ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς αντιμετωπίζετε τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου περί συμμετοχικής δημοκρατίας;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Έχουμε πολλών μορφών δημοκρατία. Έχουμε μια προσχηματική δημοκρατία στο πλαίσιο της οποίας, κάθε τέσσερα χρόνια, ένα εκλογικό σώμα πολιτών που δεν έχει μια πολιτική παιδεία και ενημέρωση, αλλά μένει ένα κοινό απαθές, μπορεί να ψηφίζει. Έχουμε μια δημοκρατία κατά την οποία οι πολίτες παίρνουν μέρος στη διαμόρφωση της πολιτικής ζωής του τόπου και των πολιτικών.
Αυτό που είπε, βασικά, είναι ότι χρειαζόμαστε ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης, ένα καινούριο σύστημα διοίκησης της χώρας που είναι αποκεντρωμένη, είναι δημοκρατική και που καλεί τους πολίτες να πάρουν και αυτοί μέρος στη διαμόρφωση των αποφάσεων. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει με ένα συγκεντρωτικό διοικητικό σύστημα. Πρέπει να είναι αποκεντρωμένο και οι αποφάσεις να παίρνονται από τις τοπικές κοινωνίες με τους φορείς τους, σε ένα πλαίσιο φυσικά που καθορίζει μια κυβέρνηση και με στόχους αναπτυξιακούς που έχουν καθοριστεί κεντρικά.
Αυτό είναι ένα πλαίσιο που, βέβαια, χρειάζεται πολλή συζήτηση για να δούμε εξειδικευμένα τι ακριβώς εννοούμε και πώς αυτό θα υλοποιηθεί, πρέπει όμως να σας πω ότι έριξε μια ιδέα που, νομίζω, δείχνει και έναν καινούριο προσανατολισμό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι βέβαια άξιο απορίας το γιατί ένα κόμμα σοσιαλιστικό, που ευαγγελίζεται ότι είναι δημοκρατικό, συμμετοχικό όλα αυτά τα χρόνια, από το 1974 μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει πράξη αυτή τη «συμμετοχική δημοκρατία», με δεδομένο μάλιστα ότι βρίσκεται στην κυβέρνηση σχεδόν 20 χρόνια.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Μπορώ να απαντήσω με δύο τρόπους στο ερώτημά σας. Πρώτον, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει αρκετά προς αυτή την κατεύθυνση και έχουν γίνει πολλά, υπάρχουν όμως και άλλα που θα έπρεπε να έχουν γίνει και δεν έχουν γίνει. Και αυτό είναι το μήνυμα μιας τρίτης φάσης, μιας νέας εποχής, ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε αυτόν τον τομέα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύς λόγος έγινε, κε. Αρσένη, γύρω από την άποψη του Γ. Παπανδρέου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εκεί έγινε πολύ κακό για το τίποτα, νομίζω. Φοβάμαι ότι γίνεται μια σκόπιμη παρανόηση από μερικούς. Υπάρχει το θέμα των ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το οποίο δεν το απέκλεισε ο κος. Παπανδρέου. Είπε απλώς ότι αυτή τη στιγμή δεν το επιτρέπει το Σύνταγμα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Μισό λεπτό. Τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια δεν μπορούν να λειτουργήσουν στην Ελλάδα γιατί υπάρχει Συνταγματικό κώλυμα. Αυτή η δυνατότητα, να υπάρχει χώρος και για Ιδιωτικά Πανεπιστήμια χάθηκε στην ψηφοφορία που έγινε στην Αναθεώρηση του Συντάγματος. Σε εκείνη την ψηφοφορία, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ψηφίσει υπέρ των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Αλλά αυτό το θέμα πολιτικά, συνταγματικά, νομικά έχει λήξει. Μπορεί να αποτελέσει πολιτικό ζήτημα μετά από 7 χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί όμως.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αρκετοί από το ΠΑΣΟΚ. Σε εκείνη την ψηφοφορία πάντως, περίπου 30 μέλη του ΠΑΣΟΚ συμφωνούσαν με αυτή την προσέγγιση. Εγώ νομίζω ότι θα είναι ένα ζωντανό πολιτικό θέμα το 2007, όταν θα έρθει η ώρα για μια καινούρια Αναθεώρηση του Συντάγματος.
Τώρα, όμως, στο πλαίσιο του Συντάγματος, υπάρχει η δυνατότητα, πέρα από τα υπάρχοντα κρατικά Πανεπιστήμια, να ιδρυθούν Πανεπιστήμια, όχι ιδιωτικά, αλλά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, από την Εκκλησία κλπ. Αυτό και προβλέπεται από το Σύνταγμα και δεν είναι αντίθετο προς την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και, νομίζω, είναι μια ιδέα που μπορεί να προωθηθεί, αν υπάρχουν πρωτοβουλίες και βιώσιμα προγράμματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξαρτάται, βεβαίως, ποιος τα χρηματοδοτεί.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αν μου επιτρέπετε, εγώ δεν θα έδινα την έμφαση σε αυτό. Θα έλεγα ότι αυτό που είναι ζητούμενο τώρα είναι η ουσιαστική, ποιοτική αναβάθμιση των πολλών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που έχουμε σήμερα και εκεί πρέπει να διαθέσουμε τους πόρους, όχι μόνο για την προώθηση αλλά και για την αξιολόγηση του έργου τους, ώστε να έχουμε μια ουσιαστική αναβάθμιση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί, όπως είχατε διαγνώσει και εσείς ως Υπουργός Παιδείας, τα κρατικά Πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα…

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Σε αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να μην τα απαξιώσουμε περαιτέρω…

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όχι. Εγώ νομίζω ότι υπάρχουν τμήματα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ τα οποία είναι υψηλοτάτου επιπέδου και συγκρίνονται ευνοϊκά με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκού επιπέδου. Υπάρχουν και άλλα που είναι απαράδεκτα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας μην μπούμε τώρα στην κουβέντα για την παιδεία.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Μα παρασύρομαι εύκολα όταν μιλάμε για την παιδεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να υποκύψω κι εγώ στον πειρασμό να πω ότι ο κος. Ευθυμίου περιέκοψε έντεχνα κάποιες μεταρρυθμίσεις που είχατε ξεκινήσει…

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Το έχουμε πει αυτό, δεν διστάζω να το επαναλάβω. Λυπάμαι που έγιναν ορισμένες αλλαγές και απορρυθμίσεις που δεν βοήθησαν την αναβάθμιση της παιδείας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι η περίφημη φράση του κου. Σημίτη ότι «ο εγωισμός της παραμονής σε μια καρέκλα εν είναι δείγμα εκδημοκρατισμού» ίσως, λένε κάποιοι, αφορούσε και όλα τα στελέχη της παλιάς λεγόμενης φρουράς, τα οποία θα κληθούν να αποστρατευθούν, αν και εφόσον το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Εσείς συμμερίζεστε μια τέτοια εκτίμηση;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ότι ο κος. Σημίτης είπε το αυτονόητο, ότι δηλαδή στις δημοκρατίες κανείς δεν είναι μόνιμος, κανένας αιρετός δεν είναι μόνιμος. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό. Είναι η κοινή γνώμη, το εκλογικό σώμα που θα αποφασίσει γι” αυτό.
Κι εγώ πρέπει να σας πω ότι, παρακολουθώντας την πολιτική ζωή του τόπου τα τελευταία 20 χρόνια, βλέπω ότι υπάρχει κλίμα ανανέωσης, βλέποντας τουλάχιστον τι γίνεται μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια πολύ σημαντική ανανέωση.
Το θέμα, όμως, δεν είναι τόσο ανανέωση προσώπων. Αυτό, όπως σας είπα θα το κρίνει ο λαός. Το θέμα είναι να έχουμε, μέσα στα κόμματα, ανανέωση πολιτικών και ιδεών, ούτως ώστε να μπορούν τα κόμματα να παίρνουν τα μηνύματα και να αντιλαμβάνονται τις σύγχρονες προκλήσεις και να τα μεταμορφώνουν σε πολιτική πράξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αντιστρέψει αυτό το κακό κλίμα;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ είχα ερωτηθεί εδώ και ενάμισι μήνα και, τότε, σας έλεγα ότι ήταν πάρα πολύ δύσκολο να αντιστρέψουμε το κλίμα. Τώρα θα σας πω ότι γίνεται ένας εκλογικός αγώνας πάνω σε ίση βάση με τη Ν.Δ. Δεν μπορώ να σας πω ότι έχει κριθεί η μάχη, αλλά το ευνοϊκό κλίμα για το ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται και γι” αυτό είμαι και αισιόδοξος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ισορροπήσατε λοιπόν ήδη, όπως θα λέγαμε στην ποδοσφαιρική φρασεολογία. Να είστε καλά, κε. Αρσένη. Σας ευχαριστούμε για τη συζήτηση.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Μπορεί να ισορροπήσαμε, βρισκόμαστε, όμως, σε επίθεση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας επιτυχία, λοιπόν, στο ντέρμπυ, στην Α” Αθήνας. Δεν έχετε όμως απαντήσει στο ερώτημα γιατί δεν κατεβήκατε στην Κεφαλονιά, τελικά.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Με συγκίνησε το ενδιαφέρον των συμπατριωτών μου. Μπορεί να έχω καταγωγή κεφαλονίτικη, αλλά είμαι πια Αθηναίος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στηρίζετε δηλαδή τον κο. Σπαθή στην Κεφαλονιά;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Στηρίζω το ΠΑΣΟΚ. Φυσικά, ο κος Σπαθής ήταν και διευθυντής του πολιτικού μου γραφείου και είναι και πολιτικός μου φίλος. Δεν ψηφίζω όμως στην Κεφαλονιά, δεν αντιμετωπίζω το δίλημμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ. Καλή σας μέρα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Καλή σας μέρα.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn