ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε Αρσένη, η ειδησεογραφία τρέχει πάντα. Πώς σας φάνηκε εσάς ότι ενδεχομένως θα πάτε πάλι στα βαφτίσια του κόμματός σας;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Αυτό δεν το βλέπω. Δεν βλέπω βαφτίσια, βλέπω συνέδριο. Εάν αναφέρεσθε στην ιδέα περί αλλαγής ονόματος, νομίζω γίνεται μία παρεξήγηση. Δεν πρόκειται να αλλάξει όνομα το ΠΑΣΟΚ και δεν πιστεύω ότι και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ θα προτείνουν κάτι τέτοιο. Εν πάση περιπτώσει αυτό δεν το βλέπω να τίθεται σαν θέμα για πριν από τις εκλογές ή και για πολλά χρόνια μετά τις εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Αναμφίβολα και τα κόμματα που έχουν μια ιστορική πορεία δεν αλλάζουν εύκολα χρώμα…

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
..και δεν αλλάζουν όταν δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
..εάν δεν διαλυθούν δηλαδή…

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Ακριβώς, όχι να διαλυθούν, νομίζω ότι ο συμβολισμός παίζει ένα πολύ μεγάλο ρόλο στην πολιτική. H πορεία του ΠΑΣΟK έχει γίνει κάτω από syσύμβολα και ονόματα και δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτή την στιγμή που θέλουμε να ανοίξουμε καινούργια σελίδα να ξεχάσουμε το παρελθόν μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε Αρσένη, ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στις πρόσφατες ομιλίες του ,επιμένει να εμπλουτίζει το κομματικό λεξιλόγιο με νέες φράσεις ή ορολογίες. Π.χ. χρησιμοποιεί και περιγράφει πάρα πολλές φορές την συμμετοχική δημοκρατία μέσα στο κόμμα, ένας όρος ο οποίος δεν ξέρω εάν είναι ιδιαιτέρως προσφιλής ή γνωστός στα μέλη του ΠΑΣΟΚ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Αυτός είναι μία κατ΄εξοχήν μία παραδοσιακή ιδεολογική τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ. «Συμμετοχική δημοκρατία» ήταν η βασική θέση της κυβερνητικής πράξης την πρώτη τετραετία του ΠΑΣΟΚ , η οποία αν θυμόσαστε βασιζόταν στο δημοκρατικό προγραμματισμό, στη συμμετοχή των πολιτών και των κοινωνικών φορέων στην διαμόρφωση των πολιτικών αποφάσεων για την ανάπτυξη , είναι αυτό που λέγαμε «λαϊκή συμμετοχή».Λοιπόν η «Συμμετοχική δημοκρατία για την οποία θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι πολιτικά έχω μιλήσει εγώ εδώ και πολλά χρόνια και συνεχώς μιλάω σημαίνει ακριβώς αυτό αποκεντρωμένη δημοκρατία και διαμόρφωση των πολιτικών θέσεων στην τοπική κοινωνία από τους κοινωνικούς φορείς και μέσα σε ένα πλαίσιο που δημιουργεί η πολιτεία για να βοηθήσει τον πολίτη να προχωρήσει .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Εάν λοιπόν αυτό ήταν έτσι , η λαϊκή συμμετοχή ήταν ένα από τα πρώτα και βαριά συνθήματα του ΠΑΣΟΚ την δεκαετία του 80 ,αυτό στην πορεία του ΠΑΣΟΚ πια εξέλειπε …

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
…αυτό είναι αλήθεια…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
…και ήθελα να σας ρωτήσω γιατί επειδή ακριβώς νομίζω ότι θα συμφωνήσετε ότι οι εκλογές αυτές δεν μοιάζουν με άλλες , δεν είναι μόνο ποιος θα βγεί και θα σχηματίσει Κυβέρνηση, είναι και οι διεργασίες μέσα στα ίδια τα κόμματα …

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
συμφωνώ απολύτως….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
….υπάρχουν και διεργασίες μέσα στην Νέα Δημοκρατία και στα άλλα κόμματα και υπάρχει διαφοροποίηση αντιμετώπισης των κομμάτων από τους ψηφοφόρους. Επομένως νομίζω πια ότι μπορούμε να ανοίξουμε μια κουβέντα
για την συσσωρευμένη εμπειρία από την πορεία των κομμάτων. Αυτή λοιπόν η λαϊκή συμμετοχή, η συμμετοχική δημοκρατία ας την πούμε τώρα στον 21ο αιώνα με την φρασεολογία γιατί εξέλειπε κατά την άποψή σας από τους κόλπους του ΠΑΣΟΚ:

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Νομίζω ότι το κόμμα απορροφήθηκε από την Κυβέρνηση, από την εξουσία και μέσα στην πάροδο του χρόνου μετατράπηκε από ένα κόμμα αλλαγής , από ένα κόμμα κοινωνικού μετασχηματισμού ουσιαστικά σε ένα κόμμα αξιωματούχων . Και η πολιτική του ΠΑΣΟΚ δεν πέρασε μέσα από κομματική δράση μέσα στην κοινωνία, αλλά μέσα από την κυβερνητική πράξη και τον κυβερνητικό μηχανισμό. Αυτό μετέτρεψε σιγά- σιγά το κόμμα σε ένα γραφειοκρατικό κόμμα το οποίο απομονώθηκε ακριβώς από τον πολίτη και από την κοινωνία. Σε ένα σημείο αυτό είναι και φυσιολογικό ξέρετε όταν ένα κόμμα μένει πολλά χρόνια στην εξουσία, η εξουσία να απορροφά τα στελέχη της .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Και εάν μου επιτρέπετε κ.Αρσένη, αυτό που περιγράψατε τη συνέπεια αυτού το ΠΑΣΟΚ την πληρώνει τώρα με μία διαφορά σταθερή στις σφυγμομετρήσεις μέχρι στιγμής που δεν ξεπερνάει, δεν μπορεί να μικρύνει το 3%. Είναι η συνέπεια πιθανότατα μία από τις συνέπειες αλλά μεγάλη συνέπεια αυτής της αλλαγής, αυτής της αποστέωσης εάν θέλετε.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Εγώ νομίζω ότι αυτό είναι, σωστά το έχετε τοποθετήσει και μας δίνει και το μέτρο της πρόκλησης που έχουμε να πείσουμε αυτό τον κόσμο ότι δεν πρόκειται περί απλής αλλαγής ηγεσίας, πρόκειται περί αλλαγής πλεύσης και ότι το ΠΑΣΟΚ γυρίζει σε πολιτικές τοποθετήσεις που το φέρνουν κοντά στον πολίτη .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Πιστεύετε ότι θα έχετε τον χρόνο μέχρι τις 7 Μαρτίου να μεταπείσετε μία εκλογική μάζα που είναι και η πιο σκληρή θα έλεγα και που μάλλον περιορίζεται σ΄αυτούς που πεισματικά απαντούν τουλάχιστον στις σφυγμομετρήσεις δεν ξέρω, δεν απαντώ;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Σας λέω ότι η μάχη θα είναι δύσκολη, αλλά όντας μέσα σε αυτή την μάχη και εγώ προσωπικά πρέπει να είμαι αισιόδοξος ότι θα πείσουμε τον πολίτη να μας δώσει αυτή την ευκαιρία να αλλάξουμε έτσι όπως το λέμε. Αλλά αυτό θα πρέπει να φανεί όχι μόνον από τις εμφανίσεις και από τις δηλώσεις του νέου Προέδρου, αλλά και από μια σειρά στελεχών που θα δημιουργήσουν την αξιοπιστία στα μάτια του κόσμου ότι πραγματικά μιλάμε για μια ουσιαστική αλλαγή μέσα στις δομές του κόμματος , μιλάμε για μια ουσιαστική αλλαγή στην πολιτική μας κατεύθυνση και πιστεύω ότι θα το κάνουμε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Βέβαια η μεγαλύτερη πρόκληση που αυτή την στιγμή που αντιμετωπίζετε
είναι στον τομέα της οικονομίας..

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
…βεβαίως ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
…. Και κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί μία τέτοια ερώτηση σε εσάς διότι έχετε διατελέσει και «Τσάρος»της οικονομίας .

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Εγώ νομίζω ότι εκεί θα κριθεί το θέμα , θα κριθεί ποιο κόμμα θα είναι αξιόπιστο να πείσει τον κόσμο ότι η πολιτική που θα ακολουθηθεί θα έχει θετικές επιπτώσεις στην οικονομική του κατάσταση. Και είμαι αισιόδοξος σε αυτό το σημείο γιατί το θέμα της κοινωνικής πολιτικής παρά τα λάθη που έχουνε γίνει από εμάς κατά το παρελθόν είναι ένας προνομιακός χώρος για ένα προοδευτικό κόμμα, για το ΠΑΣΟΚ, γιατί η κοινωνική πολιτική δεν ασκήθηκε ποτέ από την συντηρητική παράταξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ναι, αλλά κατά κάποιο τρόπο τα τελευταία χρόνια, την τελευταία δεκαετία θα έλεγα ίσως και περισσότερο την κοινωνική πολιτική το ΠΑΣΟΚ την είχε συνδέσει με παροχές και τώρα είναι εποχή «Ισχνών αγελάδων».

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Ναι, όταν εγώ τουλάχιστον εγώ μιλάω για κοινωνική πολιτική δεν μιλάω για να δώσουμε κάποια ψίχουλα από το υποτιθέμενο περίσσευμα που υπάρχει στον Κρατικό Προϋπολογισμό ή στο Εθνικό Εισόδημα. Μιλάω για μια γενναία αναδιανομή του εισοδήματος, γιατί η διανομή του εισοδήματος τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει σημαντικές ανισότητες που πρέπει να μας ανησυχούν όχι μόνον οικονομική άποψη, αλλά και από κοινωνική άποψη.
Μιλάω επίσης για μία κατεύθυνση της ανάπτυξης που θα προωθήσει δραστηριότητες που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και διαμορφώνουν
Συνθήκες διαφορετικής διανομής του Εθνικού πλούτου. Δηλαδή εγώ μιλάω για κοινωνική πολιτική μέσα από την οικονομία και μέσα από την ανάπτυξη .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Αυτό όμως ίσως θα οδηγήσει σε μία σύγκρουση με τα νέα τζάκια που έχουν δημιουργηθεί ….

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
….Ακριβώς…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
….με τα νέα μεγάλα συμφέροντα , πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ το αντέχει αυτό

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Πρέπει να σας πω ειλικρινά ότι το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν δεν έδειξε πάντοτε την τόλμη να έρθει σε ρήξη με εστίες που αντιδρούσαν, σε μεταρρυθμίσεις και σε αλλαγές που έπρεπε να γίνουν. Χρειάζεται και να το τολμήσουμε αυτό και για να το τολμήσουμε χρειάζεται και στήριξη των κοινωνικών στρωμάτων, αλλά και ένα διαφορετικό κόμμα που θα μπορέσει να κάνει την παρέμβαση για να συσπειρώσει τον κόσμο σε μία μάχη που θα πρέπει να δοθεί για να περάσει η μεταρρύθμιση. Και πρέπει ειλικρινά να σας πω ότι για να περάσουν κάποιες βασικές μεταρρυθμίσεις στον τόπο θα χρειασθεί μία ευρύτατη κοινωνική συναίνεση και θα έλεγα ίσως και πολιτική συναίνεση για να τα βάλουμε με τα θεριά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Τα θεριά εντός και εκτός Ελλάδος εννοείτε…

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Και εντός και εκτός Ελλάδος. Η μεγάλη δύναμη που έχει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η ενεργοποίηση του εκλογικού σώματος των πολιτών για να στηρίξουν μία σειρά από μεταρρυθμίσεις που χρόνια τώρα δεν τις τολμούμε.
Και δεν τις τολμούμε γιατί δεν μπορούμε να έρθουμε σε ρήξεις ή γιατί δεν έχουμε εκείνα τα εφόδια για να φέρουμε σε πέρας με επιτυχία τις ρήξεις που πρέπει να γίνουν. Το δεύτερο περισσότερο. Χρειάζεται να έχουμε μία συγκρότηση των κοινωνικών συμμαχιών που θα στηρίξουν αυτές τις αλλαγές και για να γίνει αυτό χρειάζεσαι ένα κόμμα το οποίο είναι ζωντανό, είναι πολιτικό και κοντά στον πολίτη. Τουλάχιστον αυτά τα δύο πράγματα. Εάν δεν έχεις τις δυνατές κοινωνικές συμμαχίες ,δεν μπορείς να κάνεις μεταρρυθμίσεις περνώντας νόμους από την βουλή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Αυτό είναι αλήθεια. Κύριε Αρσένη δεν μπορώ να αντισταθώ και θα έρθω στο θέμα της παιδείας κατ΄ανάγκη, ξανά βλέπουμε να ανακυκλώνεται όλη αυτή η ιστορία, εσείς ήσασταν Υπουργός Παιδείας και το πληρώσατε κατά κάποιο τρόπο αυτό, όταν εφαρμόσατε το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων …

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
….Όχι, όχι, με συγχωρείτε αλλά παίζουμε με τις λέξεις φοβάμαι και παίζουμε με την αγωνία των παιδιών και των οικογενειών. Αυτή η κατάργηση των Πανελληνίων εξετάσεων που ξαναζωντανεύει κάθε οκτώ – δέκα – δεκαπέντε χρόνια είναι ένα παιχνίδι με τις λέξεις ξέρετε. Ο ένας καταργεί τις Πανελλαδικές, μετά πάμε στις πανελλήνιες, μετά πάμε σε διαφορετικά συστήματα, αλλά εγώ θα ήθελα να συστήσω προσοχή και ψυχραιμία. Δεν έχει γίνει εξαγγελία από το ΠΑΣΟΚ και δεν περιμένω βέβαια από κανένα κόμμα, να πει ότι καταργείται το σύστημα των εξετάσεων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από την στιγμή που υπάρχουν, ας πούμε, πάνω από τέσσερις χιλιάδες υποψήφιοι για τις ιατρικές σχολές που μπορούν να πάρουν μόνο διακόσιους πενήντα, θα πρέπει να έχεις κάποιο σύστημα επιλογής και αυτό είναι το σύστημα των εξετάσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Βέβαια, σιγά-σιγά αρχίζει και περπατάει μια ιδέα περί Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, Προσώπων Δημοσίου Δικαίου βέβαια…

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
… γι αυτό δεν μου αρέσει αυτό το θέμα, κατάργηση των Πανελλήνιων εξετάσεων σημαίνει ότι για να ικανοποιήσουμε και αυτούς τους 3000 υποψήφιους που θέλουν να μπούνε στην Ιατρική ή τους άλλους που θέλουν να μπούνε στην Νομική, γιατί να μην ιδρύσουμε και άλλα ιδιωτικά Πανεπιστήμια για να τους απορροφήσουμε. Γιατί να πηγαίνουνε στην Βουλγαρία ή στην Ρουμανία. Το πράγμα θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Eγώ νομίζω ότι ήτανε μεγάλη πρόοδος αυτό που κάναμε, ότι περίπου όλοι αυτοί που βγάζουνε το λύκειο μπορούν να μπούνε στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεν μπορούνε βέβαια να μπούνε όλοι στην σχολή προτίμησής τους, δεν μπορούν να γίνουν όλοι Γιατροί και Δικηγόροι, αλλά νομίζω ότι εάν θέλουμε να κάνουμε μία βελτίωση του συστήματος θα πρέπει να ολοκληρώσουμε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και να επιτρέψουμε την οριζόντια κινητικότητα των φοιτητών μέσα στα Πανεπιστήμια. Δηλαδή, ένας ο οποίος έγινε Φυσικός, μπήκε στην Φυσική ενώ θέλει να πάει στην Πληροφορική, μετά από τον δεύτερο ή τρίτο χρόνο μπορούν να γίνουν ενδοπανεπιστημιακές εξετάσεις ανάμεσα στα τμήματα και να μεταφερθεί από το ένα τμήμα της Φυσικής στην Πληροφορική. Αυτό μπορεί να διευκολύνει και να δώσει και μια άλλη ευκαιρία στον φοιτητή να πάει πιο κοντά στην επιλογή του με βάση τις επιδόσεις του.
Αλλά αυτό που πρέπει να παραδεχθούμε είναι ότι δεν μπορούμε να καταργήσουμε το σύστημα των επιλογών, το θέμα δεν είναι θέμα παιδείας, είναι κοινωνικό, δεν μπορούν να γίνουν όλοι Γιατροί, δεν μπορούν να γίνουν όλοι Δικηγόροι.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Αυτό είναι αλήθεια. Να σας πάω σε ένα άλλο θέμα, στο οποίο ξέρω ότι είστε ευαίσθητος. Πως σας φαίνονται και ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας από το γεγονός ότι όλες οι σφυγμομετρήσεις ότι όταν ερωτώνται οι πολίτες, οι αυριανοί ψηφοφόροι για τα θέματα τα οποία τους απασχολούν άμεσα αυτή τη στιγμή, τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής να πιάνουν πλέον πάτο. Είναι τόσο μεγάλη η σιγουριά μας ότι τα έχουμε λύσει όλα ή είναι πλέον απεχθές το θέμα της εξωτερικής πολιτικής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Αυτό πράγματι, με έχει απασχολήσει πολύ και πρέπει να σας πω ότι με ανησυχεί ότι έχει περάσει η εικόνα στον μέσο πολίτη ότι δεν χρειάζεται να ασχολείσαι πολύ και με αυτά, τα πράγματα λίγο ή πολύ καλά πάνε, ησυχία έχουμε, ας ασχοληθούμε με τα άλλα θέματα. Και εδώ έχουμε ευθύνη και εμείς οι πολιτικοί και εσείς οι δημοσιογράφοι ότι δεν έχουμε δώσει την προτεραιότητα που πρέπει να δώσουμε στα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο τόπος στο μέλλον. Εσείς βέβαια είστε μια φωτεινή εξαίρεση, είστε μάλλον από τους λίγους δημοσιογράφους που επιμένουν να υπογραμμίζουν την σημασία θεμάτων που εξελίσσονται χωρίς να τα προσέχει το κοινό. Εγώ πιστεύω ότι αυτή η χρονιά θα είναι μία σημαντική χρονιά για την εξέλιξη των εθνικών μας θεμάτων από το Κυπριακό μέχρι τα Ελληνοτουρκικά, αλλά και άλλα και καλό θα ήταν ο πολίτης να ενημερώνεται και να ασχολείται πρίν να δημιουργηθεί ένα τετελεσμένο. Εν πάση περιπτώσει εγώ έχω προτείνει από μήνες τώρα όπως ξέρετε να υπάρξει ένα μορατόριουμ στις εξελίξεις τα εθνικά θέματα γιατί αυτά τα θέματα θα πρέπει να τα δούμε μετά τις εκλογές και με την κυβέρνηση που θα προκύψει. Δεν θα ήθελα δηλαδή τα εθνικά θέματα να παιχτούν στην προεκλογική σκακιέρα, στον προεκλογικό αγώνα. Μάλλον κάτι τέτοιο έγινε εχθές στο Λονδίνο και ήταν και λογικό όταν ζητήθηκε αυτό ακριβώς που λέτε ένα μορατόριουμ στο Κυπριακό
μέχρι την επομένη των εκλογών δηλαδή μέχρι τις 8 Μαρτίου, και από εκεί και πέρα, αλλά φυσικά οι εξελίξεις δεν θα σταματήσουν και αυτό το διάστημα, οι παρασκηνιακές τουλάχιστον.
Όχι, εγώ θα έλεγα και κάτι άλλο. Ο κόσμος θα πρέπει να προετοιμάζεται για τα θέματα που θα τεθούν. Το πρόβλημα στην εξωτερική πολιτική όπως την έχω παρακολουθήσει εδώ και χρόνια είναι ότι δεν προετοιμάζεται το κοινό, δημιουργείται μία ατμόσφαιρα εφησυχασμού εάν θέλετε και ξαφνικά προκύπτει κάτι το οποία τελικά είναι σχεδόν τετελεσμένο, και αυτό θα είναι κακό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε Αρσένη, να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Και εγώ ευχαριστώ, καλή σας ημέρα.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn