλα. Αυτά δεν μπορούμε να τα παραγνωρίσουμε και να εναπόκεινται όλα στην εξυπηρέτηση μιας πολύ στενής μονεταριστικής πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τη στιγμή που η Αμερική ακολουθεί μια διαφορετική, συντονισμένη, δημοσιονομική και νομισματική πολιτική και έχει πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και χαμηλό πληθωρισμό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn