Κύριο
Γιάννη Ντάσκα
Διευθυντή
«Πολιτικά Θέματα»
Αθήνα
Κύριε Διευθυντά,

Στο από 6/11/06 ανυπόγραφο άρθρο με τίτλο «Η σχολή Γαβρήλου τρώει και την Μαριέττα» που δημοσιεύεται στο 1542 τεύχος του περιοδικού σας, αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής: «ο κ. Αρσένης ηττήθηκε κατά κράτος. Κανένα από τα σχέδιά του δεν πέρασε, τίποτα το ουσιαστικό δεν έκανε στην Παιδεία»
Επειδή τέτοιες αναφορές μπορεί να δημιουργήσουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι τολμηρές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες αποτυγχάνουν και μαζί με αυτές και όσοι τις επιχειρούν, είναι χρέος μου να υπενθυμίσω τα ακόλουθα:
Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση 1996 – 2000 ήταν δέσμη μέτρων που αφορούσαν και επηρέαζαν το σύνολο των βαθμίδων της εκπαίδευσης με στόχο τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και ποιοτικά αναβαθμισμένου εκπαιδευτικού συστήματος, διευρυμένων εκπαιδευτικών επιλογών.
Η μεταρρύθμιση ήταν μακροπρόθεσμη, με αφετηρία το ακαδημαϊκό έτος 1997-1998 και χρονική κλιμάκωση το 2000, οπότε και καταργήθηκαν οι γενικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Παρά τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ και τις καταλήψεις σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Νοέμβριος 1998 – Ιανουάριος 1999), από τον Φεβρουάριο του 1999 η ζωή στα σχολεία είχε ομαλοποιηθεί και οι θεσμοί της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης είχαν τεθεί σε εφαρμογή. Αναφέρω ενδεικτικά μερικούς θεσμούς, πολλοί από τους οποίους ισχύουν μέχρι σήμερα:
Το ολοήμερο σχολείο, το νέο πλαίσιο σπουδών για την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, το πολλαπλό βιβλίο, τις σχολικές βιβλιοθήκες και εργαστήρια, την πρόσθετη διδακτική στήριξη, την κατάργηση της επετηρίδας και το διορισμό των εκπαιδευτικών με διαγωνισμό ΑΣΕΠ, τη διεύρυνση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την αύξηση των εισακτέων από 42.500 σε 85.000, τα μεταπτυχιακά προγράμματα και τη δια βίου εκπαίδευση (το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής – ΠΣΕ).
Το όποιο πολιτικό κόστος της εφαρμογής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης δεν εμπόδισε την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ το 2000, ούτε και την επανεκλογή μου ως βουλευτή στην Α΄ Αθηνών. Συνεπώς, ο ισχυρισμός στο σχετικό δημοσίευμά σας ότι «ο κ. Αρσένης σήμερα είναι γνωστός για την ήττα του από τον Γαβρήλο» δεν ευσταθεί. Η σταδιακή αποδόμηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, ήταν πολιτική επιλογή της τότε κυβέρνησης. Τα αίτια αυτής της επιλογής πρέπει να αναζητηθούν αλλού και όχι στις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις μαθητικές καταλήψεις.

Με την παράκληση της κατά νόμο δημοσίευσης της παρούσας,
Γεράσιμος Δ. Αρσένης
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Α΄ Αθήνας – πρώην Υπουργός Παιδείας

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn