ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
-Μπαίνουμε πια στην ουσία του προεκλογικού αγώνα, έτσι;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
-Τώρα μπαίνουμε σε πολιτικά θέματα και αυτό είναι το σημαντικό, αυτό ενδιαφέρει τον κόσμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
-Η πρόταση Παπανδρέου, ή μάλλον το αίτημα προς την Τουρκία να συμφωνήσει στην μείωση των εξοπλισμών, από την άλλη μεριά που ο Γκιούλ απάντησε θετικά , ο κ. Καραμανλής έσπευσε να πει ότι εδώ και ένα χρόνο συζητάω με τον Ερντογάν το θέμα αυτό σε ένα επίπεδο, δεν είχε ανακοινωθεί κάτι τέτοιο, εν πάση περιπτώσει δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας αυτό .Από την άλλη μεριά έχουμε τον κ. Καραμανλή στην Κύπρο τώρα, συμβολικό ταξίδι και τον Παπανδρέου στο Λαύριο, επίσης συμβολικός ο τόπος από όπου εξήγγειλε τα της ανεργίας.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Εδώ έχουμε θετικές εξελίξεις και σε θέματα εθνικά και σε θέματα που αφορούν την ανεργία. “Oσον αφορά τα εθνικά μας θέματα, σημειώνω με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι αυτά βγαίνουν από τη σκακιέρα των μικροκομματικών εκμεταλλεύσεων στην προεκλογική περίοδο και αντιμετωπίζονται με υπευθυνότητα. Το γεγονός ότι προχωράμε τώρα σε μια περίοδο που μπορούμε να συζητήσουμε με την Τουρκία αμοιβαία προγράμματα μείωσης των εξοπλισμών, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα.
Αυτό πρέπει να σας πώ ότι δεν θα αποδώσει και αμέσως, χρειάζονται πολλές συζητήσεις, είναι πολλά τα τεχνικά προβλήματα που πρέπει να λυθούν.
Είναι, αν θέλετε, σε ένα άλλο επίπεδο μία επανάληψη των προσπαθειών που έκανε παλαιότερα η Αμερική με την Σοβιετική “Ενωση για την μείωση των εξοπλισμών μέσα στην καρδιά του ψυχρού πολέμου. Η μείωση των εξοπλισμών δεν σημαίνει μείωση της αμυντικής μας θωράκισης. Σημαίνει απλούστατα ότι η ισορροπία δυνάμεων θα διενεργηθεί σε ένα χαμηλότερο επίπεδο εξοπλισμών, που διατηρεί όμως στο ακέραιο την αποτρεπτική μας δύναμη γιατί γίνονται και μειώσεις και από την άλλη μεριά. Φυσικά στην προοπτική του χρόνου θα υπάρχει ένα μεγάλο μερίδιο ειρήνης σε αυτό το θέμα και θα έχουμε και πόρους στην προοτπική του χρόνου να διαθέσουμε για κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική. Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
-Κύριε Αρσένη θα μπορούσε κάποιος να κάνει τον συνήγορο του διαβόλου, λέγοντας ποιoς θα μπορούσε να έχει εμπιστοσύνη στην Τουρκία ότι θα τηρήσει τα υπεσχημένα η τα συμφωνημένα…

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Σας είπα, ότι θα έχουμε πολλές τεχνικές δυσκολίες. Γιατί εδώ μπαίνει το σημείο πώς θα γίνουν οι μειώσεις των εξοπλισμών έτσι ώστε η ισορροπία της αποτρεπτικής δύναμης να μην ανατραπεί, και πώς θα ελεγχθούν αυτά, με παρατηρητές και τα λοιπά .Γι΄αυτό νομίζω ότι ανοίγει μία διαδικασία η οποία θα πάρει κάποιο καιρό μέχρι να ολοκληρωθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε Αρσένη, παρακολουθείτε, πιστεύω, την επίσκεψη Καραμανλή στην Κύπρο. Πως τα βλέπετε;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Το μήνυμα το οποίο βγαίνει από παντού είναι ότι υπάρχει μία Εθνική ομοψυχία και στην Αθήνα και στην Κύπρο, και ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα είναι μετά τις εκλογές, η Ελλάδα, όπως είναι φυσικό, θα στηρίξει τις προσπάθειες της Κύπρου, του κ. Παπαδόπουλου, να διαπραγματευτεί μία βιώσιμη λύση στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο για το Κυπριακό, που εάν αρχίσει με βάση το σχέδιο ΑΝΝΑΝ, το σχέδιο αυτό θα πρέπει να τροποποιηθεί σημαντικά για να γίνει λειτουργικό και για να μπορεί να είναι μέσα στο πνεύμα της Ευρωπαϊκής “Ένωσης. Αυτές οι διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρχει μία συνέχεια στην εξωτερική πολιτική, νομίζω ότι είναι ένα ισχυρό διπλωματικό χαρτί για την Ελλάδα και την Κύπρο ότι όταν αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό θα το αντιμετωπίσουμε με Εθνική ομοψυχία. Ξέρουμε ότι υπάρχει αυτή η κίνηση και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θετικό στοιχείο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Υπάρχει μία δήλωση του κ. Καραμανλή σημαντική. Λέει να αφήσουμε τα Εθνικά θέματα έξω από την προεκλογική καμπάνια.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Αυτό, ξέρετε, το είχα προτείνει εγώ εδώ και τέσσερις μήνες στην Βουλή , να αφήσουμε τα Εθνικά θέματα έξω από τον προεκλογικό αγώνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
Κύριε Υπουργέ, ο Παπανδρέου τώρα εξαγγέλλει μέτρα για την ανεργία τα οποία προκάλεσαν εχθές το βράδυ, δεν υπήρχε άλλο θέμα και είναι και βασικό θέμα όλων των εφημερίδων.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Είναι πάρα πολύ βασικό θέμα, είναι μία τολμηρή, μια θετική πρόταση, και νομίζω ότι έχει γίνει αποδεκτή από όλους, από τους νέους, από τους ανέργους, από τις οικογένειες αλλά και από την εργοδοσία. Τώρα μένουν φυσικά ορισμένα τεχνικά θέματα τα οποία πρέπει να λυθούν βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Βεβαίως, πως θα καλυφθούν αυτά τα τέσσερα χρόνια ασφάλισης αργότερα, εάν τελικά προσλαμβάνουν κάποιοι νέους ανθρώπους για να απολύουν τους 55ρηδες…

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Αυτά θα πρέπει να εξασφαλισθούν. Μία πρόταση δεν μπορεί να αναλυθεί με μία ομιλία στο Λαύριο σε κάθε λεπτομέρεια. Είναι άλλωστε και θέματα τα οποία θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο συνεννοήσεων και διαπραγματεύσεων μεταξύ των ενδιαφερομένων φορέων. Αλλά να σας πω τα εξής, επειδή είπατε πού θα βρεθούν τα λεφτά. Η μία εναλλακτική είναι να έχεις ανέργους νέους, να σπαταλούμε δηλαδή ανθρώπινους πόρους από τη μια μεριά και να δίνουμε και επιδόματα ανεργίας χωρίς παραγωγή. Αυτό είναι ένα παλιό μοντέλο. Αυτό το οποίο προτείνεται τώρα είναι να αυξηθεί η παραγωγή γιατί οι νέοι θα μπούνε στην παραγωγή και θα παράγουν, θα έχουν ένα εισόδημα και δεν θα υπάρχουν και επιδόματα ανεργίας. “Αρα κερδίζουμε και από την παραγωγή εισόδημα και από την μείωση των επιδομάτων ανεργίας εάν θέλετε να το δούμε έτσι. Τώρα για το πως θα επιμεριστούν βέβαια τα βάρη, αυτό το οποίο λέμε είναι ότι πρώτον αποτελεί ένα κίνητρο για τις επιχειρήσεις να παίρνουν και νέους επιπρόσθετα από αυτούς που έχουν, δεύτερον ότι ο νέος θα έχει ένα εισόδημα και τρίτον ότι η πολιτεία, το κράτος, θα πρέπει να συνεισφέρει σε αυτή την προσπάθεια. Αυτό θα πει αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική. Το σημαντικό αυτού του μέτρου είναι ότι συνδέει μία κοινωνική πολιτική με την ανάπτυξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε Υπουργέ, βλέπω ότι το κατέχετε πολύ καλά το θέμα, και ο Αλέκος Παπαδόπουλος και εσείς, τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είχατε δουλέψει πάνω σε αυτό το ζήτημα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Εάν δείτε και ένα νόμο του 2003, αυτό το μέτρο εφαρμόζεται σε περιπτώσεις ευπαθών ομάδων και γυναικών. Και έχει δοκιμασθεί και σε άλλες χώρες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Στη Γαλλία, η Κυβέρνηση το εφάρμοσε και έτσι αντιμετώπισε την ανεργία των νέων. Κύριε υπουργέ γιατί κάποιος πρέπει να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα να σταυρώσει τον Γεράσιμο Αρσένη στην Α΄Αθήνας;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Το βασικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας τα επόμενα τέσσερα-πέντε χρόνια είναι η ανάγκη αναβάθμισης της κοινωνικής μας πολιτικής και μιας συστράτευσης για την αύξηση της παραγωγής και την ανάπτυξη. Αυτοί είναι προνομιακοί χώροι για το ΠΑΣΟΚ, για ένα προοδευτικό κίνημα, και νομίζω ότι γι΄αυτό και μόνο τον λόγο το ΠΑΣΟΚ έχει το πάνω χέρι και στην προβολή των πολιτικών του θέσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Και τον Γεράσιμο Αρσένη γιατί θα μπορέσει να εφαρμόσει αυτή την πολιτική…

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Εγώ είμαι ταυτισμένος με πολιτικές αυτού του είδους και νομίζω ότι μπορώ να προσφέρω σε αυτή την προσπάθεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε υπουργέ, ευχαριστούμε πολύ γι΄αυτή την επικοινωνία.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn