ΕΡ. Κύριε Αρσένη, η χθεσινή επιστολή σας έχει σκληρό περιεχόμενο. Αναφέρεσθε μεταξύ άλλων και στο ευρωψηφοδέλτιο και λέτε ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές επειδή απομακρύνθηκε από την κοινωνική του βάση, αυστηρή κριτική στις επιλογές της νέας ηγεσίας. Τι συμβαίνει κύριε Αρσένη;

ΑΠ. Το έκανα από αίσθημα καθήκοντος, το ότι αυτές οι απόψεις – που δεν είναι προσωπικές δικές μου ή των άλλων που έχουν υπογράψει την επιστολή – πρέπει να εκφρασθούν, είναι μια διάχυτη άποψη μέσα στο κίνημα και το βασικό θέμα είναι να εξηγήσουμε γιατί διαφωνούμε στην έννοια «ανανέωση». Ανανέωση φυσικά πρέπει πάντα να γίνεται, η ανανέωση όμως, έτσι όπως έγινε με το ευρωψηφοδέλτιο, είναι ουσιαστικά ένας απολίτικος νεωτερισμός και εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτή την προσέγγιση. Η ανανέωση σε ένα κόμμα πρέπει να είναι ανανέωση με όρους πολιτικούς, δηλαδή πρέπει να έχει σαφή αναφορά στην ιστορική πορεία του κινήματος, να κινείται μέσα στα πλαίσια της ιδεολογίας του κινήματος και να επιλέγει καταξιωμένα στελέχη που θα μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος μιας αποστολής. Όλα αυτά δεν υπάρχουν στην επιλογή του ψηφοδελτίου το οποίο ουσιαστικά κάνει μια οριστική ρήξη με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και την κοινωνική του βάση. Ακριβώς επειδή αυτή η ρήξη είναι απολίτικη πιστεύω ότι είναι και επικίνδυνη και αυτό θέλουμε να επισημάνουμε. Και το επισημαίνουμε αυτό γιατί χθες ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα αυτού του είδους της ανανέωσης. Και διερωτώμαι, αν η ανανέωση γίνει με τους όρους αυτούς, θα από-πασοκοποιήσουμε το ΠΑΣΟΚ;

ΕΡ. Λένε κύριε Αρσένη, φαντάζομαι ότι θα το ακούτε κι εσείς από χθες, ότι όλα αυτά περιέχουν ένα έντονο στοιχείο πικρίας επειδή δεν έχετε εκλεγεί βουλευτής.

ΑΠ. Τι σχέση έχει αυτό; Πολλά θα ακούσουμε, όχι μόνο αυτό. Όταν εκθέτεις μια άποψη παίρνεις και το πολιτικό κόστος. Τώρα, το να διαβάζεις ιδιοτέλεια πίσω από μια δήλωση θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι είναι πολιτική χαμηλής ποιότητας. Ο κόσμος ξέρει το παρελθόν μου, την πολιτική μου καριέρα. Αυτά που είπα χθες τα λέω χρόνια και είμαι συνεπής στην άποψή μου. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει τίποτα με την προσωπική μου διαδρομή.

ΕΡ. Είπατε ότι αυτό είναι ένα διάχυτο κλίμα που διαπερνά όλο το ΠΑΣΟΚ.

ΑΠ. Εγώ είμαι σε επαφή και με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με τις οργανώσεις αλλά και με αυτό που λέμε κοινωνικό ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει αναβρασμός. Περίμενε ο κόσμος μια σύνθεση ψηφοδελτίου όπου θα έβλεπε ένα σταθερό στίγμα κεντροαριστεράς. Πού είναι η κεντροαριστερά σ΄ αυτό το ψηφοδέλτιο; Περίμενε να δει πρόσωπα που θα μπορούσαν να σηκώσουν στους ώμους τους το βάρος μιας μάχης για το Ευρω-Σύνταγμα. Πού είναι αυτά τα πρόσωπα; Περίμενε να δει κάποιους που εκφράζουν επιτέλους και μια πολιτική άποψη του Όχι στο Σχέδιο Ανάν, πού είναι αυτός; Περίμενε να δει έμπειρα πρόσωπα που θα μπορέσουν να χειρισθούν τα πολύ σοβαρά θέματα της αναθεώρησης της Συνθήκης Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τα οικονομικά θέματα που αφορούν τους εργαζομένους. Έχουμε καταξιωμένα στελέχη που θα μπορούσαν να συγκροτήσουν ένα τέτοιο ψηφοδέλτιο που θα έδινε την έννοια της συνέχειας και της ανανέωσης, όχι την έννοια της ρήξης με το ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα, χωρίς αυτό να είναι αρνητική τοποθέτηση απέναντι στα συγκεκριμένα πρόσωπα που είναι στο ψηφοδέλτιο γιατί το καθένα από αυτά έχουν την αξία τους αλλά, συνολικά, το ψηφοδέλτιο αυτό δεν δίνει πολιτικό στίγμα.

ΕΡ. Εκτιμάτε ότι θα δούμε και άλλες εκφάνσεις αυτής της δυσαρέσκειας, πιο συντεταγμένες αντιδράσεις;

ΑΠ. Εννοείται από εμένα;

ΕΡ. Και από άλλα στελέχη ενδεχομένως

ΑΠ. Πιστεύω ότι αυτό που θα γίνει είναι ότι η αγωνία πολλών στελεχών θα εκφρασθεί και πιστεύω ότι θα υπάρχουν και άλλες. Φυσικά όμως σε μια προεκλογική περίοδο δεν μπορεί να ανοίξει όλη η γκάμα των πολιτικών θεμάτων που θέλουμε, αλλά πιστεύω ότι μετά τις ευρωεκλογές θα ανοίξει αυτός ο διάλογος μέσα στο ΠΑΣΟΚ

ΕΡ. Και θα ανοίξει σε συνάρτηση και με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

ΑΠ. Πιστεύω άσχετα με το αποτέλεσμα. Μετά τις εθνικές εκλογές, θα έπρεπε να γίνει μια σοβαρή συζήτηση στο κόμμα, στις οργανώσεις αλλά και στην Κεντρική Επιτροπή, να δούμε γιατί χάσαμε τις εκλογές. Δεν το κάναμε αυτό και, ξέρετε, όταν κουκουλώνεις τα προβλήματα αυτά ξεπροβάλουν με χειρότερη μορφή αργότερα.

ΕΡ. Η σύνθεση του ευρω-ψηφοδελτίου είναι αυτό που λέμε προσωπικό στοίχημα του Γιώργου Παπανδρέου,

ΑΠ. Εδώ μιλάμε για ένα Κίνημα που δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, δεν μπορεί κανείς να βάζει προσωπικά στοιχήματα για το Κίνημα. Άλλωστε, και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου έχει μιλήσει για συμμετοχική δημοκρατία. Η συμμετοχική δημοκρατία όμως είναι ανύπαρκτη σήμερα μέσα στο Κίνημα. Εδώ ο Πρόεδρος του προεκλογικού αγώνα για τις Ευρωεκλογές, ο κ. Βενιζέλος, ούτε συμμετοχή είχε ούτε και ήξερε ποιο θα είναι το ευρωψηφοδέλτιο.

ΕΡ. Και εκφράσθηκε και με έναν σαφή τρόπο.

ΑΠ. Δικαιολογημένα ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε με τον δικό του, διπλωματικό, τρόπο τη δυσφορία του.

ΕΡ. Θα σας έλεγε κάποιος, σε όλους όχι προσωπικά σ΄ εσάς, ότι το ΠΑΣΟΚ από την αρχή, από τον Ιανουάριο στην ουσία εκχώρησε εαυτό στον Γιώργο Παπανδρέου, εξ΄ αιτίας μόνο των δημοσκοπήσεων, έχουν ευθύνη τα στελέχη, έχει μπει μια βάση που νομιμοποιεί τον Γιώργο Παπανδρέου να λειτουργεί κατ΄ αυτόν τον τρόπο, εσείς οι ίδιοι εκχωρηθήκατε στον Γιώργο Παπανδρέου

ΑΠ. Υπήρχε φυσικά στην αρχή ένας ενθουσιασμός, ότι η αλλαγή της ηγεσίας θα δημιουργούσε μια νέα κατάσταση. Η συμμετοχική δημοκρατία είναι κάτι που βρήκε απήχηση στα στελέχη μας, αλλά αυτά δεν έγιναν. Και νομίζω ότι μια έννοια κόμματος όπου υπάρχει μόνο ο επικεφαλής και η κοινωνική βάση και έχουν καταργηθεί οι ενδιάμεσοι κομματικοί φορείς είναι λανθασμένη και επικίνδυνη. Και νομίζω ότι αυτά τα πράγματα πρέπει να τα συζητήσουμε. Εμένα με θλίβει το γεγονός ότι χθες αισθάνθηκα αναγκασμένος να κάνω δημόσια μια δήλωση, θα ήθελα και εγώ να είμαι συμμέτοχος σε μια συζήτηση που θα έπρεπε να γίνει μέσα στα όργανα του Κινήματος. Θα ήταν καλύτερα να είχαν ληφθεί υπόψη οι απόψεις όλων. Αλλά βλέπετε, εδώ υπάρχει ένας συστηματικός αποκλεισμός των στελεχών. Στην Επιτροπή Προεκλογικού αγώνα για τις ευρωεκλογές που επιλέχθηκαν τα 75 επιφανή στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δεν βρέθηκε θέση ούτε για εμένα ούτε για πολλούς από εμάς. Αυτό δεν λέγεται συμμετοχική δημοκρατία. Και πιστεύω ότι ένα κόμμα δυναμώνει όταν είναι ανοικτό σε ρεύματα, σε απόψεις και σε διάλογο.

ΕΡ. Αν το αποτέλεσμα είναι εξόχως αρνητικό για το ΠΑΣΟΚ, με μεγέθη πολύ μεγαλύτερα από τις εθνικές εκλογές,

ΑΠ. Δεν το εύχομαι αυτό.

ΕΡ. Πόσο εν αμφιβόλω τίθεται η ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου;

ΑΠ. Όχι, δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα ηγεσίας, τίθεται όμως θέμα λειτουργίας των οργάνων και συμμετοχής όλων στη διαμόρφωση απόψεων. Πιστεύω ότι κάποια στιγμή πρέπει να βάλουμε μυαλό.

ΕΡ. Θα τα ξαναπούμε κύριε Αρσένη, ανοίγει αυτή η συζήτηση με συγκεκριμένους όρους που βέβαια τους περιμέναμε.

ΑΠ. Ορισμένα πράγματα πρέπει να λέγονται. Εγώ είμαι αντίθετος στη θεωρία της σιωπής των αμνών, οι πολιτικοί πρέπει να εκφράζουν θαρραλέα την άποψή τους.

ΕΡ. Ευχαριστώ πολύ κύριε Αρσένη

ΑΠ. Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn