Γερ. Αρσένης: Στην προηγούμενη εκπομπή σας, κύριε Τριανταφυλλόπουλε, και σήμερα έχετε κάνει μια εκτεταμένη συζήτηση για την πτώση του ελικοπτέρου την νύκτα της κρίσης των Ιμίων. Επειδή μερικά σχόλια και εκτιμήσεις που έγιναν είναι δυνατόν να δημιουργήσουν εντυπώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, θέλω να κάνω μια σύντομη παρέμβαση και να σας παραθέσω στοιχεία που θεωρώ σημαντικά.
Πρώτα απ΄ όλα, η αποστολή του ελικοπτέρου εκρίθη από τη στρατιωτική ηγεσία αναγκαία, όχι μόνο για την εξακρίβωση της αποβίβασης τουρκικού αγήματος αλλά και για άλλους λόγους που δεν θεωρώ σήμερα σκόπιμο να επεξηγήσω. Χωρίς καμία αμφιβολία, η πτώση του ελικοπτέρου και ο χαμός των τριών ανδρών του πληρώματος επιβάρυνε το ήδη βαρύ κλίμα και την ατμόσφαιρα. Γι΄ αυτό δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στη διερεύνηση των αιτίων της πτώσης του ελικοπτέρου και συγκροτήσαμε μια πολυμελή Επιτροπή ειδικών εμπειρογνωμόνων από το Πολεμικό Ναυτικό, το ΓΕΣ, την ΕΛΑΣ, ειδικών από άλλους κλάδους και γιατρών. Η Επιτροπή αυτή χρησιμοποίησε τις ευκολίες που προσέφεραν το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας της Αεροπορίας, την ΕΑΒ και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το πόρισμά της – ογκωδέστατο – με όλες τις καταθέσεις και τα στοιχεία που περιελάμβαναν, το υπογραμμίζω, και τις ιατροδικαστικές εκθέσεις κατετέθησαν στην στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου. Φυσικά, το Πόρισμα ήταν υπογεγραμμένο και επίσημο. Όμως όλα τα Πορίσματα που αναφέρονται σε ατυχήματα, για ευνόητους λόγους ασφάλειας, είναι απόρρητα και δεν δίνονται στη δημοσιότητα.

Μ. Τριανταφυλλόπουλος: Κύριε Αρσένη, μια ολιγόλεπτη διακοπή. Ζητώ την κατανόησή σας για το απαραίτητο διαφημιστικό διάλειμμα για να συνεχίσετε χωρίς διακοπή.

Μ. Τριανταφυλλόπουλος: Για όσους ανοίξατε τους δέκτες σας τώρα, ο τότε Υπουργός Άμυνας ο κ. Γεράσιμος Αρσένης ζήτησε να κάνει μια παρέμβαση και τον ακούμε. Κύριε Υπουργέ.

Γερ. Αρσένης: Συνεχίζω, κύριε Τριανταφυλλόπουλε. Σας είπα ότι τα Πορίσματα είναι απόρρητα και δεν δίνονται στη δημοσιότητα. Λόγω της ιδιάζουσας περίπτωσης όμως, δόθηκε στη δημοσιότητα στις 23/4 πιστή περίληψη του Πορίσματος. Αποσπάσματα μάλιστα αυτού του κειμένου διαβάσθηκαν στην προηγούμενη εκπομπή σας.

Μ. Τριανταφυλλόπουλος: Η οποία βέβαια δεν έχει καμία σχέση με τα λεπτομερή στοιχεία.

Γερ. Αρσένης: Σας παρακαλώ μη με διακόπτετε. Εάν έχετε ερωτήσεις, να σας τις απαντήσω μετά. Το Πόρισμα απέκλειε κατηγορηματικά την εκδοχή ότι το ελικόπτερο εβλήθη από εχθρικά πυρά. Μάλιστα, το ελικόπτερο που ανεσύρθη αργότερα εκτέθηκε σε δημόσια θέα στο στρατόπεδο Πεντέλης για πολλά χρόνια. Τώρα, ποιοι είχαν πρόσβαση στο πλήρες Πόρισμα που, επαναλαμβάνω, περιείχε και τις ιατροδικαστικές εξετάσεις του πληρώματος; Αυτοί που έπρεπε. Και αναφέρω τέσσερις κατηγορίες:
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου που αξιολόγησαν τα συμπεράσματα, καταλόγισαν ευθύνες, έκαναν σημαντικές αλλαγές στις δομές για τη βελτίωση της λειτουργίας του Πολεμικού Ναυτικού και την ασφάλεια των πληρωμάτων.
Το Ναυτοδικείο, και συγκεκριμένα το Ναυτοδικείο Πειραιώς το οποίο αναζήτησε ενδεχόμενες δικαστικές ευθύνες.
Οι οικογένειες των θυμάτων. Καλέσαμε τις οικογένειες των θυμάτων να επισκεφθούν το Υπουργείο και να μελετήσουν ολόκληρο το Πόρισμα που, επαναλαμβάνω, περιείχε ανάμεσα στα άλλα και τις ιατροδικαστικές εξετάσεις. Προσήλθε ο πατέρας του Βλαχάκου και ο πατέρας του Καραθανάση, ο Υποναύαρχος κ. Καραθανάσης ο οποίος, αφού διάβασε το Πόρισμα, εξέφρασε στην παρισταμένη στρατιωτική ηγεσία την παράκληση να μην δοθεί στη δημοσιότητα το Πόρισμα της κατάστασης της υγείας του γιού του. Δεν θα το ανέφερα αυτό εάν η αδερφή του θύματος δεν έκανε σχόλια που έχουν δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις. Το αίτημα αυτό διατυπώθηκε στην στρατιωτική ηγεσία που ήταν παρούσα στην ανάγνωση του Πορίσματος.
Τα κόμματα. Καλέσαμε όλα τα Κόμματα να στείλουν κλιμάκια στο υπουργείο για να μελετήσουν ολόκληρο το φάκελο του Πορίσματος. Ο τότε αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Έβερτ που είχε ξεκινήσει έναν πολιτικό πόλεμο με την κυβέρνηση τότε δεν έστειλε κλιμάκιο. Ο Συνασπισμός έστειλε κλιμάκιο με επικεφαλής τον κ. Μπάμπη Πρωτοπαπά.

Αυτά που σας είπα αποδεικνύουν ότι το Πόρισμα ήταν προϊόν σοβαρής εργασίας ειδικών και δεν απεκρύβη τίποτα από αυτούς που έπρεπε να ξέρουν. Ο Ναύαρχος κ. Λυμπέρης είχε ήδη αποχωρήσει από το ΓΕΕΘΑ όταν κατετέθη το Πόρισμα, αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι εάν το ζητούσε, ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν θα είχε καμία αντίρρηση να του το δώσει.
Αυτό που είναι αληθές είναι ότι στην περίληψη του Πορίσματος δεν δόθηκε στη δημοσιότητα και δεν έγινε καμία αναφορά στην κατάσταση της υγείας των πεσόντων. Αυτό ήταν δική μου απόφαση, γιατί αυτό που κατά τη γνώμη μου ήταν σημαντικό ήταν να πληροφορηθεί ο λαός αυτό που τον ενδιέφερε. Ότι δηλαδή, το ελικόπτερο πράγματι δεν εβλήθη από εχθρικά πυρά. Κύριε Τριανταφυλλόπουλε, σας διαβεβαιώνω ότι εμένα προσωπικά σε εκείνη τη συγκυρία θα με βόλευε πολύ να δημοσιοποιήσω τις ιατροδικαστικές εξετάσεις. Αλλά, αλίμονο εάν ο πολιτικός, σε τέτοιες περιστάσεις, προτάσσει το προσωπικό του συμφέρον. Ως πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων θεώρησα καθήκον μου να μην επιτρέψω να πέσει οποιαδήποτε σκιά στην ιερή μνήμη των πεσόντων. Αυτά τα παιδιά τα θρήνησα σαν δικά μου παιδιά. Ήταν παιδιά της Ελλάδας που έπεσαν στην εκτέλεση του καθήκοντος και της πατρίδας μας. Αυτά ήθελα να πω για την αποκατάσταση της αλήθειας και ήθελα να τελειώσω με μια παράκληση. Ότι άλλο θέλετε να πείτε και να συνεχίσετε, να μείνουμε γονυπετείς απέναντι στη θυσία των παιδιών αυτών και να είμαστε περήφανοι για τα στρατευμένα μας παιδιά που υπηρετούν.

Μ. Τριανταφυλλόπουλος: Γονυπετείς θα μείνουμε αλλά θέλω να σας ρωτήσω κάποια πράγματα.

Γερ. Αρσένης: Δεν θα ήθελα να μπω σε διάλογο αλλά σε ορισμένες ερωτήσεις σας να απαντήσω, βεβαίως.

Μ. Τριανταφυλλόπουλος: Εάν δεν θέλετε να μπείτε σε διάλογο δεν θέλω να σας υποχρεώσω.

Γερ. Αρσένης: Όπως ξέρετε κύριε Τριανταφυλλόπουλε, εγώ δεν έχω μιλήσει για το θέμα αυτό γιατί έχω ζητήσει να γίνει υπεύθυνος διάλογος ανάμεσα σε αυτούς που ήξεραν τα πράγματα και είχαν παίξει κάποιο ρόλο. Δεν νομίζω ότι παράλληλες καταθέσεις ή υποκειμενικές τοποθετήσεις …

Μ. Τριανταφυλλόπουλος: Γιατί δεν έγινε κύριε Υπουργέ;

Γερ. Αρσένης: Εγώ πάντως το έχω ζητήσει και, μακάρι, έστω και τώρα, να γίνει υπό την εποπτεία της Βουλής ένας διάλογος ανάμεσα σε αυτούς που ξέρουν τα πράγματα.

Μ. Τριανταφυλλόπουλος: Και πότε έγινε στη Βουλή ψύχραιμος και νηφάλιος διάλογος για τόσο σοβαρά θέματα;

Γερ. Αρσένης: Κάποτε, κάπως, μπορεί να γίνει. Εάν θέλουμε κάποτε να βγάζουμε τα σωστά συμπεράσματα, θα πρέπει να φύγουμε από παράλληλους, υποκειμενικούς μονολόγους ανθρώπων που, είτε κάτι ξέρουν ή ξέρουν και ακόμα λιγότερα πράγματα. Σε αυτή την αρχική μου θέση παραμένω.

Μ. Τριανταφυλλόπουλος: Ακούστε όμως. Εγώ, κάνοντας το συνήγορο του διαβόλου θα σας πω μια άλλη εκδοχή. Θα σας πω ότι δεν θα σας βόλευε να αποκαλύψετε την αλήθεια γιατί εάν το κάνατε θα έπρεπε να αναλάβει τις ευθύνες του ο Υπουργός Άμυνας για τα επεισόδια εκείνης της βραδιάς γιατί δεν μπορείς να παίρνεις έναν πιλότο με 82 ώρες, όταν έχεις άλλους με 3.500, και να τον κάνεις κυβερνήτη σε αυτές τις συνθήκες. Θα ελεγχθείς ως Υπουργός, γιατί θα ελεγχθούν και οι υφιστάμενοί σου γιατί δεν έβαλαν δύο κυβερνήτες και έναν συγκυβερνήτη ως όφειλαν αλλά έβαλαν έναν κυβερνήτη και δύο συγκυβερνήτες, θα ελεγχθείς, όπως και οι υφιστάμενοί σου, γιατί πήρες ως συγκυβερνήτη έναν άνθρωπο, τον Βλαχάκο, που πετούσε τα «Σικόρσκι» και είχε εγκαταλείψει πολλούς μήνες αυτό τον τύπο του ελικοπτέρου.

Γερ. Αρσένης: Μην προχωρήσετε παραπέρα. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν είναι ευθύνη του Υπουργού να επιλέξει το πλήρωμα που θα πετάξει, είναι ευθύνη των αξιωματικών. Ίσως δεν παρατηρήσατε αυτό που σας είπα ότι, με βάση αυτό το Πόρισμα, έγιναν σημαντικές αλλαγές στο Πολεμικό Ναυτικό. Νομίζω, όμως, ότι δεν ήταν ανάγκη να του κάνουμε «τούμπανο» στον κόσμο τι γίνεται. Το σημαντικό ήταν να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις που έγιναν.

Μ. Τριανταφυλλόπουλος: Το παρατήρησα αλλά, όταν το στράτευμα δεν είναι ετοιμοπόλεμο …

Γερ. Αρσένης: Αυτό δεν είναι αλήθεια. Και αυτό που κάνετε τώρα αδικεί τις Ένοπλες Δυνάμεις. Και στις Ένοπλες Δυνάμεις μπορεί να υπάρξει μια κακή στιγμή, μια κακή περίπτωση. Θα βγάλετε γενικό συμπέρασμα ισοπεδωτικά; Εγώ σας είπα ότι εκείνη τη βραδιά, εάν οι Ένοπλες Δυνάμεις καλούντο να εκτελέσουν το καθήκον τους, είχαν το πάνω χέρι. Το έχω πει. Παραπέρα δεν νομίζω ότι χρειάζεται να προχωρήσουμε.

Μ. Τριανταφυλλόπουλος: Εσείς όμως, ως Υπουργός και ως πολιτικός άνθρωπος με ευθυκρισία και εντιμότητα να πείτε ότι όταν το στράτευμα βρίσκεται σε μια κακή στιγμή την πολιτική ευθύνη την φέρει ο Υπουργός όχι ο Αξιωματικός βάρδιας.

Γερ. Αρσένης: Με συγχωρείτε, τώρα σοβαρολογούμε ότι ο Υπουργός έχει την ευθύνη της κρίσης του κυβερνήτη του ποιο πλήρωμα θα πετάξει;

Μ. Τριανταφυλλόπουλος: Είθισται.

Γερ. Αρσένης: Δεν ξέρω που θέλετε να πάτε τη συζήτηση. Θα μου επιτρέψετε μια ακόμα παρατήρηση και να κλείσω με αυτό. Σήμερα …

Μ. Τριανταφυλλόπουλος: Δείτε το βίντεο που ακολουθεί, είναι ο ναύαρχος κ. Λυμπέρης ο οποίος υποστηρίζει ότι, εκτός από τον Πρωθυπουργό, δεχόταν πιέσεις και από εσάς να κατεβάσει τη σημαία στα Ίμια, επίσης αναφέρει …

Γερ. Αρσένης: Έχω απαντήσει κύριε Τριανταφυλλόπουλε σε αυτό. Δεν αληθεύει αυτή η δήλωση. Και είμαι βέβαιος ότι, όταν ο κ. Λυμπέρης επανεξετάσει το βιβλίο του, θα το διορθώσει το σημείο αυτό. Αλλά, όπως σας είπα σε αυτόν τον διάλογο δεν θέλω να πάρω μέρος. Είμαι διατεθειμένος να πάρω μέρος σε μια υπεύθυνη συζήτηση, υπό την εποπτεία της Βουλής, για να γίνει διασταύρωση των πληροφοριών και να βγουν τα σωστά συμπεράσματα. Να σας ευχηθώ καλή συνέχεια στη συζήτησή σας. Καλό σας βράδυ.

*******

Γιώργος Ροϊδης, αξιωματικός Π.Ν. ε.α.: «Μάλλον κάποια παρανόηση έχει γίνει μεταξύ του Ναυάρχου κ. Λυμπέρη και του τότε Υπουργού Άμυνας κ. Αρσένη. Ήμουν μπροστά σε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Αρσένη με τον τότε Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ κ. Perry όπου ο Αρσένης ήταν κατηγορηματικός, πριν να φθάσουμε στη Βουλή, ότι δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να πάρουμε τη σημαία μας από Ελληνικό έδαφος γιατί είναι δικό μας δικαίωμα.»

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn