ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρσένη, πώς είναι η κατάσταση, βλέπω ότι η Ν.Δ. αντέχει, αντέχει πολύ, ο Γιώργος κάνει επιθέσεις, κάνει επικοινωνιακές λαίλαπες, προτείνει, αλλά η διαφορά είναι υπέρ της ΝΔ 3,7%,3,8%.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν μου κάνει εντύπωση. Φυσικά, η Ν.Δ. κάνει μία ύστατη προσπάθεια αντεπίθεσης στην αύξηση της δημοτικότητας του ΠΑΣΟΚ αλλά εμείς πιστεύουμε ότι με το Συνέδριο θα μας δοθεί η ευκαιρία να περάσουμε το μήνυμα της συσπείρωσης και, πιστεύω πραγματικά, ότι, μετά το Συνέδριο, τα πράγματα θα «ανοίξουν» για το ΠΑΣΟΚ και θα έχουμε μια εντυπωσιακή και πάλι βελτίωση των επιδόσεών μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά η τροπολογία έκανε τεράστια ζημιά.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ναι, δεν έχω αντίρρηση, έκανε ζημιά. Νομίζω όμως ότι πέρασε αυτό, το έχουμε αφήσει πια πίσω μας. Το αντιμετωπίσαμε θαρραλέα και αυτό έγινε κατανοητό από τον κόσμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, μπορεί να το αντιμετωπίσατε θαρραλέα αλλά το κόστος το εισέπραξε σχεδόν καθ΄ ολοκληρία το ΠΑΣΟΚ, παρά την προσπάθεια…

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν αντιλέγω ήταν μία υπόθεση που μας έκανε ζημιά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μου λέτε, κ. Αρσένη, ο κ. Ανθόπουλος ήταν Υφυπουργός πολλά χρόνια μαζί σας…

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ναι, και πολύ καλός συνεργάτης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνεργάτης σας. Δηλαδή, επειδή τον ξέρετε σαν άνθρωπο, πως μπόρεσε και έκανε αυτό το πράγμα;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ήταν κάτι το οποίο με στενοχώρησε ιδιαίτερα γιατί, πρέπει να σας πω, ότι ο κ. Ανθόπουλος που είναι ένα παλαιό στέλεχος στο ΠΑΣΟΚ, ένα εντιμότατο στέλεχος, συνεργάσιμος, υπέπεσε σε ένα λάθος. Εγώ δεν νομίζω όμως ότι υπαίτιος όλης αυτής της υπόθεσης ήταν ο κ. Ανθόπουλος, υπαίτιος είναι ο κ. Πάχτας. Ο κ. Ανθόπουλος υπέθεσε ότι ο κ. Πάχτας – που ήταν φίλος του – εξέφραζε την Κυβέρνηση και προώθησε αυτήν την τροπολογία, πιστεύοντας ότι αυτό ήταν πράγματι η βούληση της Κυβέρνησης και πήρε την πρωτοβουλία και ο ίδιος να μαζέψει και υπογραφές και μάλιστα να μαζέψει και υπογραφές ανθρώπων που υπέθεσε ότι θα ήταν υπέρ αυτής της τροπολογίας αλλά τελικά δεν υπέγραψαν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλα αυτά που λέτε είναι πολιτικά.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Είναι πολιτικά σκληρό αυτό που έγινε αλλά και πολιτικά αναγκαίο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορώ όμως να σας πω ότι δεν λυπάμαι για τον κ. Ανθόπουλο ο οποίος θα άξιζε μία καλύτερη τύχη και καριέρα στην πολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πω, όλα αυτά που λέτε και τα δικαιολογείτε είναι…

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν τα δικαιολογώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, εννοώ ότι τα εξηγείτε…

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εξηγώ για τον άνθρωπο. Κοιτάξτε, μπορεί κάποιος να υποπέσει σε κάποιο σφάλμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ισοπεδώνουμε και την ιστορία του ανθρώπου έτσι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, γι΄ αυτό ήθελα να σας ρωτήσω, αλλά τώρα αυτό που βγήκε και είπε ότι «είχα μιλήσει με την εταιρία», αυτό είναι ασυγχώρητο, δεν έχει ξαναγίνει.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν αντιλέγω, πιστεύω κι εγώ ότι ήταν λάθος αλλά αυτό δεν παραγράφει τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει ο κ. Ανθόπουλος και στο ΠΑΣΟΚ και στο δημόσιο συμφέρον στο παρελθόν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω πόσο καλό σας κάνει πάντως αυτή η στάση που τηρείτε, αυτά που λέτε.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κοιτάξτε, εγώ πρέπει να πω τα πράγματα έτσι όπως τα βλέπω, εγώ τον είχα αξιολογήσει ως ένα πάρα πολύ καλό στέλεχος. Δυστυχώς ενεπλάκη, πιστεύω από υπερβολική εμπιστοσύνη στον κ. Πάχτα και από αφέλεια, σε αυτή την υπόθεση την οποία την πλήρωσε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρσένη, εσείς που έχετε κάνει χρόνια Υπουργός και σε μεγάλα Υπουργεία – Εθνικής Οικονομίας, Άμυνας, Παιδείας – οι πειρασμοί για έναν Υπουργό είναι υπαρκτοί, έντονοι.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Βεβαίως είναι και εκεί πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα, όχι μόνον να μην υποκύψεις εσύ σε αυτούς τους πειρασμούς και τις πιέσεις αλλά να προσέξεις ιδιαίτερα και το περιβάλλον σου, τους ανθρώπους που είναι γύρω σου γιατί, τελικά, εσύ είσαι υπεύθυνος για τους συμβούλους σου και για το περιβάλλον σου. Εγώ νομίζω ότι πολλά από τα παραπτώματα για τα οποία κατηγορούνται πολιτικά πρόσωπα, δεν είναι προσωπικές ευθύνες δικές τους αλλά των συνεργατών και του περιβάλλοντός τους, αλλά εμείς επιλέγουμε τους συνεργάτες και το περιβάλλον μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τώρα όλη αυτή η ιστορία όπου και ο Καραμανλής και ο Γιώργος Παπανδρέου έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα να πείσουν ότι θα εξυγιάνουν τους θεσμούς, θα φτιάξουν τους θεσμούς, θα χτυπήσουν τη διαφθορά κλπ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ νομίζω ότι είναι καλό που δύο νέοι πολιτικοί εντοπίζουν το πρόβλημα της διαφθοράς και της διαπλοκής. Εγώ με την πείρα που έχω θέλω να τους πω ότι κανένα κόμμα από μόνο του, καμία κυβέρνηση μόνη της δεν θα μπορέσει πραγματικά να εφαρμόσει τους νόμους και να κτυπήσει την διαφθορά εάν δεν υπάρχει μία ευρύτατη διακομματική συναίνεση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ποιο πράγμα;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Στο θέμα κανόνων που θα κτυπήσουν τη διαφθορά. Αυτά τα πράγματα χρειάζονται ένα σκληρό, ενιαίο μέτωπο του πολιτικού συστήματος για να θωρακίσει την πολιτεία και το πολιτικό σύστημα. Είναι σημαντικό αυτό ξέρετε γιατί, στο παρελθόν, όταν έγινε κάτι, η ευθύνη ήταν στο κυβερνών κόμμα, για κάτι άλλο η ευθύνη ήταν στο άλλο κόμμα και, τελικά, ανάμεσα σε αυτή τη διαίρεση του πολιτικού κόσμου, παίζουν πολύ πιο εύκολα και τα διαπλεκόμενα και η διαφθορά. Πιστεύω ότι ένα ενιαίο πολιτικό μέτωπο για να καθαρίσει ο τόπος από την διαφθορά – και τη διαπλοκή – ότι θα έχει αποτέλεσμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, επειδή λένε πως ότι γίνεται στην Ευρώπη και στην Αμερική έρχεται εδώ σε δέκα ή δεκαπέντε χρόνια, στην Αμερική και στην Ευρώπη δεν έχει κτυπηθεί η διαφθορά, μπορεί να έχει κτυπηθεί η μικροδιαφθορά αλλά …

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κοιτάξτε, η διαφθορά είναι φαινόμενο των αστικών δημοκρατιών. Πάντα υπήρχε και θα υπάρχει. Το θέμα είναι πως την περιορίζεις, πως την καταπολεμάς. Και το γεγονός ότι φάνηκε αυτό και στην Γαλλία, φάνηκε και στην Αμερική, είδατε όμως ότι υπήρχαν κυρώσεις, υπήρχαν μέτρα από την Πολιτεία. Και όταν περνάει το μήνυμα στους πολίτες και στους ενδιαφερόμενους και στα οικονομικά συμφέροντα ότι, κοίταξε μπορεί να βρεις και τον μπελά σου, νομίζω ότι αυτό λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί και να βρείς και τον μπελά σου….

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ νομίζω ότι στην ιστορία των κοινωνιών πολύ απατεώνες πέρασαν απαρατήρητοι, δεν πήγαν στα δικαστήρια, αλλά εάν είχε περάσει αυτό το μήνυμα ότι «κινδυνεύεις, πρόσεχε», νομίζω ότι θα υπάρχει γενική περιστολή αυτών των φαινομένων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα με συγχωρείτε ο Γιώργος Παπανδρέου όλα αυτά που λέει, μιας και μιλάμε για το κόμμα σας, «δεν υπάρχουν μόνιμες καρέκλες ,να χτυπήσω το κατεστημένο», τι εικόνα είναι τώρα αυτή που δίνει για το ΠΑΣΟΚ στον κόσμο, πως πάει να πείσει, πάει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι είναι ένα κόμμα που πάει να διαλυθεί, ότι είναι κατεστημένο, ότι είναι καρέκλες, ότι είναι βαρόνοι, ότι εγώ είμαι. Τώρα αυτό είναι επαρκές ως επιχείρημα για να πάει κάποιος να τον ψηφίσει;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν πιστεύω ότι είπε αυτό, είπε κάτι άλλο το οποίο είναι σημαντικό και πρέπει να το προσέξουμε. Είπε ότι εδώ γυρίζουμε σελίδα, εδώ πρέπει να τολμήσουμε πράγματα, μεταρρυθμίσεις και αλλαγές για το κοινό που δεν τα τολμήσαμε στο παρελθόν. Επειδή λοιπόν έχουμε μία νέα εποχή, με νέες προκλήσεις, φυσικά χρειάζομαι και ένα διαφορετικό πολιτικό προσωπικό που να έχει την εμπειρία, το θάρρος, να έχει και την έξωθεν καλή μαρτυρία, για να είμαστε αξιόπιστοι και να κάνουμε αυτό το έργο. Γι” αυτό λοιπόν ανασυντάσσω και τις εσωτερικές μου δυνάμεις για να είμαι και αξιόπιστος και αποτελεσματικός, αυτό νομίζω ότι είναι αυτονόητο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτονόητο μπορεί να το θεωρείτε εσείς, αλλά δεν ξέρω οι υπόλοιποι πως το θεωρούν, δηλαδή όλοι αυτοί οι θεωρούμενοι «πρωτοκλασάτοι» που φοβούνται ότι αυτή τη στιγμή μπορεί να βρεθούν εκτός…Εσείς βέβαια ήσασταν πρωτοκλασάτος, ως υποψήφιος Πρωθυπουργός, και βρεθήκατε το τελευταίο διάστημα και εκτός Κυβέρνησης, το έχετε βιώσει. Οι υπόλοιποι όμως δεν το έχουν βιώσει.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ξέρετε γιατί όμως; Γιατί όλα αυτά τα πράγματα που λέει τώρα ο Γιώργος Παπανδρέου, εγώ τα λέω από το 1996. Και νομίζω ότι είναι καιρός το ΠΑΣΟΚ, έστω και με αργά αντανακλαστικά, να αποδεχθεί ότι ορισμένα πράγματα δεν πάνε έτσι και ότι πρέπει να αλλάξουν. Και αυτό κάνουμε. Και αυτό είναι και το ωραίο και το ιδιόμορφο εάν θέλετε αυτού του προεκλογικού αγώνα για εμάς. Ότι, από τη μια μεριά έχουμε ανοίξει ένα μέτωπο φυσικά με τους πολιτικούς μας αντιπάλους, κυρίως με την Ν.Δ., αλλά ταυτόχρονα αναδιαρθρώνουμε και τις εσωτερικές μας δομές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως είναι καλύτερα να μείνετε ένα διάστημα εκτός εξουσίας, να ανασυγκροτηθείτε και να το ξαναπαλέψετε με καινούργια πράγματα;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ πιστεύω ότι μπορεί να γίνει αυτή η ανασυγκρότηση και κερδίζοντας τις εκλογές και παίρνοντας και την κυβέρνηση. Αλλά, έτσι κι αλλιώς, το σημαντικό θέμα είναι η αναδιοργάνωση του κόμματος, να κάνουμε ένα σύγχρονο πολιτικό κόμμα που εκφράζει τα αισθήματα του κοινού και απαντά αξιόπιστα στα αιτήματα τα οποία βάζει η κοινή γνώμη σε εμάς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρσένη σας ευχαριστώ πολύ. Πώς πάει η Α΄Αθήνας αλήθεια;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κοιτάξτε, η Α΄ Αθήνας είναι πάντα μια δύσκολη περιοχή, ιδίως για το ΠΑΣΟΚ, που συνήθως έρχεται δεύτερο κόμμα στην Α΄ Αθήνας. Έχουμε πολλούς υποψήφιους αλλά γίνεται ένας καλός αγώνας, και επειδή σας άκουσα πριν και λέγατε το τι κάνει ο ένας υποψήφιος για τον άλλον, εγώ πρέπει να σας πω από την εμπειρία που έχω στην Α΄ Αθήνας, γιατί είμαι υποψήφιος στην Α΄ Αθήνας από το 1990, η συμπεριφορά των συνυποψηφίων είναι πολύ διαφορετική στην Αθήνα. Ο πολιτικός πολιτισμός εδώ έχει μια βαθιά ιστορία και γίνεται με αξιοπρέπεια και με πολιτικούς όρους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μακάρι, ευχαριστώ πολύ. Καλημέρα σας.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn