ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρωταγωνιστείτε στα σημερινά δημοσιεύματα λόγω αυτών που είπατε χθες.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Είπα τα πράγματα έτσι όπως τα βλέπω και πρότεινα λύσεις που, αν υιοθετηθούν, θα λύσουνε, ίσως όχι όλα, αλλά πολλά από τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στο ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάνατε λόγο π.χ. για κουλτούρα κλειστής παρέας…Τι εννοείτε;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εννοώ το εξής: Οι βασικές αποφάσεις και επιλογές δεν λαμβάνονται με σεβασμό στην κομματική συλλογικότητα, μέσα από τα όργανα, παίρνονται εκτός θεσμών, παρουσιάζονται ουσιαστικά σαν τετελεσμένα γεγονότα και επικυρώνονται εκ των υστέρων από τα συλλογικά όργανα. Έτσι, π.χ. για να είμαι πιο συγκεκριμένος, εγώ δεν θυμάμαι – πρέπει να πάω πολλά χρόνια πίσω – περίπτωση που ένα θέμα ήρθε στην κοινοβουλευτική ομάδα, στο κατεξοχήν πολιτικό όργανο ενός κόμματος, για συζήτηση, για διαμόρφωση μιας κοινής άποψης. Όλα τα θέματα έρχονται κατόπιν εορτής στην κοινοβουλευτική ομάδα.
Αυτό είναι το πρόβλημα, εκεί δημιουργείται ένα κενό: Όταν τα κατεξοχήν υπεύθυνα πολιτικά όργανα δεν λειτουργούν, τότε αυτό το κενό καλύπτεται από μια παρέα, συνήθως εξωθεσμική, η οποία αποφασίζει και δημιουργεί πολιτικές καταστάσεις. Αυτό το κλειστό κύκλωμα ήταν πάντοτε γάγγραινα κομμάτων που ήταν κυβερνήσεις. Αυτό το φαινόμενο δεν έχει παρουσιαστεί τώρα. Στη νεότερη ιστορία της Ελλάδος έχουμε πολλές περιπτώσεις. Αυτή τη νοσηρή κατάσταση χτύπησα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε και κάτι άλλο. Εισηγηθήκατε να υπάρχει μια κατάσταση συνεχούς συνόδου για την κοινοβουλευτική ομάδα. Τι εννοείτε;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πιστεύω πως, όπως ήρθαν τα πράγματα, το ζωντανό κύτταρο του κόμματος είναι η κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία αποτελείται από βουλευτές που έχουν επαφή με το εκλογικό σώμα, έχουν εμπειρία και φυσικά έχουν τη διάθεση να δώσουν έναν εκλογικό αγώνα. Θέματα λοιπόν που αφορούν στη διαμόρφωση του εκλογικού μας αγώνα, της εκλογικής μας δράσης, ακόμη και τη διαμόρφωση των δελτίων υποψηφιοτήτων, θα πρέπει να συζητούνται στην κοινοβουλευτική ομάδα. Προκύπτουν θέματα; Αυτά τα θέματα πρέπει να συζητούνται εκεί. Υπάρχουν επίσης και θέματα κατάστασης πολιτικών προτάσεων σε διάφορους τομείς που μπορούν να συζητούνται στην κοινοβουλευτική ομάδα.
Αυτό λοιπόν που προτείνω εγώ είναι να μην έχουμε μια κοινοβουλευτική ομάδα για λίγες ώρες ή κάθε πέντε έξι μήνες, αλλά να λειτουργεί ουσιαστικά επί καθημερινής βάσης, είτε σε ολομέλεια είτε σε ομάδες εργασίας, για να αντιμετωπίζει τα πολιτικά θέματα της ημέρας και του σχεδιασμού του εκλογικού αγώνα. Αυτό βέβαια μπορείς να το κάνεις σε συνεργασία με το κόμμα, αλλά επανέρχομαι και επιμένω ότι, αυτή τη φορά, η κοινοβουλευτική ομάδα είναι εκείνη η οποία μπορεί να μας δώσει συλλογικότητα, ενότητα και δυναμισμό στις εργασίες μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρ” ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κουλτούρα κλειστής παρέας…

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν έχει το ΠΑΣΟΚ κουλτούρα κλειστής παρέας. Υποφέρει από αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, ας το διατυπώσω αλλιώς. Παρότι το ΠΑΣΟΚ υποφέρει από αυτό, παρότι έχει πρόβλημα αξιοπιστίας ή εξέθρεψε επιτήδειους επαγγελματίες της προσκόλλησης, παρόλα αυτά που εσείς διαπιστώσατε, πρέπει να πάμε όλοι μαζί, είπατε. Πώς θα γίνει αυτό; Γιατί φαντάζομαι αυτά που επισημαίνετε είναι πράγματα που δημιουργούν αποστάσεις εκ των πραγμάτων.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ πρότεινα τα εξής πράγματα συγκεκριμένα: Πρώτον, ορισμένες πολιτικές διαφορές που υπάρχουν μέσα στο κόμμα είναι ανοιχτό μυστικό ότι υπάρχουν όπως υπάρχουν και σε όλα τα κόμματα τα σοσιαλδημοκρατκά στην Ευρώπη, δηλαδή τι ΠΑΣΟΚ θέλουμε, πού θα πάμε μακροπρόθεσμα κλπ. Αυτά είναι ανοιχτά θέματα και δεν είναι σκόπιμο να τα θέτουμε στην προεκλογική σκακιέρα. Πρέπει μάλλον να τα συζητήσουμε μετά τις εκλογές.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να συμφωνήσουμε – και αυτή τη συμφωνία θα μπορούσαμε να την επιτύχουμε μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα – σε ένα ελάχιστο πρόγραμμα έντιμης συνεννόησης και συλλογικής δράσης για τις εκλογές, ήτοι πάνω σε 4-5 βασικά θέματα, τα οποία μάλιστα ανέφερα συγκεκριμένα. Εάν σε αυτά τα πράγματα συμφωνήσουμε και θα συμφωνήσουμε τώρα – και θα συμφωνήσουμε – θα βγαίνουμε εκ των πραγμάτων ενωμένοι προς τα έξω. Και νομίζω ότι αυτό μπορούμε να το πετύχουμε, γιατί, ανεξάρτητα από το τι πιστεύει ο καθένας μας, όλοι θέλουμε την εκλογική μας νίκη.
Υπάρχει και ένα θέμα που εμμέσως αναφέρεται και είναι σημαντικό: Υπάρχουν και πρόσωπα τα οποία έχουν ενοχλήσει, πρόσωπα που έχουν προσβάλλει το κοινό αίσθημα, που, κατά την προσωπική μου γνώμη, προβληματίζουν. Αυτά τα πρόσωπα θα πρέπει να προβληματίσουν τον Πρωθυπουργό αν θα πρέπει να αναλάβουν ενεργό ή μεγάλο ρόλο στην εμφάνιση του ΠΑΣΟΚ στον προεκλογικό αγώνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Αρσένη, να σας ευχαριστήσουμε.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ελπίζω να έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε πάλι μαζί σας σύντομα. Καλή σας μέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα σας.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn