ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η επανάληψη του διδύμου Παπανδρέου – Μητσοτάκης επιβεβαιώνει θλιβερά ότι η πολιτική μας ζωή μαστίζεται από το φαινόμενο της οικογενειοκρατίας, δεν συμφωνείτε, κε. Αρσένη;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ο Γ. Παπανδρέου έχει ήδη καταξιωθεί μέσα από τη δική του, προσωπική πορεία στο χώρο της πολιτικής. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι είναι πολύ δύσκολη η πρόσβαση νέων πολιτικών στην πολιτική. Η πρόσβαση είναι πολύ πιο εύκολη σε αυτούς που κατάγονται από πολιτικές οικογένειες ή έχουν άλλα προνόμια για να εισαχθούν σε αυτόν τον χώρο. Π.χ. για ένα παιδί που έχει συγκροτημένη πολιτική άποψη και καλή κοινωνική δράση στο Αιγάλεω ή στο Περιστέρι, το να μπει στην πολιτική, να κατέβει για να γίνει βουλευτής και από εκεί να αναδειχθεί με αρχηγικές φιλοδοξίες είναι πάρα πολύ δύσκολο. Θέλω να πω ότι δεν πρέπει να ρίχνουμε το βάρος στην οικογενειοκρατία των πολιτικών. Είναι το ίδιο το πολιτικό μας σύστημα που δεν δίνει ίσες ευκαιρίες σε πολιτικούς που θέλουν να προσφέρουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούστε με όμως: Όσοι άλλοι τόλμησαν να διεκδικήσουν τη θέση του αρχηγού και του Πρωθυπουργού πέρασαν δύσκολες ώρες. Θυμηθείτε τι πέρασε ο Κ. Μητσοτάκης – μπορεί να μην τον συμπαθείτε – αλλά…

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ναι… Είναι όμως ένας πολιτικός που έχει αφήσει πίσω του μια ιστορία. Πρέπει να το δεχθούμε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο άλλος κλώνος είναι η οικογένεια Μητσοτάκη, άλλη δυναστεία, η οποία, ως παρακλάδι, δημιουργήθηκε, όταν αμφισβητήθηκε από τον υιό τότε του Γεωργίου Παπανδρέου, τον αείμνηστο Α. Παπανδρέου. Κι εκείνος τότε επαναστάτησε, και είχαμε τα παρατράγουδα της αποστασίας και δεν έφυγε απλώς αλλά δημιούργησε άλλα υποκόμματα και συνδέθηκε με άλλες δυνάμεις, για να επιστρέψει τελικά στη Ν.Δ. Τι να πω εγώ τώρα στον Β. Πολύδωρα, που πούλαγε με ένα τρίκυκλο πάγο στο Χολαργό; Θα τολμούσαν στην Ιταλία, στη Γαλλία ή σε άλλες δημοκρατικές χώρες του δυτικού κόσμου να καλέσουν τον διάδοχο με αυτόν τον τρόπο, να τον χρίσουν έτσι, έξω από τις διαδικασίες των οργάνων, και να έρθουν μετά τα όργανα να επικυρώσουν εκ των υστέρων και να στήσουν κάλπη με έναν υποψήφιο;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ούτε και στην Ελλάδα θα γίνονταν αυτά. Εδώ όμως υπάρχει μια ιδιομορφία.
Πρώτα απ” όλα, ζούμε μια προεκλογική περίοδο και τα πράγματα γίνονται κάτω από τη βαριά σκιά του προεκλογικού αγώνα. Αυτό δεν είναι δικαιολογία. Είναι γεγονός.
Το άλλο είναι ότι, και μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και μέσα στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία συνέρχεται αυτή τη στιγμή και πρέπει να φύγω για τη συνεδρίαση, αλλά και κάτω στη βάση, είχε ήδη δημιουργηθεί μια τρομερή, εντυπωσιακή στήριξη στην υποψηφιότητα του Γιώργου, τόσο που κανένας άλλος δεν είχε τη διάθεση να θέσει υποψηφιότητα. Αν υπήρχαν εν δυνάμει 2-3 άλλοι υποψήφιοι, φυσικά η διαδικασία θα έπρεπε να ήταν διαφορετική.
Επομένως, το γεγονός ότι έγινε μια συνεννόηση ανάμεσα στον απερχόμενο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον μόνο υποψήφιο δεν καταργεί τις δημοκρατικές διαδικασίες. Τώρα, στην Κεντρική Επιτροπή, θα ανοίξει η συζήτηση για να υποβληθούν και άλλες υποψηφιότητες, αλλά, εκ των πραγμάτων, έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπετε, όμως; «Εκ των πραγμάτων», λέτε…

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Θα επανέλθω σε αυτό το θέμα. Δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε το ρόλο που παίζουν τα ΜΜΕ στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Αν ο πολίτης αδρανεί, τότε η γνώμη θα διαμορφωθεί ανάλογα με τον τρόπο που προβάλλονται τα πράγματα από τα media. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, για μια ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας, όχι μόνο δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες, αλλά και ενεργούς πολίτες και πολιτικούς που θα έχουν το θάρρος της γνώμης τους και θα πάνε αντίθετα στο ρεύμα, θα ερεθίσουν την κοινή γνώμη ώστε να κινηθεί και να διαμορφώσει μόνη της άποψη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ευχαριστήσω πολύ για τις θέσεις σας. Νομίζω ότι είναι από τις πιο αξιοπρεπείς που έχουν ακουστεί αυτές τις ημέρες.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ευχαριστώ Μάκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κάνω δημόσια αυτό, γιατί ο κόσμος γνωρίζει ότι στην πολιτική, όπως και στη ζωή – εσείς είσαστε δικά μας παιδιά – (ένας καθρέφτης του εαυτού μας είναι η πολιτική) υπάρχουν και «κότες» και «άλογα με χαίτη» και μάλιστα ελεύθερα και αδάμαστα άλογα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Και που καλπάζουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και που καλπάζουν. Όχι κουτσά βέβαια. Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή επιτυχία και υγεία σας εύχομαι.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Γεια σου, Μάκη.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn