Κύριο
Αλέξη Παπαχελά
Διευθυντή
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Κύριε Διευθυντά,

Στο κύριο άρθρο της εφημερίδας σας της 27 Μαϊου 2007 με τίτλο «Νέα αρχή για την Εθνική» αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα: «Η υποταγή της στις κυβερνήσεις λίγο έλειψε, επί ΠΑΣΟΚ, στα μέσα της δεκαετίας του ’80 να την οδηγήσει σε χρεοκοπία, λόγω των προβληματικών επιχειρήσεων που της είχαν φορτώσει.»
Επειδή τέτοιες αναφορές μπορεί να δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις, θέλω να υπενθυμίσω τα εξής: Τη δεκαετία του ΄70 μέχρι και τον Οκτώβριο του 1981, η Εθνική Τράπεζα – και ευρύτερα το υπό κρατικό έλεγχο πιστωτικό σύστημα – προχώρησε, υπό την καθοδήγηση των τότε Κυβερνήσεων, μέσω της Νομισματικής Επιτροπής, στην ασύδοτη χρηματοδότηση ορισμένων μεγάλων επιχειρήσεων, ήδη από τότε προβληματικών. Ενδεικτικά αναφέρεται από ένα δείγμα 90 επιχειρήσεων που είχαν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στο Ν. 1386/83 περί προβληματικών επιχειρήσεων, η σχέση ιδίων κεφαλαίων προς το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού των επιχειρήσεων αυτών ήταν 1 προς 26, δηλαδή – για να γίνει αντιληπτό στους αναγνώστες σας – αυτές οι επιχειρήσεις είχαν ίδια κεφάλαια περίπου 5 δις δραχμές (τότε) ενώ είχαν πάρει από άλλους, είχαν δανεισθεί δηλαδή, 130 δις δραχμές! Τα δάνεια αυτά δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν και έτσι φθάσαμε πριν από τον Οκτώβριο του 1981 στην κρίση των παγωμένων πιστώσεων.
Εάν αφήναμε τότε αυτές τις προβληματικές επιχειρήσεις να «πέσουν έξω», το τραπεζικό σύστημα εν γένει, αλλά και ειδικότερα η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος θα αντιμετώπιζε όχι μόνο οξύ πρόβλημα ρευστότητας αλλά και βιωσιμότητας, αποτέλεσμα της κακής, τουλάχιστον αλόγιστης, τοποθέτησης των κεφαλαίων της.
Με την ανάληψη του χρέους από το Κράτος και με το πρόγραμμα εξυγίανσης των προβληματικών που υλοποιήσαμε την πρώτη τετραετία της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ – ένα πρόγραμμα με ιδιαίτερο πολιτικό κόστος – έγινε έμμεσα και η απαιτούμενη εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, εξυγίανση που ολοκληρώθηκε και με ειδικότερες θεσμικές ρυθμίσεις εκσυγχρονισμού του πιστωτικού συστήματος.

Με την παράκληση της κατά νόμο δημοσίευσης της παρούσας.
Γεράσιμος Δ. Αρσένης
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Α΄ Αθήνας
πρώην Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn