ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΤΟΝ ΓΟΡΔΙΟ ΔΕΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΛΥΤΡΩΤΙΚΗ ΑΥΤΟΚΑΘΑΡΣΗ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ, ΤΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΒΕΙ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΝ ΞΑΝΑ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ, Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΙΩΠΗΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ «ΝΕΑ» ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΜΕ ΔΡΙΜΥΤΗΤΑ ΟΣΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΖΗΜΙΩΣΑΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

Ο κος Γεράσιμος Αρσένης δεν διστάζει να πει ευθέως ότι το μεγάλο λάθος του Πρωθυπουργού ήταν «να περιχαρακωθεί από δυσπιστία και προκατάληψη σε κύκλο δικών του ανθρώπων οι οποίοι τον διέψευσαν». Και όταν ερωτάται τι θα έλεγε στον Πρωθυπουργό αν τον συναντούσε, απαντά: «Το κλίμα ηττοπάθειας μπορεί να αντιστραφεί μόνο μέσα από την ουσιαστική ενότητα του ΠΑΣΟΚ, την ειλικρινή συστράτευση όλων».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κε Υπουργέ, είστε αισιόδοξος ότι οι πρωτοβουλίες που αναμένετε να λάβει τις προσεχείς ημέρες ο Πρωθυπουργός θα βελτιώσουν το πολύ κακό κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Επειδή δεν γνωρίζω το πολιτικό περιεχόμενο των πρωτοβουλιών δεν μπορώ να έχω υπεύθυνη άποψη. Άλλωστε, οι πρωτοβουλίες κρίνονται αφού εξαγγελθούν και εκ του αποτελέσματος. Γι” αυτό εκτιμώ ότι η πολιτικά κρίσιμη περίοδος για εμάς δεν είναι ο Ιούλιος, αλλά το τέλος του Φθινοπώρου, όταν τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να διαφαίνονται.
Προσωπικά, θα προτιμούσα ο Πρωθυπουργός να μην είχε επωμιστεί μόνος του το βάρος ανάληψης πρωτοβουλιών και να είχε προσεγγίσει το ζήτημα θεσμικά, με μια αντίληψη συλλογικότερης συμμετοχής. Αισιοδοξώ, πάντως, ότι ο Πρωθυπουργός έχει λάβει το μήνυμα και θα κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μήπως είναι πλέον αργά για μεγάλες ανατροπές;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Έχει, πράγματι, χαθεί πολύτιμος χρόνος για μεγάλες, ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις. Υπάρχει ωστόσο το περιθώριο για μια ουσιαστική τομή σε νοοτροπίες, αντιλήψεις και αρπακτικές, που βαθμιαία αποξένωσαν το ΠΑΣΟΚ από την κοινωνία. Απομακρυνθήκαμε από το λαό. Πρέπει να επιστρέψουμε σε αυτόν. Προτεραιότητα σήμερα έχει το να «μεταρρυθμίσουμε» τη στάση και συμπεριφορά μας απέναντι στο μέσο πολίτη. Και τούτο είναι εφικτό, ακόμη και σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις: Η προσεκτική ανάγνωσή τους μας λέει ότι η δυσαρέσκεια που εισπράττει το ΠΑΣΟΚ δεν εκταμιεύεται ως θετική προσδοκία από τη ΝΔ. Εμείς απογοητεύσαμε τον κόσμο. Αλλά η ΝΔ δεν εμπνέει – και δικαίως! – κανέναν ενθουσιασμό. Άρα, από εμάς εξαρτάται να ξανασυναντηθούμε με το λαό.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΘΗΚΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΝΑ ΚΛΙΜΑ ΠΟΥ ΕΥΝΟΟΥΣΕ ΤΙΣ ΠΑΡΕΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΚΑΙ ΗΞΕΡΑΝ ΜΟΝΟ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Συμμερίζεστε τις απόψεις του κ. Πάγκαλου ότι κάποια στελέχη του κόμματος υπέκυψαν στη γοητεία της μπουρζουαζίας;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Παρεκκλίσεις πάντα υπάρχουν. Δέχομαι ότι οι χορδές και τα όργανα της εξουσίας έκαναν κάποια στελέχη να ξεχάσουν ότι αυτό το κίνημα δημιουργήθηκε για να εκφράσει τους ανθρώπους της εργασίας και της δημιουργίας, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους αγρότες, τους νέους που διψούν για προοπτική. Καλλιεργήθηκε μέσα στο κίνημα ένα κλίμα που ευνοούσε τις παρέες και τους επιτήδειους και περιθωριοποίησε αυτούς που ήθελαν και ήξεραν μόνο να προσφέρουν. Μέσα το κλίμα αυτό, φυσικό ήταν κάποιοι να υποκύψουν στα διαβρωτικά θέλγητρα της εξουσίας … Στελέχη με ραγδαία και παρ” αξίαν ανέλιξη, διάττοντες αστέρες του κομματικού στερεώματος, επαγγελματίες της προσκόλλησης στα κυκλώματα εξουσίας, τέκνα ενός ιδιότυπου παρακομματικού σωλήνα τι αποσκευές διαθέτουν και τι αντιστάσεις να επιδείξουν; Τα φαινόμενα αυτά, όμως, δεν μπορούν να κηλιδώνουν ολόκληρη την παράταξή μας που παραμένει πιστή στις γενεσιουργές ιδέες, αρχές και αξίες μας. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να προχωρήσει σε μία λυτρωτική αυτοκάθαρση. Αναμένω από τον Πρωθυπουργό να κόψει τον γόρδιο δεσμό και είμαι βέβαιος ότι σε μία τέτοια πρωτοβουλία θα είασε όλοι μαζί του. Είναι η ώρα ευθύνης για όλους μας.

ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΥΣΚΕΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΖΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΖΗΤΑ Ο Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θεωρείτε ότι το Χρηματιστήριο έχει κάνει μεγάλη ζημιά στην κυβέρνηση;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Το όλο ζήτημα έχει προφανώς επιφέρει πλήγμα στην κυβέρνηση και το κόμμα, ρίχνοντας νερό στον μύλο του λαϊκισμού της ΝΔ. Υπήρξαν αναμφίβολα λάθη, παραλείψεις, κακοί χειρισμοί. Η πληγή του Χρηματιστηρίου δεν έχει κλείσει και θα παραμένει φοβάμαι ανοιχτή όσο δεν καθίσταται δυνατή μια ουσιαστική έρευνα όλου του παρασκηνίου που οδήγησε στις χρηματιστηριακές φούσκες και τα παιχνίδια εις βάρος των μικροεπενδυτών – όσο δεν υπάρχουν ούτε ένοχοι ούτε τιμωρία…

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το κόμμα σας, όμως, αρνήθηκε να στηρίξει την πρόταση της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του Χρηματιστηρίου.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν ήταν δυνατόν να συρθούμε πίσω από μια καθαρά αντιπολιτευτική κίνηση της ΝΔ που αποσκοπούσε μόνο στην κομματική εκμετάλλευση ενός ευαίσθητου θέματος. Γι” αυτό έχω προτείνει να συγκροτηθεί επιτροπή έρευνας πλαισιωμένη από εμπειρογνώμονες η οποία θα ερευνήσει σε βάθος τι συνέβη στη Σοφοκλέους το 1999 και το 2000. Αυτή η πρόταση έτυχε μεγάλης αποδοχής γιατί εμείς ως παράταξη δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε. Ζητούμε να χυθεί άπλετο φως.

Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΜΟΔΑΣ

Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΜΟΝΟ ΑΝ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΟΥΣΙΑΣ, τονίζει ο Γεράσιμος Αρσένης.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο ανασχηματισμός που έχει ήδη προαναγγελθεί πρέπει να είναι σαρωτικός και ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει το νέο κυβερνητικό σχήμα;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ο ανασχηματισμός, σαρωτικός ή μη, θα είναι αποτελεσματικός μόνο αν σηματοδοτήσει μια πολιτική αλλαγή ουσίας. Αν περιοριστεί στην εξυπηρέτηση επικοινωνιακών αναγκών, θα αποδειχθεί μπούμερανγκ για την κυβέρνηση και το κόμμα, όπως και για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός δεν συνιστά κάτι σαν… επίδειξη μόδας. Ούτε η πολιτική είναι ένα είδος πασαρέλας ενώπιον του λαού! Ο λαός περίμενε από εμάς να είχαμε κινηθεί αποτελεσματικά και να είχαμε επιτύχει:
Δίκαιη ανακατανομή εθνικού πλούτου και εισοδήματος
Βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων αγαθών (Υγεία, Παιδεία, Περιβάλλον)
Σύγχρονο και αδιάφθορο κράτος στην υπηρεσία του πολίτη και του παραγωγού και
Εξασφάλιση και σιγουριά εργασίας.
Οφείλουμε να εξηγήσουμε, με αυτοκριτική διάθεση, γιατί υστερήσαμε σε αυτούς τους τομείς και να προβάλουμε αξιόπιστα το νέο πολιτικό μας στίγμα για τους επόμενους 10 μήνες και για την επόμενη τετραετία. Χρειαζόμαστε λοιπόν έναν ενωτικό ανασχηματισμό και μια αποφασιστικότερη κυβέρνηση.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΝΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΜΕΣΟ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εσείς θα επιθυμούσατε να συμμετέχετε στη νέα κυβέρνηση;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Με την έννοια να καταλάβω απλώς μια καρέκλα κι έναν ακόμα τίτλο, όχι. Εκείνο που θα επιθυμούσα είναι να συμμετάσχω σε μια προσπάθεια να ξαναδώσουμε στο ΠΑΣΟΚ ψυχή, ορμή, προοπτική. Θέλω αυτό που χρειάζονται οι πολίτες, και πρώτα-πρώτα η εκλογική μας βάση: ένα ΠΑΣΟΚ που να εμπνέει. Και το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εμπνεύσει μόνο όταν αποδεικνύουμε στην πράξη ότι είναι η κοινή κοίτη όλων όσοι το εκπροσωπούν και το εκφράζουν. Παραμένω, λοιπόν, παρών σε κάθε ειλικρινή προσπάθεια να ξεπεράσουμε τη δυσμενή συγκυρία με ψυχική ενότητα και πολιτική τόλμη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μήπως η αλλαγή ηγεσίας πριν από τις εκλογές θα μπορούσε να ήταν μια λύση ώστε το ΠΑΣΟκ να αποφύγει μια ενδεχόμενη ήττα;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Στην παρούσα συγκυρία, πιστεύω ότι υφίσταται μόνο θέμα αλλαγής πολιτικής πλεύσης και αντίληψης.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είχε, όπως λένε, πολλοί σημαντικές επιτυχίες αυτή η κυβέρνηση.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Το ερώτημα είναι σχεδόν ρητορικό. Οι επιτυχίες είναι εξόφθαλμες και αναμφισβήτητες. Δυστυχώς, στην πολιτική η επιτυχία είναι καταναλωτικό αγαθό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος του Κ. Σημίτη στα 7 χρόνια που βρίσκεται στην πρωθυπουργία;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Έδωσε συχνά την εντύπωση ότι αισθανόταν κάπως «ελεύθερος πολιορκημένος» μέσα στο ίδιο του το κόμμα. Περιχαρακώθηκε από δυσπιστία, ίσως και προκατάληψη, σε έναν κύκλο δικών του επιλογών και ανθρώπων. Κατ” αυτόν τον τρόπο, όμως, έθεσε ο ίδιος συγκεκριμένα όρια στην οπτική, τους χειρισμούς, τις δυνατότητες ανανέωσής του. Είναι φυσικό να αισθάνεται σήμερα διαψευσμένος από πρόσωπα τα οποία ήσαν κατεξοχήν δικές του επιλογές…

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn