ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα σας, κε. Αρσένη, χρόνια πολλά.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Καλή σας χρονιά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς τα βλέπετε τα πράγματα; Γιατί η αισιοδοξία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να τρέχει από τα μπατζάκια…

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Η αισιοδοξία είναι δικαιολογημένη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει αλλάξει το κλίμα. Υπάρχει κλίμα επανασυσπείρωσης και των στελεχών αλλά και των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δυο λεπτά. Είδατε κανέναν που ψήφιζε ΝΔ να λέει τώρα ότι θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όχι, βλέπω πολλά στελέχη που είχαν αδρανοποιηθεί ή και που είχαν απομακρυνθεί να πυκνώνουν τις τάξεις μας. Αυτό είναι σαφές. Ακούω όμως και από πολύ κόσμο, που παραδοσιακά ανήκε στην προοδευτική παράταξη, στο ΠΑΣΟΚ, και που δεν ήταν σίγουρο ότι αυτή τη φορά θα μας τιμούσε με την ψήφο του, ότι τώρα κινείται προς το μέρος μας και μάλιστα με ενθουσιασμό για μια νέα προοπτική. Η αλλαγή ηγεσίας είναι, νομίζω, ένα σημαντικό θετικό βήμα προς τα εμπρός.
Αυτές, βέβαια, είναι οι πρώτες εντυπώσεις, τα πρώτα ξεκινήματα. Αυτό που θέλω να προσθέσω – και δεν θα το χαρακτήριζα αιρετικό, αλλά μάλλον πολιτικό λόγο – είναι ότι η αλλαγή ηγεσίας από μόνη της δεν αρκεί. Πρέπει να δώσουμε πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που μας έχει θέσει η κοινή γνώμη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά τώρα θα εμφανιστεί ο Γιώργος Παπανδρέου, θα ρίξει μια μονοκοντυλιά, θα πει αυτά τα έκανε ο Σημίτης, άρα έληξε.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν νομίζω ότι θα το πει αυτό και δεν πρέπει να το πει αυτό. Δεν μπορεί να παρουσιαστεί ο νέος ηγέτης ως ισοπεδωτής και να ακυρώσει ένα έργο, το οποίο στο κάτω-κάτω είναι και θετικό, παρά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Αυτό που μπορεί να πει είναι ότι εγώ έχω πάρει το μήνυμα από τη βάση, υπάρχουν προβλήματα που δεν έχουν αντιμετωπισθεί και ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τη δυναμική και τη βούληση να τα αντιμετωπίσει.
Θα σας πω την προσωπική μου γνώμη: Αυτό που πρέπει να προβληθεί στον κόσμο είναι η ιστορική πορεία του ΠΑΣΟΚ που εμπεριέχει και την τελευταία τετραετία, με τα επιτεύγματά της. Είναι μια πολιτική θέση που εμπεριέχει όμως και μια αυτοκριτική για πράγματα που δεν έγιναν ή δεν έγιναν και σωστά. Αυτό που έχει σημασία είναι να δοθεί η δυναμική του ΠΑΣΟΚ για τα πράγματα που μπορούν και πρέπει να γίνουν για την επόμενη τετραετία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ότι τα θετικά θα τα εισπράξει, δεν τίθεται θέμα. Τα αρνητικά είναι το ζήτημα… Θα του λέει η ΝΔ: Δεν ήσουν Υπουργός τόσα χρόνια; Πώς ξεχνάς τα αρνητικά;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ακριβώς αυτό λέω εγώ. Ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου, ούτε κανένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ούτε ακόμη κι εγώ προσωπικά, που είχα σταθεί κριτικά σε πολλά θέματα της κυβέρνησης μπορούμε να αποποιηθούμε των ευθυνών μας. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι αυτό ήταν ένα συλλογικό έργο, έχουμε κι εμείς όλοι ευθύνη για ορισμένα πράγματα που έχουν γίνει, αλλά δεν ισοπεδώνουμε τα πάντα.
Αυτό που σας λέμε είναι ότι καταφέρνουμε την επανασυσπείρωση του ΠΑΣΟΚ, πράγμα που δεν είχε επιτευχθεί στο παρελθόν, και με αυτή η επανασυσπείρωση, με συνδετικό ιστό το Γιώργο Παπανδρέου, που συμβολίζει πολλά, μπορεί να δοθεί ένα καινούριο όραμα για το ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή εσείς ήσασταν και υποψήφιος Πρωθυπουργός κάποια στιγμή, θεωρείτε ότι είναι ίδιον ενός δημοκρατικού κόμματος να συζητά εν κρυπτώ ένας Πρωθυπουργός με έναν από τους Υπουργούς του, να του δώσει το «δαχτυλίδι», αφήνοντάς σας όλους εσάς απέξω;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ δεν το βλέπω έτσι. Αν ήταν έτσι, θα είχα βεβαίως και εγώ την ίδια κριτική στάση. Δεν το βλέπω όμως έτσι. Το βρίσκω λογικό, ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να έχει κατ” ιδίαν συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων με τον μόνο – απ” ό,τι ξέρω – υποψήφιο για την προεδρία του κόμματος. Αυτό όμως δεν αποτελεί ζήτημα συμφωνίας κορυφής. Τα θέματα πρέπει να παραμείνουν ανοικτά, για να συζητηθούν και να λυθούν στα συλλογικά όργανα, και στο Συνέδριο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι έχει δώσει ο Σημίτης ευκαιρία σε οποιονδήποτε άλλον να παίξει με ίσους όρους;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ δεν διστάζω να λέω τα πράγματα έτσι όπως τα βλέπω: Αυτή τη στιγμή, σε αυτή τη συγκυρία, δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος που θα μπορούσε να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι 1996. Το ’96, όπως ξέρετε, ήμασταν ισοδύναμοι 3 υποψήφιοι. Αυτή τη στιγμή, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, έτσι είναι η πολιτική, έτσι είναι η ιστορία, ο αδιαφιλονίκητος υποψήφιος είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Αν υπήρχε και άλλος υποψήφιος, που θα ήταν κοντά ή τουλάχιστον θα υπολείπετο κάποιες μονάδες από το Γιώργο Παπανδρέου, φυσικά συζητήσεις αυτού του είδους θα ήταν αντικείμενο κριτικής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς το βρίσκετε δείγμα προόδου και εκδημοκρατισμού να γυρνάμε σήμερα στην εποχή του ’60 και να παλεύουν για την ψήφο και πάλι ένας Παπανδρέου κι ένας Μητσοτάκης; Τα ίδια «τζάκια»… Καταλαβαίνετε τι εννοώ…

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ το καταλαβαίνω και, όπως ξέρετε, δεν προέρχομαι από «τζάκι»… Να σας μιλήσω όμως ειλικρινά: Και οι δύο πολιτικοί στέκονται και από μόνοι τους. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η κληρονομιά του ονόματος τους έχει δώσει μια προνομιακή ώθηση στο πολιτικό προσκήνιο. Κατάφεραν όμως να επιζήσουν σε αυτό το προσκήνιο και να προβληθούν στον κόσμο.
Το όνομα, η ιστορική ανάμνηση, παίζει ακόμα μεγάλο ρόλο στο εκλογικό μας σώμα. Μπορείτε να το χαρακτηρίσετε όπως θέλετε, δεν θα το ρίξουμε όμως στους φέροντες ονόματα, αλλά σε μια προσέγγιση που έχει, καλώς ή κακώς, ο ελληνικός λαός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν έλεγε δηλαδή ο Παπανδρέου «εγώ τους αφήνω προίκα το όνομά μου», κάτι ήξερε.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κάτι ήξερε. Είχε δίκιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι το πρόγραμμα του Παπανδρέου πρέπει να φέρει καινούρια πράγματα;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Το θέμα δεν είναι ζήτημα τεχνικό. Εγώ έχω προτείνει τι πρέπει να γίνει. Νομίζω ότι η προεκλογική καμπάνια πρέπει να στηριχθεί σε τέσσερις άξονες, για να πείσουμε τον κόσμο ότι θα κάνουμε αυτά που λέμε.
Ο πρώτος άξονας είναι η αναβάθμιση – επιτέλους – της κοινωνικής μας πολιτικής, της πολιτικής της κοινωνικής αλληλεγγύης. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση της άνισης διανομής του εισοδήματος, με ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού να υποφέρει με την ακρίβεια και την ανεργία και παρασιτικό πλουτισμό.
Εγώ δεν έχω τίποτε εναντίον των πλουσίων που έχουν κερδίσει τον πλούτο τους μέσα από την παραγωγική διαδικασία, έχω όμως πολλά εναντίον όσων παρασιτούν στην παραγωγή. Νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει σημαία του την αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος και την καταπολέμηση του παρασιτισμού και να τη σηκώσει ψηλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά δεν τα έκανε ο Σημίτης, θα μπορέσει ο Παπανδρέου;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτή είναι όμως η ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη τετραετία του ΠΑΣΟΚ και η κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πού πάμε τώρα; Σε πολιτική νεκρανάσταση του παπανδρεϊσμού;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Με συγχωρείτε. Δεν πάμε πίσω. Πάμε μπροστά. Κοιτάξτε: Η παγκοσμιοποίηση δημιουργεί μια κατάσταση στην οποία πάρα πολλοί γίνονται φτωχοί, για να γίνουν λίγοι πλούσιοι. Το αίτημα του κόσμου, η πρόκληση των προοδευτικών κινημάτων και κομμάτων είναι να αντισταθμίσει αυτή τη ροπή και να δημιουργήσει ίσες δυνατότητες και καλύτερη διανομή του εθνικού εισοδήματος. Αυτός είναι ο πρώτος μεγάλος άξονας, αν θέλετε μπορούμε να συζητήσουμε και για τους υπόλοιπους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν προλαβαίνουμε, κε. Αρσένη, ίσως μπορέσουμε να τα πούμε κάποια άλλη στιγμή. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Καλή σας μέρα.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn