ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να μιλήσουμε λίγο για την κομματική πειθαρχία, κε. Αρσένη. Δεν είναι άσχημο οι βουλευτές που διαφωνούν με τα νομοθετήματα που κατεβάζει το κόμμα τους να μην μπορούν να εκφράσουν αυτή τους τη διαφωνία στη βουλή; Μήπως αυτή η κομματική πειθαρχία που επιβάλλεται ακυρώνει το ρόλο του βουλευτή;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πρώτα απ” όλα, έχετε απόλυτο δίκιο. Αν υπήρχε απόλυτη κομματική πειθαρχία, δεν θα χρειαζόταν να κάνουμε τον κόπο να εκλέξουμε 300 βουλευτές. Θα είχαμε απλούστατα 300 κουμπιά που θα άναβαν και θα έσβηναν, ανάλογα με τις επιταγές του κόμματος.
Δεν πρόκειται όμως περί αυτού. Δείτε: Από τη στιγμή που εντάσσεσαι σε ένα κόμμα, αναλαμβάνεις τη δέσμευση να στηρίξεις το κυβερνητικό πρόγραμμα, έτσι όπως έχει ανακοινωθεί πριν από τις εκλογές στον ελληνικό λαό, και σε βασικές τοποθετήσεις, όπως είναι ο προϋπολογισμός, η ψήφος εμπιστοσύνης, εκ των πραγμάτων, στηρίζεις την κυβέρνηση.
Πέρα όμως από αυτό, υπάρχουν και πολλά άλλα νομοσχέδια, που αφορούν στο περιβάλλον, στη νεολαία, ή έχουν διαφορετικές επιπτώσεις σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. Εκεί, ο βουλευτής πρέπει να αφεθεί ελεύθερος να εκφράσει την άποψή του. Γι” αυτό πρέπει να υπάρχουν τα εξής στάδια: Πριν κατατεθεί ένα νομοσχέδιο, θα πρέπει να συζητηθεί ενδελεχώς μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα, όπου θα κατατεθούν οι διαφορετικές απόψεις και θα γίνει μια προσπάθεια σύνθεσης των απόψεων, αντί να έρχεται ένα νομοσχέδιο για το οποίο δεν είναι έτοιμος ο βουλευτής να το διαβάσει και να καταθέσει την άποψή του. Αν αυτή η σύνθεση μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα, πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου, δεν μπορεί να επιτευχθεί, το νομοσχέδιο μπορεί να προχωρήσει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και εκεί, σε αυτού του είδους τα νομοθετήματα, ο βουλευτής μπορεί να έχει μια διαφορετική άποψη από την κυβέρνηση.
Εγώ π.χ. σε νομοθετήματα που αφορούσαν στα δάση, στην αιγιαλίτιδα ζώνη, κλπ. δεν συμμετείχα στην κυβερνητική πλειοψηφία, γιατί το είχα δηλώσει εκ των προτέρων ότι σε αυτά τα θέματα έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία, δεν θέλω να γίνει τσιμέντο όλη η Ελλάδα. Είδατε, μετά προέκυψε και το θέμα Πάχτα… Και, φυσικά, δεν είχα και καμία κύρωση γι” αυτή μου τη θέση.
Νομίζω ότι είναι πολύ πιο έντιμο για έναν βουλευτή να εκφέρει ευθαρσώς την άποψή μου, εγκαίρως, παρά να ψηφίζει και εκ των υστέρων να ασκεί κριτική. Ο κόσμος ψηφίζοντας έναν βουλευτή περιμένει από αυτόν να έχει μια άποψη και γι” αυτή του την άποψη τον επιδοκιμάζει ή τον αποδοκιμάζει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε για το θέμα Πάχτα. Η πρώτη πολιτική πράξη του κου. Παπανδρέου ήταν η αποπομπή των βουλευτών αυτών. Αυτό σας ενόχλησε;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ήταν μια αναγκαία πράξη, γιατί η τροπολογία Πάχτα δημιούργησε ένα δυσμενέστατο κλίμα για εμάς. Εκεί, έπρεπε να κόψεις το γόρδιο δεσμό ακαριαία. Δεν μπορούσες να αφήσεις αυτό το πράγμα σε μια διαδικασία εξετάσεων, θέσεων και κρίσεων. Καλά έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ήταν ακόμη όμως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν ήταν, αλλά η άποψή του επηρέασε το Εκτελεστικό Γραφείο το οποίο λειτούργησε με αυτόν τον τρόπο. Πρέπει, όμως, να σας πω ότι αυτό ήταν αναγκαίο, για να δείξει ότι δεν δέχεται ούτε καν την υποψία ανοχής της διαφθοράς.
Από την άλλη πλευρά, η πράξη αυτή αδίκησε συναδέλφους μου που δεν είχαν ουσιαστική εμπλοκή σε αυτό το θέμα, παρασύρθηκαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Ξέρετε, όμως, καμιά φορά στην πολιτική πρέπει να κάνεις κάτι που αδικεί πρόσωπα, για να κάνεις κάτι σωστό από μια γενικότερη πολιτική σκοπιά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας μιλήσουμε λίγο για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ εκλεγεί εκ νέου…

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Και θα εκλεγεί. Να μην το πούμε αυτό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς μπορείτε να το ξέρετε αυτό;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Μπορώ να εκφέρω μια ελπίδα όμως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα αλλάξει στο βασικό θέμα π.χ. της υγείας και των ασφαλιστικών προβλημάτων;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Να τα δούμε χωριστά. Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, μετά από πολύ κόπο και συζήτηση πετύχαμε μια ευρύτατη κοινωνική και πολιτική συναίνεση με το ασφαλιστικό, όπως ισχύει σήμερα. Νομίζω ότι αυτό έλυσε, τουλάχιστον από άποψη χρηματοδότησης το πρόβλημα για τις επόμενες δεκαετίες, με μια γενναία συμβολή του κράτους, που ξεπερνά το επίπεδο της τριμερούς συμβολής στη χρηματοδότηση των ταμείων.
Από εκεί και πέρα, βλέπω τη δυνατότητα βελτιώσεων στο συνταξιοδοτικό, όχι όμως διατάξεων που δημιουργούν προβλήματα στους συνταξιούχους.
Και εκεί είναι η μεγάλη μας διαφορά με το πρόγραμμα της ΝΔ. Δεν πιστεύω ότι επρόκειτο για τυπογραφικό λάθος. Προσπαθεί να επαναφέρει το συνταξιοδοτικό στην περίοδο του 1990-1993, στην εποχή Σιούφα, διότι γενικά η ΝΔ είναι υπέρ της μείωσης των δαπανών. Και ξέρετε, βέβαια, πώς μειώνονται οι δαπάνες του κράτους. Είτε κόβεις συντάξεις, είτε κόβεις μισθούς, είτε απολύεις, είτε μειώνεις τις δαπάνες της υγείας και της παιδείας. Αυτές είναι οι δαπάνες του κράτους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπάρχει άλλος τρόπος;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτός είναι ο προϋπολογισμός. Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε στον κόσμο. Ένα 80% είναι μισθοδοσία και συντάξεις του Δημοσίου, το υπόλοιπο πηγαίνει στην Παιδεία, στην Υγεία και στις Ένοπλες Δυνάμεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τις Ένοπλες Δυνάμεις έχουμε δυνατότητα περικοπής δαπανών;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ είμαι λίγο επιφυλακτικός, αν, όμως, όλα πάνε καλά, νομίζω ότι θα έχουμε και τη δυνατότητα να περικόψουμε δαπάνες. Ήδη, εξάλλου, το ΠΑΣΟΚ έχει πει ότι τα χρήματα αυτά θα διατεθούν στην Υγεία και την Παιδεία.
Και να περάσω και στο θέμα της Υγείας: Νομίζω ότι δύο χώροι στους οποίους πρέπει να δοθεί προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών της υγείας και της παιδείας, για να απαλλάξουμε την οικογένεια από το οικονομικό άγχος των νοσοκομείων όπου όλοι ξέρουμε τι γίνεται και από το οικονομικό άχθος των φροντιστηρίων, τα οποία κανονικά δεν πρέπει να γίνονται. Το ίδιο το κράτος, μέσα από την ενισχυτική διδασκαλία που πρέπει να λειτουργήσει σωστά, όχι όπως λειτουργεί σήμερα, θα πρέπει να απαλλάξει την οικογένεια από το κόστος των φροντιστηρίων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρουμε είπατε όλοι τι γίνεται στα νοσοκομεία και στο χώρο της υγείας. Αφού το ξέρουμε όλοι, πώς δεν μπορέσαμε τόσα χρόνια να συμμαζέψουμε λίγο την κατάσταση;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Υπάρχουν κυκλώματα και κατεστημένα που δεν θέλουν να αλλάξει το καθεστώς. Τι λέμε τώρα; Δεν θέλεις το φακελάκι. Δεν θέλεις να κλείνεις κρεβάτι με μέσο. Θέλεις μια καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών, καλύτερο νοσοκομειακό προσωπικό που, όμως, δεν υπάρχει στα νοσοκομεία. Όλα αυτά είναι μεταρρυθμίσεις που σκοντάφτουν πάνω σε κατεστημένες αντιδράσεις και μέσα στο χώρο της υγείας και σε δαπάνες.
Το κράτος πρέπει να πληρώσει περισσότερα και πρέπει να μεταρρυθμίσει το σύστημα, να σπάσει ορισμένα κατεστημένα. Η υγεία και η παιδεία δεν είναι για τους υπαλλήλους, τους γιατρούς ή τους εκπαιδευτικούς, είναι για τον πολίτη που είναι ασθενής και για τον μαθητή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ασφαλώς. Η ΝΔ πάντως λέει ότι θα κόψουμε χρήματα από τις αμυντικές δαπάνες, θα συμμαζέψουμε το Δημόσιο Τομέα, θα κάνουμε πιο ευέλικτα τα Υπουργεία…

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πώς; Εγώ είπα: Να πάρουμε χαρτί και μολύβι και να δούμε τι κόβεις και τι πετυχαίνεις. Αυτά είναι αερολογίες. Το μόνο που δέχομαι είναι ότι μπορούν να μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες, αλλά, προσοχή!, θα μειωθούν όταν έχουμε εξασφαλίσει την άμυνα και τη θωράκιση της πατρίδας μας.
Δεν μπορώ να σας πω ότι αυτή τη στιγμή είμαστε ικανοποιημένοι. Πρέπει να περιμένουμε το τέλος του έτους, να δούμε πώς θα πάνε τα ελληνοτουρκικά, για να σας πω αν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μείωση των δαπανών και αν αυτή η μείωση θα γίνει με αμοιβαία συμφωνία με την Τουρκία. Ας περιμένουμε πάντως. Αυτό δεν είναι για φέτος. Όσον αφορά στα υπόλοιπα, εγώ δεν βλέπω πώς μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά το Δημόσιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξαγγέλλετε όμως αυξήσεις στο πρόγραμμά σας. Είναι αξιόπιστες αυτές οι εξαγγελίες;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Μιλάτε για το 5% για την Παιδεία. Ας ξεχάσουμε για λίγο τις αμυντικές δαπάνες, γιατί αν μειωθούν αυτές θα έχουμε λύσει το θέμα. Αν δε γίνει αυτή η μείωση, τι θα γίνει; Θα έχουμε μια αύξηση του εισοδήματός μας κάθε χρόνο, επομένως θα έχουμε και μια αύξηση των εσόδων. Ουσιαστικά, λοιπόν, θα παγώσεις τις δαπάνες σε άλλους τομείς και τα επιπλέον χρήματα τα οποία θα έχεις θα τα δίνεις στην παιδεία και την υγεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερωτήματα του κοινού: Έκαναν πολλά λάθη, ανάγκασαν τα παιδιά μας να πάνε σε ξένες χώρες, όχι στην Ευρώπη και την Αμερική, και να ξέρουν ότι θα έρθουν από το εξωτερικό για να καταψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό είναι μια εκτίμηση. Η κάλπη είναι κάλπη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με ποιο τρόπο μπορεί να πεισθεί ο κόσμος ότι θα πραγματοποιήσετε αυτά που λέτε, από τη στιγμή που δεν έχετε κάνει τίποτε μέχρι στιγμής;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πρέπει να πούμε τα πολλά καλά που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια και δεν το κάναμε μέχρι στιγμής σε αυτή τη συζήτηση. Αυτό είναι δεδομένο και δεν μπορούμε να το μηδενίζουμε. Αποδεχόμαστε και ορισμένα λάθη και νομίζω ότι αυτό είναι ένα σημείο αξιοπιστίας, ότι δηλαδή αποδεχόμαστε τα λάθη μας και θα τα διορθώσουμε στην επόμενη τετραετία. Το γεγονός ότι μιλάμε και για εμπλοκή και συμμετοχή των πολιτών νομίζω ότι αυξάνει την αξιοπιστία μας: Ό,τι είναι να γίνει, δεν θα το κάνουμε εμείς μόνοι μας, θα το κάνουμε μαζί με τον πολίτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω ότι αυτά απαντούν στους ακροατές μας. Κε. Αρσένη, θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για τη συζήτησή μας. Πέρασε πάρα πολύ γρήγορα η ώρα, θα ήθελα να είχαμε και άλλο χρόνο.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn