ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τη χθεσινή τηλεμαχία, ποιος, κατά τη γνώμη σας, έχασε και ποιος κέρδισε;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πρώτα-πρώτα, πρέπει να πω ότι ήταν χρήσιμη, αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή: Ήταν παράλληλες συνεντεύξεις. Νομίζω ότι αυτή η μέθοδος διαλόγου δεν προωθεί την πολιτική συζήτηση, γι” αυτό και δεν μπορούμε να πούμε ότι κάποιος ανεδείχθη καλύτερος από τον άλλο. Όλοι παρουσίασαν τις θέσεις τους αρκετά ικανοποιητικά. Δεν είμαι ικανοποιημένος από τους δημοσιογράφους, διότι θα μπορούσαν να κάνουν ερωτήσεις που θα στρίμωχναν περισσότερο τους πολιτικούς να μιλήσουν επί της ουσίας, πάνω στα προβλήματα που έχει ο πολίτης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άμα δεν θέλει ο άλλος να μιλήσει, ό,τι και να του πεις…

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν μου άρεσε η ποιότητα των ερωτήσεων. Εάν βάζατε απλούς πολίτες να ρωτήσουν, θα ρωτάγανε διαφορετικά πράγματα. Μπήκαμε π.χ. λίγο στο θέμα των συντάξεων, αν μπορεί ή δεν μπορεί να ζήσει κάποιος. Εκεί θα έπρεπε να στριμωχτούν οι αρχηγοί και να πούνε ποιες είναι οι θέσεις τους, από πού θα βρεθούν τα χρήματα και τι θα γίνει. Από εκεί βγαίνουν τα προγράμματα των κομμάτων. Είχαμε μια πολύ γενικόλογη συζήτηση σε τέτοιου είδους θέματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτή τη συζήτηση, επειδή την ακούω τακτικά, όλοι υπόσχονται πολλά και κανείς δεν λέει από πού θα βρεθούν τα λεφτά.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ακριβώς, αυτό. Όταν ο άλλος σου λέει ότι εγώ θα βάλω κατώτατο μισθό 1.100 ή 1.200 ευρώ, θα έπρεπε να τον ρωτήσουνε πού θα τα βρει. Έλα να πάρουμε χαρτί και μολύβι και να δούμε από πού θα τα βγάλουμε αυτά τα χρήματα. Εάν η θέση αυτή δεν είναι εφαρμόσιμη, αυτό, νομίζω, κάτι λέει. Δεν προχωρήσαμε σε αυτού του είδους τη συζήτηση, άρα αφήσαμε κόμματα να κάνουν μαζί μια προεκλογική ρητορεία και υποσχέσεις που δεν μπορούν να έχουν αντίκρισμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κα. Παπαρήγα είχε απάντηση σε αυτό. Λέει ότι υπάρχουν υπερκέρδη σε 40 μονοπώλια.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πόσα δις είναι τα υπερκέρδη και πόσα τρις χρειάζεσαι για να κάνεις αυτό που θέλει η κα. Παπαρήγα; Αυτό το θέμα δεν τέθηκε. Εγώ θα περίμενα, στη δεύτερη περίπτωση, να πουν «εντάξει, να πάρουμε όλα τα υπερκέρδη από τις επιχειρήσεις και να τα βάλουμε σε ένα πρόγραμμα συντάξεων. Πόσα παίρνεις και πόσα πρέπει να δώσεις». Ε, λοιπόν, δεν βγαίνει. Αυτό είναι το θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, τους κανόνες δεν τους έθεσαν οι δημοσιογράφοι.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όχι, δεν τα βάζω με τους δημοσιογράφους. Εγώ θα ήθελα να έβλεπα μια συνέντευξη, όπου ο πολιτικός θα μπορούσε να θέσει ερωτήματα στον πολιτικό του αντίπαλο ή να σχολιάσει τις θέσεις του. Εκεί θα είχαμε έναν ζωντανό πολιτικό διάλογο και από εκεί θα έβγαιναν πολλά συμπεράσματα. Τότε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για το ποιος ήταν ο καλύτερος. Τώρα, έτσι όπως έγινε αυτός ο διάλογος, ο καθένας κατέθεσε αξιοπρεπώς τις θέσεις του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με δεδομένο ότι, τουλάχιστο μέχρι την τελευταία δημοσκόπηση, το ΠΑΣΟΚ ήταν πίσω από τη ΝΔ τρεις μονάδες, το γεγονός ότι δεν κατάφερε ο κος. Παπανδρέου να κερδίσει κάπως μέσα από αυτό το διάλογο δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικό για την πορεία σας.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν νομίζω όμως ότι έχασε. Κέρδισε αρκετά σημεία. Νομίζω ότι ήταν εντυπωσιακός, ότι ήταν πειστικός ο Γιώργος Παπανδρέου όταν είπε «εγώ θα προχωρήσω σε τολμηρές τομές, δεν είμαι αιχμάλωτος κανενός» Και νομίζω ότι αυτό ήταν πολύ δυνατό και πολύ σημαντικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το καλύτερο σημείο του αυτό ήταν. Κατ” αρχήν, λέγανε ότι διάβαζε συνεχώς και αυτό δεν ήταν καλό για την άνεση ενός ηγέτη.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν τα διάβαζε όλα. Προς το τέλος, διάβασε κάτι. Ναι, κι εγώ θα έλεγα ότι θα μπορούσε να ήταν πιο άνετος και να πει αυτά που σκέφτεται και αισθάνεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν αυτή η στρατηγική του μη λάθους που είχαν όλοι. Δεν ξέρω, εμένα με ενοχλεί αυτό, αλλά φαίνεται ότι αποδίδει.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν ξέρω πόσο αποδίδει. Εγώ νομίζω ότι, όταν βγαίνεις γνήσια προς τα έξω και λες αυτά που σκέφτεσαι και αισθάνεσαι, υπερτερείς αισθητά. Από αυτή την άποψη, και η κα. Παπαρήγα και ο κος. Τσοβόλας ήταν καλοί. Δεν ήταν τόσο καλός ο κος. Κωνσταντόπουλος, δεν ξέρω γιατί. Ίσως, έφταιγε η πολιτική του μη λάθους, όπως προείπατε. Νομίζω ότι ο Καραμανλής ήταν άνετος, ως συνήθως, αλλά και ότι ο Γιώργος πήγε πάρα πολύ καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια βδομάδα πριν τις εκλογές έχετε συσπειρώσει καθόλου τους ψηφοφόρους σας;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Είναι η εβδομάδα του ΠΑΣΟΚ. Το έχουμε στην παράδοσή μας να κάνουμε δυνατό finish. Αυτές είναι οι μέρες που θα δείτε συσπείρωση στο ΠΑΣΟΚ. Θα έχουμε ένα ντέρμπι, δεν υπάρχει αμφιβολία. Εγώ όμως ελπίζω ότι θα κόψουμε πρώτοι το νήμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν είστε στο 78% της συσπείρωσης…

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ξέρετε, εμείς στο ΠΑΣΟΚ είμαστε και λίγο ιδιόρρυθμοι σε αυτά τα πράγματα. Γκρινιάζουμε, είμαστε αναποφάσιστοι, λέμε γιατί εκείνο, γιατί το άλλο, αλλά εγώ δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η συσπείρωση θα αυξηθεί εντυπωσιακά τις τελευταίες μέρες. Η επόμενη εβδομάδα θα είναι η εβδομάδα του ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε 78% συσπείρωση, σας έχει φύγει ένα 10% προς τη ΝΔ, μη νομίζετε ότι έχετε και μεγάλα περιθώρια.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Το ξέρω, γι” αυτό σας είπα ότι είναι ντέρμπι. Δεν πετάω στα σύννεφα, ξέρω τι γίνεται. Σας λέω, όμως, ότι βλέπω πως, όσο πλησιάζουμε στις εκλογές και μπαίνει ο ψηφοφόρος του δικού μας χώρου μπροστά στο δίλημμα, θα έρθει μαζί μας και θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn