ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα σας. Κύριε Αρσένη, ρωτούσα προηγουμένως τον κο. Νικητιάδη, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, με αφορμή τις ανακοινώσεις που θα κάνει ο κος. Σκανδαλίδης σήμερα, για την αλλαγή στον τρόπο διορισμού στο Δημόσιο, για τη θέσπιση νέων κριτηρίων, αν μυρίζει ο αέρας εκλογές.
Είναι ένα ερώτημα που κάνουμε εμείς οι δημοσιογράφοι ξέρετε, όταν έχουμε απέναντί μας ένα στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος με την έννοια ότι όλα γύρω ίσως κάνουν το συνειρμό να οδηγείται προς τα εκεί, αλλά, από την άλλη, υπάρχει κατηγορηματική διαβεβαίωση του ίδιου του κου. Σημίτη ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Βεβαίως, είναι πάγια αρχή η υποτίμηση της εκλογολογίας για να μη χαθεί ο χαρακτήρας του αιφνιδιασμού των εκλογών. Εσάς ποια είναι η αίσθησή σας;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ θα έπαιρνα ως βάση εκτίμησης τη δήλωση του κου. Πρωθυπουργού. Οι εκλογές δεν είναι κοντά, είναι μακριά. Νομίζω μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα καταβάλλει προσπάθεια να εξαντλήσει, όσο γίνεται, την τετραετία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό βγαίνει από τις δημοσκοπήσεις, κε. Αρσένη, που δεν δείχνουν καθόλου καλά τα πράγματα για το κυβερνόν κόμμα, άρα δεν έχει λόγο ο κος. Σημίτης να τις κάνει τώρα;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όχι. Είναι και θέμα αρχής και, σε αυτό το θέμα, νομίζω ότι μιλάει με αξιοπιστία ο κος. Σημίτης. Αυτό όμως που συμβαίνει – και αυτό πρέπει να προσέξουμε και αυτό με απασχολεί – είναι ότι, ενώ οι εκλογές είναι μακριά, έχουμε μπει σε μία ιδιόμορφη κατάσταση, όπου το λεγόμενο πολιτικό κόστος γίνεται πάνω σε μία προεκλογική βάση. Αν αυτό επικρατήσει, θα ακυρώσει κάθε δυνατότητα της κυβέρνησης να παράγει έργο. Και νομίζω ότι, από εδώ και πέρα, η κυβέρνηση, τα κυβερνητικά στελέχη, αξιολογούν τις κινήσεις τους με βάση το λεγόμενο πολιτικό κόστος. Το είδαμε αυτό και προ ημερών, στην περίπτωση του φορολογικού, θα το δούμε και σε άλλες περιπτώσεις: Ενώ πρέπει να γίνουν αποφασιστικές τομές στην οικονομία, η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν πρέπει να γίνουν, διότι έχουν υψηλό πολιτικό κόστος. Άρα, είμαστε σε μία ψυχολογικά προεκλογική περίοδο, ενώ οι εκλογές είναι πολύ μακριά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρσένη, μια που το βάλατε στην κουβέντα μας, να μείνουμε λίγο σε αυτό. Αυτός ο χειρισμός για το φορολογικό, το «ήξεις αφήξεις», είχαμε – να το πω έτσι – μια άτσαλη κίνηση, η οποία έχει εμβάλει σε σκέψεις και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Μάλιστα τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ο κος. Σημίτης ζήτησε από τους στενούς του συνεργάτες να σταματήσουν τα λάθη και ήταν εξοργισμένος από αυτή την αστοχία που δεν είναι η πρώτη ούτε η μοναδική.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν μπορείς βέβαια να «ξορκίσεις» τα λάθη. Τα λάθη γίνονται και πρέπει να δούμε γιατί γίνονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συντελούν σε μία ακινητοποίηση της κυβερνητικής μηχανής. Δεν παράγεται έργο, δεν τολμά η κυβέρνηση να βγει προς τα έξω με δικές της προτάσεις και να τις στηρίξει. Σφυγμομετρά το κοινό με διάφορες προτάσεις που έρχονται από διάφορες επιτροπές και, όταν υπάρχει γενική κατακραυγή, κάνει πίσω. Όμως, δεν μπορεί να γίνει κυβερνητικό έργο έτσι. Δηλαδή, σε αυτή την περίπτωση δεν πρέπει μόνο να διαβάσουμε λανθασμένους χειρισμούς, που αναμφίβολα έχουν γίνει, – το έχουν επισημάνει όλα σχεδόν τα κυβερνητικά στελέχη – αλλά πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση αυτή δεν αντέχει να προχωρήσει σε τομές, όταν αυτές αντιμετωπίζουν αντίδραση από οργανωμένες δυνάμεις μέσα στην κοινωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συζητούσα με ένα φίλο και του είπα «σήμερα θα έχω στην εκπομπή τον κο. Γεράσιμο Αρσένη». Μου λέει: «Κωστή, να τον ρωτήσεις για την Παιδεία». Λέω «όχι, θα τον ρωτήσω για την Υγεία, γιατί θεωρώ ότι, υπάρχει μεν εξειδίκευση σε κάποιους πολιτικούς μας – λόγω της θητείας – αλλά στελέχη όπως εσείς, που έχουν υπηρετήσει την πολιτική ζωή επί χρόνια, έχουν άποψη. Και καλό είναι να ακούγεται η άποψή τους και σε τομείς στους οποίους δεν έχουν υπηρετήσει στο αντίστοιχο Υπουργείο. Γιατί, στην αντίθετη περίπτωση, μονίμως η κριτική που ενδεχομένως γίνεται, συνοδεύεται από δυσπιστία.
Λοιπόν, στην Υγεία, βλέπουμε από τη μία πλευρά, να πεθαίνουν άνθρωποι, επειδή δεν υπάρχει κρεβάτι σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Βλέπουμε από την άλλη, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάθε εβδομάδα περίπου, να κάνει, κατά το κοινώς λεγόμενο ένα «ντου» σε κάποιο νοσοκομείο, με στόχο, όπως λέει η Ρηγίλης, την ανάδειξη των προβλημάτων που υπάρχουν σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα. Βλέπουμε την απάντηση και την αντίδραση του Υπουργείου Υγείας, αλλά και αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη διακαναλική συνέντευξη.
Ποια είναι η δική σας αίσθηση; Είναι αλήθεια ή μπλόφα; Υπάρχουν προβλήματα στην Υγεία μας στα Δημόσια Νοσοκομεία ή δεν υπάρχουν και πρόκειται για απλό επικοινωνιακό τρικ της Ρηγίλης;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όχι, το πρόβλημα είναι υπαρκτό, το ξέρει ο κάθε έλληνας πολίτης και δεν δημιουργήθηκε τώρα. Είναι πρόβλημα που υπάρχει. Εγώ νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση στο χώρο της Υγείας δεν έχει βελτιωθεί και οι λόγοι είναι δύο: Πρώτον, η χαμηλή διοικητική ικανότητα των νοσοκομειακών αρχών και δεύτερον η διάθεση πόρων για το χώρο της Υγείας.
Όσον αφορά στο πρώτο, πρέπει να πω ότι ο κος. Παπαδόπουλος έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες τον τελευταίο καιρό και ελπίζω η νέα διοικητική δομή των νοσοκομείων και των περιφερειακών συμβουλίων να αποδώσει.
Το δεύτερο θέμα όμως παραμένει: Δεν μπορεί να έχουμε βελτίωση της Δημόσιας Υγείας, αν δεν διατεθούν σημαντικοί πόροι, κυρίως για τα νοσοκομεία και ιδιαίτερα για την Πρωτοβάθμια περίθαλψη. Χρειάζεται λοιπόν να ξαναδούμε το ΕΣΥ σε μία νέα ρεαλιστική βάση, να δείξουμε την πολιτική βούληση ότι είμαστε διατεθειμένοι να διαθέσουμε πόρους και να κάνουμε αυτή την τομή.
Και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να λύσουμε δύσκολα προβλήματα αντιτιθέμενων συμφερόντων. Έχουμε το πρόβλημα ανάμεσα στους γιατρούς του ΕΣΥ και τους Πανεπιστημιακούς γιατρούς, όπως ξέρετε, το οποίο έχει ακινητοποιήσει και τα Πανεπιστήμια και ορισμένα νοσοκομεία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι γίνεται με τα εθνικά μας θέματα; Έβλεπα μία έκφραση ανησυχίας κατά το προηγούμενο διάστημα, τώρα τελευταία όμως, θα έλεγα ότι δεν ακούω τίποτα. Ή εγώ έχω κουφαθεί ή τα πράγματα είναι ιδιαιτέρως καλά, όπως εξελίσσονται και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ρωτώ έναν άνθρωπο, η ευαισθησία του οποίου είναι δεδομένη σε αυτά τα ζητήματα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κοιτάχτε. Καμιά φορά, τα προβλήματα δεν βγαίνουν στην επιφάνεια και καμιά φορά βγαίνουν απότομα με εκρηκτικές διαστάσεις. Το γεγονός ότι δεν γίνεται συζήτηση και τα πράγματα είναι ήσυχα δεν σημαίνει ότι όλα πάνε καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βράζει λέτε από κάτω, όπως το ηφαίστειο.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν θα έλεγα ότι «βράζει το ηφαίστειο», θα έλεγα ότι υπάρχουν προβλήματα τα οποία έχουν κουκουλωθεί, αλλά, κάποια στιγμή, θα βγουν στην επιφάνεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα από τα στοιχεία της κριτικής που δέχτηκε ο κος. Πρωθυπουργός στην πρόσφατη διακαναλική συζήτηση είναι η αποφυγή αναφοράς στα λεγόμενα εθνικά θέματα. Ακόμα κι αν η ευθύνη αυτή βαρύνει τους συναδέλφους μου, έχω την εντύπωση ότι, εάν ο Πρωθυπουργός ήθελε να προτάξει τα εθνικά θέματα, θα μπορούσε να τα θέσει εκείνος, όπως έκανε σε άλλες αντίστοιχες περιστάσεις.
Μπαίνει πάντως κι ένα άλλο θέμα που αφορά στο ότι μένει – λένε – έξω από την κριτική που ασκείται σε πολλά μέλη της κυβέρνησης ο Υπουργός των Εξωτερικών, ο κος. Γιώργος Παπανδρέου. Από αυτό ξεκίνησε μία ολόκληρη φιλολογία, βάσει της οποίας ο κος. Παπανδρέου είναι η επόμενη διάδοχη κατάσταση. Γι” αυτό μένει στο απυρόβλητο, προφυλάσσεται και δημιουργεί από τώρα την εικόνα του επόμενου ηγέτη. Αυτό δημιουργεί – λένε – τη δυσαρέσκεια άλλων προσώπων οι οποίοι θα ήθελαν να είναι στη θέση του κου. Σημίτη, όταν θα ανοίξει ο Πρωθυπουργός, μετά τις εκλογές, το παιχνίδι της διαδοχής. Εσείς τι λέτε;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ θα έλεγα το εξής: Θα πρέπει να ξεχωρίσουμε το θέμα της εξωτερικής πολιτικής από τις προσωπικές φιλοδοξίες και τακτικές του κάθε στελέχους. Ο κος. Παπανδρέου είναι ένα λαοφιλές και προβεβλημένο στέλεχος της κυβέρνησης και έχει κάθε δικαίωμα να έχει τους δικούς του στόχους και τις δικές του φιλοδοξίες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα βλέπουμε την εξωτερική πολιτική από άλλη σκοπιά.
Το πρόβλημα που τίθεται τώρα – και νομίζω για όλους, και για τον ίδιο τον κο. Παπανδρέου – είναι ότι η βήμα προς βήμα προσέγγιση που έχουμε ακολουθήσει στα ελληνοτουρκικά, όχι μόνο δεν έχει αποδώσει, αλλά έχει δημιουργήσει συνθήκες που μερικοί – ανάμεσα στους οποίους και εγώ – ισχυρίζονται ότι έχουν αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική μας ισχύ.
Είναι λοιπόν η στιγμή που πρέπει να δούμε και πάλι το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε μία άλλη βάση, συνεκτιμώντας ότι με την εμπειρία των τελευταίων 2-3 ετών, που έχουν γίνει προσπάθειες και χειρονομίες από την ελληνική πλευρά, δεν υπήρχε καμία θετική ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Αυτό το θέμα θα πρέπει να το εξετάσουμε ως θέμα που αφορά στην Ελλάδα, στον ελληνισμό και όχι σα θέμα που εμπλέκει ίσως προσωπικές διαφορές ανάμεσα σε κυβερνητικά στελέχη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρσένη, σας ευχαριστώ για τον τρόπο που απαντήσατε. Μου δώσατε τη δυνατότητα, μέσα σε ελάχιστα λεπτά να συζητήσουμε από το ενδεχόμενο των εκλογών, τη διαδοχή, την Υγεία μέχρι και τα εθνικά θέματα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Και κάποια στιγμή, να μιλήσουμε και για την Παιδεία – γιατί όχι; – χωρίς να ξεχάσουμε ότι αυτό που κυρίως με ενδιαφέρει και ασχολούμαι είναι τα οικονομικά.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn