ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς αποτιμάτε το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ήταν μια σοβαρότατη τομή, όχι μέσα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Η χθεσινή συρροή του κόσμου έδειξε πόσο διψάει για συμμετοχή, έξω, όμως, από τα κλειστά και στενά πλαίσια μιας κομματικής οργάνωσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι απαντάτε στις ενστάσεις που διατυπώθηκαν ως προς το διαδικαστικό του πράγματος και το προκατασκευασμένο του αρχηγού;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κοιτάξτε. Το θέμα δεν ήταν αν θα εκλεγεί ή όχι ο Γιώργος Παπανδρέου. Νομίζω ότι χάνετε το νόημα και τη σημασία της χθεσινής κίνησης. 1.000.000 κόσμος βγήκε έξω για να επικυρώσει αυτή την εκλογή και να δώσει εντολή στο Γιώργο Παπανδρέου να κάνει πραγματικότητα αυτό το οποίο είπε: Το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία. Τη συμμετοχική δημοκρατία.
Αυτό που έγινε χθες, πρέπει να σας πω, είναι το πρώτο βήμα που κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Μετά τις 7 του Μάρτη, θα δείτε και άλλες κινήσεις. Βλέπετε ότι ο κόσμος θέλει να συμμετέχει. Αύριο, μπορεί να προκύψει ένα μεγάλο πολιτικό θέμα. Εμείς θα πρέπει να καλέσουμε τον κόσμο με δημοψήφισμα ή με κάποιο άλλο τρόπο να έχει συμμετοχή, να εκφράσει την άποψή του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με το χέρι στην καρδιά, περιμένατε την τόσο αυξημένη συμμετοχή;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Να σας πω την αλήθεια, όχι. Εμείς, πρέπει να σας πω ότι οι εκτιμήσεις που κατ” ιδίαν κάναμε – και σας το εκμυστηρεύομαι τώρα – δεν ξεπερνούσαν τις 500.000. Η σκληρή αντιπαράθεση όμως της ΝΔ και των κομμάτων της Αριστεράς και η ακραία τοποθέτηση της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων εξόργισε τον κόσμο και συσπείρωσε το ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό όμως λειτουργεί και δεσμευτικά για τον Γιώργο Παπανδρέου. Ταυτόχρονα του δίνει μια δύναμη ώστε να μην υπολογίζει κανέναν από την κομματική νομενκλατούρα, από την οποία υπέφερε τόσα χρόνια το ΠΑΣΟΚ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν θα το έθετα έτσι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πούμε καλύτερα, να μην του δημιουργεί προβλήματα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ, όμως, ξέρετε, έχω μιλήσει εδώ και πολλά χρόνια για το πρόβλημα της γήρανσης της δομής της εξουσίας του κόμματος. Έχουν δημιουργηθεί κλειστά κυκλώματα εξουσίας και α-πολιτικές παρέες. Οι παρέες αυτές έχουν καταλάβει τους ενδιάμεσους δεσμούς τους κόμματος από την Κεντρική Επιτροπή και πάνω και η λειτουργία τους ουσιαστικά αλλοίωνε τη βούληση της βάσης. Γι” αυτό άλλωστε το ΠΑΣΟΚ απομακρύνθηκε από τον κόσμο και δημιουργήθηκαν τα γνωστά προβλήματα.
Με αυτή την πρωτοβουλία, τώρα, κατοχυρώνουμε την έκφραση της ανόθευτης αίσθησης της βάσης και, ουσιαστικά, καταργούμε τους ενδιάμεσους θεσμούς που ήταν κλειστά κυκλώματα και α-πολιτικές καταστάσεις. Εγώ νομίζω, τώρα, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει την εντολή να ανασυγκροτήσει το κόμμα πάνω σε μια νέα βάση, για να έχουμε ένα σύγχρονο πολιτικό κόμμα, χωρίς παρέες και συσχετισμούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κρατάμε αυτό, κε. Υπουργέ. Σας ευχαριστούμε πολύ για την επικοινωνία.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn